ALL 10% OFF Code: STEADY

Jak poradzić sobie z gotowaniem w domu?

Gotowanie w domu dla jednych jest przyjemnością a dla innych katorgą? Jakie są tego plusy i minusy oraz jak sprawić aby przyspieszyć ten proces dowiecie się w tym artykule.

Na początek zacznijmy od tego, że osoby, które same dla siebie gotują mają niesamowity plus, że wiedzą co jedzą. Mówi się , że jesteś tym co jesz, a jak nie wiesz co jesz to kim jesteś?

A teraz na serio.

Gotowanie samemu sprawia, że możemy robić sobie posiłki które lubimy i dokładać do tego różnorodność, co w przypadku tych zamawianych na wynos często się nie sprawdza. W daniach gotowych często nadużywa się tłuszczu, a co za tym idzie będzie to grało idealnie z przybieraniem przez nas na wadze. Jeśli nie widzisz ile tłuszczu jest w danym produkcie, to łatwiej Ci go zjeść. Ja mam tak w przypadku majonezu. Raz spróbowałam zrobić go sama i od tej pory zważam na każdy gram skonusumowany przeze mnie tego produktu, ponieważ zobaczyłam że tak naprawde w 80% składa się z oleju!
Od czasu do czasu jedzenie na wynos nie jest złe. Przecież nikt nie mówi, że masz tego nie robić jednak jeśli robisz to codziennie nie będziesz świadomy co tak naprawdę znajduje się w Twojej diecie.

Jakie są inne plusy gotowania w domu?

Na pewno mniej ucierpi na tym Twój domowy budżet. Posiłki na wynos są dosyć drogie, a planując listę zakupów i nie odskakując od niej jesteśmy w stanie sporo zaoszczędzić. Dodatkowo plusem jest to, że możemy jeść to co na co w danym momencie będziemy mieć ochotę, a nie to co jest dostępne. No chyba, że jesteśmy mocnymi propagatorami #ZEROWASTE do czego zachęcam.

Jakie są minusy gotowania w domu?

Gdybym tylko optymistycznie podchodziła do sprawy mogłabym powiedzieć, że ich nie ma.. Jednak są, a największym z nich jest czas. Jeżeli nie jest to romantyczne gotowanie wieczorową porą, tylko zwykłe codzienne obowiązki każdy z nas wolałby wybrać odpoczynek, ale samo się nie zrobi.
Jedyne co mogę doradzić w takiej kwestii to gotowanie większej ilości porcji, które starczą nam na więcej niż jeden dzień oraz istnieje też możliwość mrożenia potraw, do czego zachęcam, bo wiele ludzi boi się tego robić.

Jak mrozić produkty i potrawy?

Mrożenie to sposób przechowywania żywności, który nie zabiera produktom wartości odżywczych. Mrozić można prawie wszystko. Prawie, bo wyjątkiem są produkty/potrawy wcześniej już rozmrażane. Nie wolno również mrozić przeterminowanych produktów, ale to chyba dość logiczne. Mrożenie jest fajne i przydatne, bo jeśli zrobimy sobie coś na zapas, albo po po prostu nie mamy na to ochoty możemy po prostu sięgnąć po to i zjeść w momencie kiedy mamy na to ochotę lub kiedy czas nie pozwala nam na to, aby coś ugotować. Najlepsze w tym jest to, że nasze produkty nie tracą przez tą obróbkę na wartości.

Gotowanie jest modne, a dzięki przepisom w naszym poradniku możesz odkryć nowe inspiracje i być "trochę bardziej fit" każdego dnia. Zobacz moje przepisy tutaj

Izabela Mencel

Team Bodypak

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione! Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

BioTech Multivitamin For Women - 60 tabl.
42,99 PLN
Zobacz produkt
Oli-Oli Oliwa z oliwek - 141g
16,99 PLN
Zobacz produkt
Formotiva Vitamin Elite - 60 kaps.
28,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść