Jakie słodkości w insulinooporności?
Czy to, że masz insulinooporność i dążysz do wyjścia z niej, by zapobiec bardziej zaawansowanym zaburzeniom gospodarki węglowodanowej w przyszłości oznacza, że musisz zrezygnować ze wszelkich słodyczy?
Nie do końca! Bez wątpienia należy zmodyfikować podejście i zamiast sięgać po gotowe produkty sklepowe o wątpliwym składzie zaczniesz samodzielnie je przygotowywać. Jednak jeśli się trochę przyłożysz będziesz cieszyć się słodkim smakiem pysznych deserów!
Propozycja nr 1. Lody kokosowo-orzechowo-bananowe
Składniki:
- gęste mleczko kokosowe – 300ml
- zielonkawy banan – 1 sztuka
- zalewa po fasoli z puszki – 2 łyżki
- masło orzechowe/ tahini – 2 łyżki
- cynamon – ½ łyżeczki
- ksylitol – 1 łyżeczka
- posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Wyjmij mleczko kokosowe z lodówki. Zalewę po fasoli upij na gładką, sztywną pianę przez około 15 minut. Następnie dodaj do masy masło orzechowe oraz cynamon i ponownie zmiksuj. Na koniec ostrożne dodaj ubitą śmietanę z zalewy po fasoli i wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny. Przed podaniem posyp orzechami i udekoruj masłem orzechowym.
Czas przygotowania: 4 godziny 15 minut
Ilość porcji: 4
Propozycja nr 2. Kremowe brownie z owocami z mikrofalówki
Składniki:
- napój kokosowy/ owsiany/ migdałowy – 100ml
- zmielone wiórki kokosowe/ płatki migdałowe – ½ szklanki
- gorzkie kakao – 3 łyżki
-zimny olej kokosowy extra virgin/ masło – 2 czubate łyżki
- erytrytol/ stewia/ ksylitol – 3 łyżki
- dowolne owoce leśnie/ wiśnie – 100g
- cynamon – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe/ płatki migdałowe zmiel w malakserze na mąkę. Następnie wlej do miski roztopiony olej/ masło, napój roślinny, wsyp kakao, dodaj zmielone wiórki/ płatki oraz ksylitol i zmiksuj na gładką masę. Wlej powstałą masę do kokilek, posyp owocami, oprósz cynamonem i wstaw do mikrofalówki. Podgrzewaj przez 1 i ½ minuty na najwyższej mocy.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Propozycja nr 3. Kokosowe tiramisu z malinami
Składniki na biszkopt:
- zielonkawy banan – 1 sztuka
- białko kurze – 3 sztuki
- mocne espresso – 100ml
- wiórki kokosowe – 3 łyżki
- nasiona chia/ siemię lniane – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
Składniki na krem:
- gęste mleczko kokosowe – 400ml
- żółtko kurze – 3 sztuki
- maliny – 300g
- gorzkie kakao – 2 łyżki
- ksylitol/ stewia/ erytrytol – 3 łyżki
- cynamon – 1 łyżeczka
- kilka listków mięty/ melisy
Sposób przygotowania:
Zacznij od upieczenia biszkoptu. Wiórki zmiksuj z rozgniecionym bananem i chia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełóż je do masy bananowo kokosowej, wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie szpatułką. Wyłóż na blachę porcje masy wielkości pucharków tak aby powstały cienkie ciasteczka. Piecz około 15 minut w 180 st. C.
W międzyczasie zrób krem do kokosowego tiramisu. Żółtka zmiksuj w tzw. kąpieli wodnej na puszystą masę, uważając, aby się nie zwarzyły. Do miski przełóż gęste mleczko kokosowe, dodaj ksylitol i zmiksuj na gładko. Następnie powoli wlewaj ubite żółtka i miksuj, aż masa się połączy.
Upieczone i ostygnięte biszkopty kokosowe namocz w espresso i ułóż na dnie pucharków, wyłóż na nie kilka malin, posyp cynamonem i przykryj porcją kremu. Następnie ułóż kolejną warstwę: namocz w kawie ciasteczka, maliny i krem. Posyp kakao i udekoruj listkami mięty. Na koniec wstaw pucharki do lodówki na około 3 godziny do stężenia.
Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut
Ilość porcji: 4
Propozycja nr 4. Wegańskie ciasteczka cynamonowe
Składniki na ciasteczka:
- mąka owsiana – 2 szklanki
- mąka kokosowa – ¼ szklanki
- ksylitol – 1/3 szklanki
- banan – 1 sztuka
- olej kokosowy – ¼ szklanki
- jabłko – ¼ sztuki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- sól himalajska – szczypta
Składniki na posypkę
- ksylitol – 1 łyżka
- cynamon – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopniach. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Następnie w misce wymieszaj mąkę owsianą, kokosową, proszę do pieczenia oraz sól. Odłóż po wymieszaniu na bok. W drugiej misce zmiksuj ksylitol z olejem kokosowym przez 1 minutę. Dodaj starte na tarce o drobnych oczkach jabłko oraz zmiksowanego banana. Dodaj suchą mieszankę i wszystko zmiksuj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na co najmniej 40 minut. W tym czasie przygotuj posypkę poprzez wymieszanie w miseczce jej składników. Po wskazanym czasie wyjmij z lodówki ciasto i uformuj kulki o średnicy około 2 cm. Następnie obtocz je w przygotowanej posypce. Przełóż na blaszkę i lekko spłaszcz dłońmi z góry. Ciasteczka piecz przez około 15 minut w 180 stopniach.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 20
Propozycja nr 5. Tartaletki z masą waniliową i borówkami
Składniki na spód:
- wiórki kokosowe – 50g
- płatki gryczane – 50g
- olej kokosowy extra virgin/ masło – 2 łyżki
- jajko – 1 sztuka
- kakao – 1 łyżka
Składniki na krem waniliowy:
- gęste mleczko kokosowe – 300g
- zielonkawy banan – 1 sztuka
- 100 gram borówek
- kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania spodu. Płatki zmiel na drobno. Roztrzep jajko trzepaczką dodaj wiórki kokosowe, kakao, rozdrobnione płatki, olej/ masło i zagnieć dłonią ciasto. Następnie podziel je na 4 części i z każdej uformuj kulkę. Owiń je w papier do pieczenia i włóż do lodówki.
W tym czasie zrób krem waniliowy. Składniki na krem, poza owocami i miętą, zmiksuj na gładki mus. Rozwałkuj schłodzone kule z ciasta, wyłóż nimi foremki i piecz około 10 minut w 180 stopniach. Ostudź. Następnie nałóż krem na upieczone spody, udekoruj borówkami i listkami mięty. Włóż do lodówki, aby tartaletki z masą waniliową i borówkami stężały, na około 2-3 godziny.
Czas przygotowania: 3 godziny 15 minut
Ilość porcji: 5
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię