Co zrobić kiedy przejadło nam się mięso?
Spis treści:
1.Białko w diecie człowieka
2.Wymienniki źródła białka.
Białko
W diecie każdego człowieka białko odgrywa istotną rolę. Jego dostarczenie w odpowiedniej ilości warunkuje regenerację, uczestniczą w procesach zachodzących w organizmie, budują każdą tkankę w ciele człowieka. Są niezbędne zarówno osobie uprawiającej sport jak i tej z osiadłym trybem życia. Najczęściej białko dostarczane jest z mięsa, rzadziej z nabiału i produktów mlecznych. Mięso zwierzęce posiada pełnowartościowe białko, czyli takie które zawiera wszystkie aminokwasy w proporcjach umożliwiających ich maksymalne przyswojenie. Temat ten nie dotyczy wegan czy wegetarian, a osób które najzwyczajniej w świecie chcą „odpocząć” od białka lub zmienić coś w swojej kuchni czy menu. Dlatego też wówczas należy różnicować dietę tak, aby dostarczyć wszystkich aminokwasów (egzogennych, tych których Nasz organizm sam nie wytwarza), niekoniecznie jedząc 5x dziennie mięso. W temacie pominięte zostają kwestie niedoboru chociażby B12 (zakłada się częściową eliminację mięsa, nie całkowitego jego wykluczenie)
Wymienniki (kolejność przypadkowa)
Zacznijmy od wszechobecnego mleka – które od razy zaznaczę iż nie jest dobrym źródłem białka. Zawiera go stosunkowo niewiele, jest wysokoprzetworzone, pasteryzowane, sterylizowane (wyjątek to mleko krowie – plus za źródło wapnia), często jest przyczyną nietolerancji czy alergii pokarmowych. Na rynku jest wiele innych przetworów mlecznych, wartych uwagi, jak chociażby ser twarogowy (chudy) czy serki wiejskie (popularne wersje light). Ser twarogowy chudy to wg mnie jeden z lepszych wymienników piersi kurczaka (bardzo zbliżona zawartość białka i kaloryczność w oparciu o 100g produktu). Z dodatkiem oliwy z oliwek, pestek dyni czy innego źródła tłuszczu – tworzy bardzo dobre i sycące połączenie białkowo – tłuszczowe. Innym produktem jest mozzarella (np. light). Zawiera sporo lizyny i jest białkiem łatwostrawnym.
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
62,99 pln
59,99 pln
Wysokoproteinowe jogurty – jak popularny już od dawna Skyr czy proteinowe jogurty (o zawartości białka 13g/100g produktu), niesłodzone, z krótkim składem.
Strączki – owszem, zaliczają się do dobrych źródeł białka – ale nie są one białkiem pełnowartościowym ze względu na brak metioniny. Mają za to sporo tryptofanu czy lizyny. Tutaj ważnym tipem jest łączenie strączków ze zbożami. Zboża są odwrotnością strączków, co do zawartości ww. aminokwasów- więc bardzo dobrze uzupełniają posiłek.
Nie można zapomnieć o jajach. Zawierają pełen aminogram – czyli wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest uniwersalne w kuchni – nadaje się do smażenia, gotowania, zapiekania, na słodko i słono. W świecie „fit” krąży wiele informacji nt. cholesterolu. Owszem, jaja są źródłem cholesterolu ale nie oznacza to, że podnoszą jego poziom w organizmie (pamiętajmy iż cholesterol dzielimy potocznie na „zły” i dobry”). Uczeni z uniwersytetu w Connecticut dowiedli, iż 3 jaja dziennie obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższają dobrego (HDL). Z innych badań wynika, że nie znaleziono powiązania między spożyciem jajek a chorobami serca (dotyczy osób zdrowych).
Tofu – inaczej twarożek sojowy. Jest to element menu, który albo się nienawidzi, albo uwielbia. Jest to na tyle wdzięczny produkt, iż nabiera smaku potrawy czy elementów danej potrawy – którą sporządzamy. Wtapia się smakiem w pozostałą część dania. Z tofu jednak należy umieć się „obchodzić”, gdyż nie do końca dobrze sporządzone – pozostawia mdły posmak (dla bardziej wybrednych). Zawiera wapń i potas, a w 100g znajduje się nawet 12g białka.
Nie może zabraknąć również dobrodziejstwa w postaci odżywek białkowych a mianowicie koncentratu białka serwatkowego. W skoncentrowanej formie jesteśmy w stanie dostarczyć z 30g produktu tyle, co ze 100g piersi kurczaka. Jest to najtańszy i najbardziej popularny rodzaj odzywki białkowej. Producenci zasypują rynek przeróżnymi smakami, tym samym pozwalając Nam na wdrażanie deserów czy słodkich posiłków dostarczając przy tym pełnowartościowego białka.
Zobacz także: ROLA BIAŁKA NA ETAPIE REDUKCJI
Literatura:
1.authoritynutrition.com
2.a4academy.pl (materiały szkoleniowe)
3.Gawęcki J., „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu cz.1”, PWN, Warszawa 2012 r.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.