Rola żelaza w organizmie człowieka
- Żelazo to jeden z mikroelementów niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu...
- Zapotrzebowanie na żelazo różni się w zależności od płci oraz stanu fizjologicznego.
- Skąd ta różnica między płcią?
- Dlaczego żelazo takie ważne?
- Co to znaczy?
- Co z kolei zwiększa wchłanianie żelaza ?
- Podsumowanie
Żelazo to jeden z mikroelementów niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Spełnia ważną rolę w procesie krwiotwórczym.
Tą i resztę jego zadań poznasz w poniższym artykule. Dowiesz się także jak dzielimy żelazo i czy to z czym komponujemy w posiłku jego źródła ma znaczenie.
Zapotrzebowanie na żelazo różni się w zależności od płci oraz stanu fizjologicznego.
U kobiet dzienne zapotrzebowanie jest wyższe i wynosi 18mg/ dobę. W ciąży zwiększa się do 27mg/ dobę, a u mężczyzn dzienne zapotrzebowanie wynosi 10mg.
Skąd ta różnica między płcią?
Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo u kobiet wynika z utraty krwi w wyniku krwawień - miesiączki. Ważne w tym przypadku jest także ich nasilenie – im krwawienia są bardziej obfite, tym zapotrzebowanie na główny składnik hemoglobiny znacząco rośnie. Dlatego kobiety powinny badać stężenie żelaza i ferrytyny minimum raz w roku.
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Dlaczego żelazo takie ważne?
1.Buduje hem i bierze udział w tworzeniu krwinek
Hem to część enzymatyczna krwinek występująca w hemoglobinie i mioglobinie. Nadaje białku i krwi czerwony odcień. Jako, że buduje hemoglobinę to oznacza dla Nas, że bierze udział w niezwykle ważnym transporcie tlenu i dwutlenku węgla. Hemoglobina pobiera tlen w płucach, transportuje go, a następnie uwalnia w poszczególnych tkankach organizmu. Jej zadaniem jest także transport zwrotny dwutlenku węgla, który może zostać wydalony z organizmu. Hemoglobina w dużym stopniu odpowiada też za utrzymanie kształtu czerwonych krwinek.
2.Jest ważny dla układu odpornościowego
Niedobór żelaza zwiększa ryzyko infekcji, zakażeń, a także obniża czynność bakteriobójczą. Żelazo jest istotnym komponentem enzymów niezbędnych do procesów utleniania oraz właściwej funkcjonalności komórek układu odpornościowego. Dotychczas najlepiej poznany jest wpływ żelaza na aktywację i proliferację limfocytów (komórek układu odpornościowego).
3. Wspomaga funkcje metaboliczne - jest składową wielu ważnych enzymów
Żelazo w postaci hemu wchodzi w skład licznych enzymów chroniących komórki przed stresem oksydacyjnym, takich jak katalazy i peroksydazy, a także enzymów biorących udział w syntezie serotoniny – hormon szczęścia. Następnie żelazo w postaci hemu bierze udział w produkcji tyroksyny i trijodotyroniny z tyroksyny (peroksydaza tarczycowa) co pokazuje Nam, jak ważne jest żelazo między innymi w odpowiedniej pracy Naszej tarczycy.
4. Wpływa na odpowiednią regenerację i wzrost
tutaj warto na chwilkę się zatrzymać i nawiązać do tematu włosów. We włosach zachodzi wiele przemian metabolicznych (ze względu na ich wzrost), przez co niedobór żelaza może być widoczny gołym okiem. W przypadku niedoboru żelaza włosy mogą wypadać, być pozbawione blasku, wolniej rosnąć i łamać się.
Znasz już rolę żelaza. Czas na poznanie jego źródeł! Wyróżniamy dwie formy żelaza:
- hemowe - występuje w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego
- niehemowe - źródła roślinne żelaza
Oprócz powyższych różnic wynikających ze źródeł żelaza, warto wspomnieć, że:
większą biodostępnością cechuje się żelazo hemowe, czyli to pochodzenia zwierzęcego ! Niestety przeciętną, codzienną dietą Polaka jesteśmy w stanie dostarczyć 10-20 % zapotrzebowania na żelazo hemowe. Dlatego warto włączyć jego suplementację jeśli nie mamy dobrze zbilansowanej diety, a już zwłaszcza jeśli eliminujemy mięso. Poniżej macie nasze najlepsze suplementy żelaza.
Ponadto, wchłanianie żelaza zależy w dużej mierze od produktów, które towarzyszą posiłkowi.
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
9,99 pln
-50%
Co to znaczy?
Są związki, takie jak polifenole, które wiążą żelazo, a więc ograniczają jego wchłanianie przez organizm.
To przykładowo:
- zielona herbata
- kawa
Uważaj więc by suplementów lub posiłków ze źródłami żelaza nie popijać kawą/ mocną herbatą. To nie wszystko ! W jednym posiłku z żelazem unikamy też dużych ilości wapnia: nabiał, parmezan,tofu. Wapń konkuruje z żelazem więc może zmniejszyć jego wchłanianie.
Oczywiście powyższe produkty same w sobie są super, mają wiele właściwości ale warto o tym pamiętać jeśli ktoś cierpi na niedokrwistość z niedoboru żelaza lub aktualnie je suplementuje.
Co z kolei zwiększa wchłanianie żelaza ?
WITAMINA C - jest zdolna do uwalniania żelaza z ferrytyny – białka odpowiedzialnego za magazynowanie żelaza, i połączenia następnie żelaza z transferyną – białkiem, które umożliwia przedostanie się żelaza z krwi do tkanek konkretnych narządów. Dlatego do posiłku obfitego w żelazo warto dodać paprykę, natkę pietruszki, cytrusy lub witaminę C jako suplement.
Podsumowanie:
Teraz już wiesz dlaczego dietetycy i lekarze tak często wspominają o istocie żelaza. Wiesz już jaka jest jego rola w organizmie oraz co zrobić, by dobrze się wchłaniał. Teraz tylko sprawdź czy nie zaburzasz jego wchłaniania i czy może nie warto w Twoim przypadku włączyć jego suplementacji ?
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyDlaczego suplementacja chromem jest tak ważna?
W naszym organizmie jest pierwiastkiem śladowym, ale jego role dla organizmu są istotne. Czynnie wpływa na regulację funkcji biologicznych oraz złożonych procesów metabolicznych, w tym na samo odchudzanie, przyspieszając spalanie rezerw tłuszczu oraz hamując tak zwany „wilczy głód”. Dlatego określa się go mianem naturalnego wsparcia w walce o lepszą sylwetkę. Jego najbardziej docenianą funkcją...