Poteins 10% OFF Code: BIALKO
Suplementacja

Zdrowe tłuszcze to nie tylko kwasy omega-3, czyli jak inne kwasy tłuszczowe poprawiają nasze zdrowie

  • 1449 odsłon
  • 0 komentarzy

Tłuszcze to drugie obok węglowodanów, lecz jeszcze przez wiele osób niedocenianie źródło energii dla naszego organizmu, które dostarcza nam 9kcal w zaledwie 1 gramie. Jednak oprócz funkcji energetycznej pełnią w organizmie człowieka wiele nieodzownych funkcji. Stanowią źródło witamin A, D, E, K, oraz środowisko ich rozpuszczenia, a także biorą udział w syntezie niektórych hormonów. Tłuszcze możemy podzielić ze względu na pochodzenie na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Mass media oraz szerokie grono specjalistów przekonują nas, iż powinniśmy zrezygnować z konsumpcji tych pierwszych i w zdecydowanym stopniu zastąpić je tymi drugimi. Jednak nie dajmy się zwieść i nie odbierajmy sobie wielu korzyści, jakich możemy doświadczyć dzięki spożyciu dobrej jakości mięsa czy też jaj, a najpierw zapoznajmy się jak poszczególne kwasy tłuszczowe wpływają na skomplikowaną maszynerię, którą stanowi ciało człowieka.


Kwasy tłuszczowe możemy podzielić ze względu na występowanie wiązań podwójnych:
- nasycone - SFA - Saturated Fatty Acids, niezawierające tychże wiązań,
- jednonienasycone - omega-9 - MUFA - Monounsaturated Fatty Acids - posiadające jedno wiązane podwójne,
- wielonienasycone - omega-3 i omega-6 - PUFA - Polyunsaturated Fatty Acids, które zawierają dwa lub więcej wiązań,
a także biorąc pod uwagę długość łańcucha:
- długołańcuchowe - zawierające do 6 atomów węgla węgla w cząsteczce,
- średniołańcuchowe - składające się z ilości od 8 do 14 atomów węgla w cząsteczce,
- krótkołańcuchowe - zbudowane z więcej niż 16 atomów węgla w cząsteczce.

Nasycone kwasy tłuszczowe

Występują głównie w mięsie, jajach oraz nabiale, zaś w mniejszych ilościach również w produktach roślinnych, jednak wyjątek od reguły stanowi tutaj kokos, który posiada w swoim składzie blisko 90% kwasów tłuszczowych nasyconych. Posiadają wysoki punkt dymienia, dzięki czemu są stabilne termicznie, dlatego są najlepszym wyborem, jeśli chodzi o tłuszcze używane do smażenia. Zawierają w swoim składzie dobroczynny dla zdrowia cholesterol, którego poziom, wbrew obiegowym opiniom, w głównej mierze, bo w około 80%, zależy od syntezy endogennej. Wchodzi on w skład błon komórkowych, jest niezbędny do syntezy kortyzolu, witaminy D3, testosteronu, progesteronu, estrogenu czy aldosteronu, wpływa na lepsze zapamiętywanie.

Kwasy tłuszczowe są dla nas wartościowe i korzystne z przynajmniej kilku powodów:
zapewniają integralność i sztywność naszych komórek, wpływają na zdrowie kości i skóry,
obniżają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe poprzez zmniejszanie poziomu lipoproteiny(a), chronią przed ekspansją niekorzystnych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym,  wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego, optymalizują pracę mózgu,
regulują funkcjonowanie niezwykle istotnych cząsteczek - neurotransmiterów, oddziaływują korzystnie na pracę wątroby.

Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha - MCT - są szybko trawione i stanowią świetne źródło energii dla mózgu w przypadku stosowania diet typu low carb.
Wyróżnia się wśród nich:
- kwas laurynowy,
- kwas kaprynowy,
- kwas kaprylowy,
- kwas kapronowy.

Zalety wykorzystywania MCT:

- zwiększają spoczynkową przemianę materii przyczyniając się do redukcji nadmiernej masy ciała,
- wywierają wpływ na poprawę mikrobioty jelitowej, dzięki czemu przyczyniają się do poprawy trawienia i wchłaniania składników pokarmowych,
- nie ulegają reakcjom oksydacji w czasie podgrzewania, co zawdzięczają wysokiemu punktowi dymienia,
- opóźniają procesy degeneracji mózgu,
- wpływają na  pozytywny nastrój, co możemy powiązać z faktem, iż wpływają korzystnie na stan mikroflory jelit, a jak wiemy, jelita komunikują się bezpośrednio z mózgiem za pomocą nerwu błędnego i nie bez przyczyny są nazywane drugim mózgiem - pamiętajmy, że około 80% serotoniny (hormonu szczęścia) jest wytwarzane właśnie w jelitach!

Zdrowe tłuszcze znajdziesz w masłach orzechowych:

Sport Definition That’s the Almond Butter Crunchy - 300g
35,00 PLN
Zobacz Produkt
Primavika Masło Orzechowe z wiórkami kokosa - 350g
11,99 PLN
Zobacz Produkt
UNS Master Peanuts Smooth - 1500g
45,00 PLN
Zobacz Produkt


Korzyści ze stosowania kwasu laurynowego:

- posiada silne właściwości antybakteryjne i antywirusowe,
- wpływa na zwiększenie termogenezy i uwydatnienie procesów metabolicznych, co przyczynia się do redukcji tłuszczowej masy ciała,
- polepsza wrażliwość insulinową tkanek ciała, a więc stabilizuje gospodarkę węglowodanową,
dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym może okazać się pomocny w zwalczaniu trądziku,
- chroni wątrobę przed uszkodzeniami wywoływanymi przez alkohol czy toksyny.

Korzyści ze stosowania kwasu kaprylowego:

- indukuje regenerację nabłonka jelita grubego, a także poprawia funkcje absorpcyjne jelit,
- zapobiega nadmiernemu namnażaniu się w jelitach grzybów z rodzaju Candida albicans,
- przeciwdziała wystąpieniu infekcjom spowodowanym przez drożdże,
- wspiera leczenie chorób przewodu pokarmowego, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia oporności na antybiotyki.

Do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy również kwas masłowy, którego wpływ na organizm może być bardzo interesujący.

Zalety kwasu masłowego:

- wnosi pozytywny wpływ na zdrowie jelit, przychodząc z pomocą przy ich zaburzeniach, takich jak syndrom cieknącego jelita,
- redukuję zapalenia i wspiera remisję w chorobie Leśniowskiego-Crohna,
- pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, dzięki regulacji reakcji rozpadu i syntezy kwasów tłuszczowych.

Kwasy tłuszczowe omega-9

Znajdziemy je głównie w produktach pochodzenia roślinnego - w oliwie z oliwek, awokado, orzechach laskowych czy macadamia, ale również w dobrej jakości mięsie od zwierząt grass-fed.

Zalety kwasów omega-9:

- zapobiegają przekształcaniu testosteronu w estradiol,
- regulują poziom cholesterolu we krwi - podnoszą poziom frakcji HDL, a obniżają LDL,
mają pośrednie działanie przeciwzapalne,
- wspomagają regulację poziomu cukru we krwi,
- zwiększają poziom energii oraz wpływają korzystnie na funkcje kognitywne.

Sprzężony kwas linolowy

Korzystne działanie kwasu CLA na funkcjonowanie organizmu, zaliczanego do kwasów z grupy omega-6:

- wspiera redukcję tkanki tłuszczowej,
- reguluje odpowiedź układu odpornościowego oraz posiada właściwości przeciwzapalne,
zmniejsza objawy alergii,
- może wpływać na zwiększenie masy mięśniowej,
- wpływa na regulację gospodarki węglowodanowej.

Rekomendowane źródła tłuszczów w diecie:

- tłuste mięsa - najlepiej od krów karmionych trawą - m.in. boczek, golonka, żeberka,
smalec,
- masło i masło klarowane,
- produkty kokosowe - olej, mleko, wiórki - ze względu ma zawartość tłuszczów nasyconych i MCT,
- orzechy laskowe, nerkowca, macadamia, pistacje - ze względu na przewagę kwasów omega-9, a także masło z tych orzechów,
- oliwa z oliwek - bogata zawartość kwasów omega-9,
- awokado - zawartość kwasów omega-9,
- łosoś dziko żyjący - zawartość kwasów omega-3.

Zdrowe tłuszcze z kokosa znajdziesz w:

Ostrovit Coconut Oil - 900g
19,99 PLN
Zobacz Produkt
Sport Definition Choconutto [krem orzechowo-czekoladowy] - 250g
29,00 PLN
Zobacz Produkt
Diet Food Chipsy Kokosowe (Prażone) - 150g
9,04 PLN
Zobacz Produkt




Bibliografia:
1) Mauricz J., Makroskładniki żywieniowe - tłuszcze. „Body Challenge” 2017, 2 (9)
2) https://draxe.com/the-truth-about-saturated-fat/
3) https://draxe.com/mct-oil/
4) https://draxe.com/lauric-acid/
5) https://draxe.com/caprylic-acid/
6) https://draxe.com/omega-9-benefits/
7) https://draxe.com/butyric-acid/
8) https://www.bodybuilding.com/fun/reform12.htm

Bartosz Sikorski
dietetyk, specjalista ds. suplementacji

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Komentarze (0)
Zobacz
Dodaj Własny
Wyślij

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Oli-Oli Olej kokosowy - 141g
13,49 PLN
Zobacz produkt
Diet Food Olej Kokosowy [EXTRA VITRGIN] - 500ml
25,90 PLN
Zobacz produkt
Trec Better Choice Pure Coconut Oil - 470 g
16,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść