-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Jakie słodkości w insulinooporności?

Czy to, że masz insulinooporność i dążysz do wyjścia z niej, by zapobiec bardziej zaawansowanym zaburzeniom gospodarki węglowodanowej w przyszłości oznacza, że musisz zrezygnować ze wszelkich słodyczy?
Jakie słodkości w insulinooporności?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czy to, że masz insulinooporność i dążysz do wyjścia z niej, by zapobiec bardziej zaawansowanym zaburzeniom gospodarki węglowodanowej w przyszłości oznacza, że musisz zrezygnować ze wszelkich słodyczy?

Nie do końca! Bez wątpienia należy zmodyfikować podejście i zamiast sięgać po gotowe produkty sklepowe o wątpliwym składzie zaczniesz samodzielnie je przygotowywać. Jednak jeśli się trochę przyłożysz będziesz cieszyć się słodkim smakiem pysznych deserów!

Propozycja nr 1. Lody kokosowo-orzechowo-bananowe

Składniki:

- gęste mleczko kokosowe – 300ml

- zielonkawy banan – 1 sztuka

- zalewa po fasoli z puszki – 2 łyżki

- masło orzechowe/ tahini – 2 łyżki

- cynamon – ½ łyżeczki

- ksylitol – 1 łyżeczka

- posiekane orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Wyjmij mleczko kokosowe z lodówki. Zalewę po fasoli upij na gładką, sztywną pianę przez około 15 minut. Następnie dodaj do masy masło orzechowe oraz cynamon i ponownie zmiksuj. Na koniec ostrożne dodaj ubitą śmietanę z zalewy po fasoli i wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny. Przed podaniem posyp orzechami i udekoruj masłem orzechowym.

Czas przygotowania: 4 godziny 15 minut

Ilość porcji: 4

Jakie słodkości w insulinooporności?

Propozycja nr 2. Kremowe brownie z owocami z mikrofalówki

Składniki:

- napój kokosowy/ owsiany/ migdałowy – 100ml

- zmielone wiórki kokosowe/ płatki migdałowe – ½ szklanki

- gorzkie kakao – 3 łyżki

-zimny olej kokosowy extra virgin/ masło – 2 czubate łyżki

- erytrytol/ stewia/ ksylitol – 3 łyżki

- dowolne owoce leśnie/ wiśnie – 100g

- cynamon – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Wiórki kokosowe/ płatki migdałowe zmiel w malakserze na mąkę. Następnie wlej do miski roztopiony olej/ masło, napój roślinny, wsyp kakao, dodaj zmielone wiórki/ płatki oraz ksylitol i zmiksuj na gładką masę. Wlej powstałą masę do kokilek, posyp owocami, oprósz cynamonem i wstaw do mikrofalówki. Podgrzewaj przez 1 i ½ minuty na najwyższej mocy.

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Jakie słodkości w insulinooporności?

Propozycja nr 3. Kokosowe tiramisu z malinami

Składniki na biszkopt:

- zielonkawy banan – 1 sztuka

- białko kurze – 3 sztuki

- mocne espresso – 100ml

- wiórki kokosowe – 3 łyżki

- nasiona chia/ siemię lniane – 1 łyżka

- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

Składniki na krem:

- gęste mleczko kokosowe – 400ml

- żółtko kurze – 3 sztuki

- maliny – 300g

- gorzkie kakao – 2 łyżki

- ksylitol/ stewia/ erytrytol – 3 łyżki

- cynamon – 1 łyżeczka

- kilka listków mięty/ melisy

Sposób przygotowania:

Zacznij od upieczenia biszkoptu. Wiórki zmiksuj z rozgniecionym bananem i chia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełóż je do masy bananowo kokosowej, wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie szpatułką. Wyłóż na blachę porcje masy wielkości pucharków tak aby powstały cienkie ciasteczka. Piecz około 15 minut w 180 st. C.

W międzyczasie zrób krem do kokosowego tiramisu. Żółtka zmiksuj w tzw. kąpieli wodnej na puszystą masę, uważając, aby się nie zwarzyły. Do miski przełóż gęste mleczko kokosowe, dodaj ksylitol i zmiksuj na gładko. Następnie powoli wlewaj ubite żółtka i miksuj, aż masa się połączy.

Upieczone i ostygnięte biszkopty kokosowe namocz w espresso i ułóż na dnie pucharków, wyłóż na nie kilka malin, posyp cynamonem i przykryj porcją kremu. Następnie ułóż kolejną warstwę: namocz w kawie ciasteczka, maliny i krem. Posyp kakao i udekoruj listkami mięty. Na koniec wstaw pucharki do lodówki na około 3 godziny do stężenia.

Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut

Ilość porcji: 4

Jakie słodkości w insulinooporności?

Propozycja nr 4. Wegańskie ciasteczka cynamonowe

Składniki na ciasteczka:

- mąka owsiana – 2 szklanki

- mąka kokosowa – ¼ szklanki

- ksylitol – 1/3 szklanki

- banan – 1 sztuka

- olej kokosowy – ¼ szklanki

- jabłko – ¼ sztuki

- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

- sól himalajska – szczypta

Składniki na posypkę

- ksylitol – 1 łyżka

- cynamon – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopniach. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Następnie w misce wymieszaj mąkę owsianą, kokosową, proszę do pieczenia oraz sól. Odłóż po wymieszaniu na bok. W drugiej misce zmiksuj ksylitol z olejem kokosowym przez 1 minutę. Dodaj starte na tarce o drobnych oczkach jabłko oraz zmiksowanego banana. Dodaj suchą mieszankę i wszystko zmiksuj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na co najmniej 40 minut. W tym czasie przygotuj posypkę poprzez wymieszanie w miseczce jej składników. Po wskazanym czasie wyjmij z lodówki ciasto i uformuj kulki o średnicy około 2 cm. Następnie obtocz je w przygotowanej posypce. Przełóż na blaszkę i lekko spłaszcz dłońmi z góry. Ciasteczka piecz przez około 15 minut w 180 stopniach.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 20

Jakie słodkości w insulinooporności?

Propozycja nr 5. Tartaletki z masą waniliową i borówkami

Składniki na spód:

- wiórki kokosowe – 50g

- płatki gryczane – 50g

- olej kokosowy extra virgin/ masło – 2 łyżki

- jajko – 1 sztuka

- kakao – 1 łyżka

 Składniki na krem waniliowy:

- gęste mleczko kokosowe – 300g

- zielonkawy banan – 1 sztuka

- 100 gram borówek

- kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania spodu. Płatki zmiel na drobno. Roztrzep jajko trzepaczką dodaj wiórki kokosowe, kakao, rozdrobnione płatki, olej/ masło i zagnieć dłonią ciasto. Następnie podziel je na 4 części i z każdej uformuj kulkę. Owiń je w papier do pieczenia i włóż do lodówki.

W tym czasie zrób krem waniliowy. Składniki na krem, poza owocami i miętą, zmiksuj na gładki mus. Rozwałkuj schłodzone kule z ciasta, wyłóż nimi foremki i piecz około 10 minut w 180 stopniach. Ostudź. Następnie nałóż krem na upieczone spody, udekoruj borówkami i listkami mięty. Włóż do lodówki, aby tartaletki z masą waniliową i borówkami stężały, na około 2-3 godziny.

Czas przygotowania: 3 godziny 15 minut

Ilość porcji: 5

Jakie słodkości w insulinooporności?

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię