FREE INTERNATIONAL DELIVERY FOR ORDERS OVER 1000 PLN!
Dieta i przepisy

PRZEPIS: Brownie z soczewicy

  • 4241 odsłon
  • 0 komentarzy

Soczewica to jeden z podstawowych składników kuchni wegańskiej i wegeteriańskiej, często niedoceniany i odtrącany przez mięsożerców. Niesłusznie, bo ten niepozorny strączek kryje w sobie dużo wartości.


W 100 g soczewicy znajdziesz 25,4 g białka, 3 g tłuszczu, 57,5 g węglowodanów, sporo błonnika i 330 kcal, poza tym jest ona źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku i fosforu.

Choć w Polsce najbardziej znana jest soczewica czerwona i zielona, w sklepach można także znaleźć jej czarną, żółtą i brązową odmianę, a te są najwygodniejsze w przygotowaniu, bo gotują się szybko, dlatego nie wymagają moczenia przed gotowaniem. A o co z tym moczeniem chodzi? Skrócenie procesu gotowania to jedno, moczenie jest ważne i niezbędne, by wyeliminować występujące m.in. w strączkach właśnie składniki antyodżywcze - związki fitynowe, które wchodzą w reakcje z takimi minerałami jak żelazo, wapń, miedź, czy cynk. Kwas fitynowy nie wypłukuje tych minerałów z organizmu, ale skutecznie obniża ich wchłanianie z dostarczanego pożywienia. Co ważne, kwas fitynowy ma też dobrą stronę - wiąże metale ciężkie, ograniczając ich wchłanianie, a dodatkowo jest przeciwutleniaczem. Podsumowanie jest więc proste - jeśli nie ma przeciwwskazań strączki warto włączyć do diety, ale wszystko z umiarem! A moczyć szczerze polecam - najlepiej na noc w letniej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.

Powracając do soczewicy w kuchni, to składnik niesamowicie wszechstronny. Przygotujesz z niej wspomnianą zupę, pasty, kremy, nadzienie do naleśników, pierogów, kotlety, burgery, zapiekanki czy pasztet, a ja proponuję dość kontrowersyjny pomysł - ciasto czekoladowe, które możesz zjeść bez wyrzutów sumienia.


PRZYGOTUJ:

  • 180 g czerwonej soczewicy (szklanka)
  • 3 jaja
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 190 g banana
  • erytrytol - do słodzenia
  • 0,5 łyżeczki sody


U mnie dodatkowo na polewę:

  • olej kokosowy
  • kakao
  • miód
  • orzechy włoskie

  1. Soczewicę umyj i ugotuj do miękkości. Pozostaw do wystygnięcia.
  2. Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki i przelej do keksówki - polecam silikonową, jeśli takiej nie masz, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.  
  3. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez około 60 minut.
  4. Schłodzone ciasto polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonego oleju kokosowego z dodatkiem miodu. Wierzch posypałam orzechami włoskimi.


Wartości BTW całego ciasta bez polewy: 76/27/135g i 1098 kcal

Magda Suchan
Promotor Bodypak @formanawidelcu

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Diet Food Erytrytol - 500g
16,90 PLN
Zobacz produkt
Sport Definition Choconutto [krem orzechowo-czekoladowy] - 250g
29,00 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść