EXPRESS SHIPPING! 10% discount on first purchases!
Suplementacja

WITAMINY: Witamina E

  • 922 odsłon
  • 0 komentarzy

Witamina E (inaczej tokoferol) to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a raczej rodzina 8 cząsteczek: α-, β-, γ-, and δ- tokoferoli oraz α-, β-, γ-, and δ- tokotrienoli, które są magazynowane w organizmie w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie, przy czym α-tokoferol jest formą dominującą w organizmie i mającą największe znaczenie. Pełni ona funkcje antyoksydacyjne, a także bierze udział w kształtowaniu właściwej odporności komórkowej.


Źródła pokarmowe obfitujące w witaminę E:

1) migdały,
2) szpinak,
3) bataty,
4) awokado,
5) czerwona papryka,
6) nasiona słonecznika,
7) morele suszone,
8) żółtka jaj,
9) orzechy włoskie,
10) oliwa z oliwek.

Witaminę E znajdziesz również w:

Amix Vitamin E 400 IU softgels - 100 kaps.
49,00 PLN
Zobacz Produkt
Universal Nutrition Vitamin E 1000 - 50 kaps.
56,91 PLN
Zobacz Produkt


Zalecane spożycie:

Zalecane dzienne spożycie (RDA) zostało ustalone w oparciu o ilość zapobiegającą powstaniu ryzyka niedoboru wśród zdrowych osób i dla dorosłych wynosi odpowiednio:
- 15 mg dla kobiet,
- 15 mg dla mężczyzn.

Realne indywidualne zapotrzebowanie na witaminę E może być jednak wyższe,
a jest ono kształtowane między innymi przez następujące czynniki:
- płeć,
- wiek,
- masę ciała,
- aktywność fizyczną,
- stan fizjologiczny.

Zadowalające korzyści z suplementacji witaminą E odnotowuje się w przypadku wspierania odporności komórkowej organizmu oraz zapobiegania spadku związanych z wiekiem funkcji kognitywnych.

Funkcje w organizmie

1) Działanie antyoksydacyjne

Witamina E jest czynnikiem odpowiedzialnym za zatrzymywanie szkodliwych efektów, które mogą powstawać w wyniku procesów oksydacji spowodowanych przez wolne rodniki, a tym samym zapobiega zniszczeniu lipidów wchodzących w skład błon komórkowych.

2) Ochrona frakcji LDL cholesterolu

Alfa-tokoferol zabezpiecza lipoproteiny o małej gęstości, a więc cząsteczki transportujące cholesterol z wątroby do tkanek ciała, przed utlenianiem. Utleniona cząsteczka LDL może pociągać za sobą ryzyko rozwoju chorób sercowo - naczyniowych.

3) Układ krwionośny

Witamina E oddziałuje na produkcję cząsteczek i enzymów w komórkach układu odpornościowego oraz nacieku zapalnego, przez co blokuje krzepnięcie krwi (agregację płytek krwi) oraz wzmacnia wazodylatację, czyli roszerzanie naczyń krwionośnych.

4) Blokowanie aktywności cząsteczki odpowiedzialnej za komunikację komórkową - kinazy białkowej C, odpowiedzialnej m. in. za regulację wzrostu komórek.

Korzyści spożywania witaminy E

1) Balansowanie poziomu cholesterolu w organizmie

Kiedy poziom cholesterolu znajduje się na odpowiednim poziomie wszystko jest w porządku, jednak w momencie, gdy następuje proces utleniania staje się on niebezpieczny. Pewne izomery witaminy E pełnią funkcję antyoksydacyjną zapobiegającą temu szkodliwemu procesowi, ponieważ zwalczają one wolne rodniki krążące po organizmie doprowadzające do utleniania.

2) Zwalczanie wolnych rodników i zapobieganie chorobom

Wolne rodniki zwalczają zdrowe, prawidłowo funkcjonujące komórki w organizmie, co prowadzi do rozwoju chorób serca i nowotworów. Zdolności antyoksydacyjne witaminy E pozwalają na redukcję zniszczeń powodowanych przez te szkodliwe cząsteczki, zwalczanie nadmiernych stanów zapalnych, przez co naturalnie spowalniają proces starzenia komórek.

3) Odbudowywanie uszkodzeń skóry

Witamina E wzmacnia ściany naczyń włosowatych oraz zwiększa ich wilgotność
i elastyczność, a także redukuje stany zapalne skóry, przez co pomaga w utrzymaniu jej odpowiedniego zdrowia. Funkcje antyoksydacyjne są również wsparciem w przypadku ekspozycji na dym tytoniowy i promieniowanie ultrafioletowe, przez co zabezpieczają przed wystąpieniem raka skóry.

4) Redukcja symptomów zespołu napięcia przedmiesiączkowego

Suplementacja witaminą E 3 dni przed i 2 dni po miesiączce zmniejsza odczuwanie bólów miesiączkowych, zmożone pragnienie i inne objawy. Pozwala również na regulację cyklu miesiączkowego, a także obniża dotkliwość bólu i czas jego trwania oraz intensywność krwawienia.

5) Poprawa wytrzymałości fizycznej i siły mięśniowej

Witamina E może zwiększać energię i redukować poziom stresu oksydacyjnego powstałego w mięśniach po treningu, a także eliminować zmęczenie poprzez wpływ na uwydatnienie krążenia krwi oraz wzmocnienie ścian naczyń włosowatych odżywiających komórki.

Interakcje

1. Efektywność wchłaniania witaminy E wzrasta wraz z ilością tłuszczu spożytego w posiłku. Co więcej, wszystkie lipoproteiny są zaangażowane w rozprowadzanie alfa-tokoferolu do tkanek organizmu, a zwiększona koncentracja lipidów we krwi wiąże się z wyższym stężeniem witaminy E w osoczu.

2. Suplementacja alfa-tokoferolem obniża gamma-karboksylację protrombiny, czyli zależnego od witaminy K czynnika odpowiedzialnego za proces koagulacji.

3. Stres oksydacyjny spowodowany przez palenie papierosów przyspiesza znacznie wyczerpywanie znajdującego się w osoczu alfa-tokoferolu w porównaniu do niepalących, zaś suplementacją witaminą C redukuje to zjawisko i wspomaga przetwarzanie witaminy E do formy nieutlenionej.

Objawy niedoboru

1. Utrata koordynacji mięśniowej
2. Utrata masy mięśniowej
3. Utrata włosów i problemy skórne
4. Obniżenie zdolności kognitywnych

Uwydatnianie absorpcji witaminy E w organizmie

- używaj oliwy z oliwek, która stanowi bogate źródło witaminy E!
- korzystaj z bogactwa witaminy E zawartej w zielonych warzywach liściastych!
- spożywaj na śniadanie jajka stanowiące cenne źródło witaminy E!
- przyprawiaj swoje potrawy suszonymi ziołami!
- wykorzystaj orzechy jak dodatek do swoich posiłków!

Bartosz Sikorski
dietetyk, specjalista ds. suplementacji

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Scitec Essentials Vitamin E - 100 kaps
35,99 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition LIFE PAK - 180g
29,00 PLN
Zobacz produkt
Swanson Vitamin E & Selenium - 90 kaps.
37,98 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść