10% discount on Sport Definition! Code SD10
Dieta i przepisy

PRZEPIS: Nuggetsy w panierce jaglanej z frytki z batatów

  • 1633 odsłon
  • 0 komentarzy

W dzisiejszych czasach śmieciowe jedzenie kusi nas na każdym kroku. Dlaczego by tak nie zrobić zdrowego Fast Fooda? 
Nuggetsy w panierce z płatków jaglanych z frytkami z batatów i szparagami, a do tego dip jogurtowo - musztardowy, w którym zdecydowanie się zakochałam!

Bataty lub inaczej nazywane słodkie ziemniaki nie są bardzo popularne w Polsce. Częściej u przeciętnego Polaka znajdziemy zwykłe ziemniaki, które pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych zdecydowanie odbiegają od mniej popularnych batatów! Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, dlatego są rekomendowane przez diabetologów. Dodatkowo bataty to doskonałe źródło likopenu, który m.in. sprzyja profilaktyce chorób serca oraz karotenoidów i silnych przeciwutleniaczy, które również korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. 

Sposób przygotowania:

Nuggetsy:

  • pierś z kurczaka
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • jajko
  • 10 g oleju kokosowego


Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (u mnie 100 g, ale dopasować do swojego zapotrzebowania), obsypujemy go z obu stron przyprawą do kurczaka i rozbijamy na cienkie kawałeczki. Ubite kawałki smarujemy odrobiną musztardy.
W jednej misce rozbijamy jajko, w drugiej wysypujemy płatki jaglane.
Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w płatkach.
Smażymy z obu stron na 10 g oleju kokosowego (lub innego)

Frytki:

  • 150 g batatów
  • 5 g oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • czsnek niedźwiedzi
  • bazylia

Bataty kroimy w słupki.
Oliwę wlewamy do miski i dodajemy do niej soli, sporo czosnku niedźwiedziego oraz bazylię .
Słupki obtaczamy w marynacie i wkładamy na blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut.

Pamiętaj żeby zapobiegać ciemnieniu batatów, trzeba ugotować je zaraz po obraniu lub do czasu ugotowania wrzucić do miski z wodą. 

Szparagi gotujemy w wodzie i po 15 minutach odcedzamy przez sitko. 

Sos:

  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki musztardy 
  • pół łyżeczki miodu

Chciałabym zaznaczyć, że musztarda ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Spowodowane jest to zawartymi w niej ziarnami gorczycy, które mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dodatkowo pomagają w problemach żołądkowych takich jak niestrawności, czy inne zaburzenia trawienia. Gorczyca zawiera również wapń, witaminę B, magnez i sporą ilość żelaza. 

Wartości odżywcze: 


560 kcal
B: 30 W: 60 T: 20

Pracy troszkę więcej niż w garnku na parze, ale gwarantuję, że się opłaca. 

Izabela Mencel
Team Bodypak

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść