15% OFF CODE: SAVE15

PRZEPIS: Domowy stek z frytkami

Powinniśmy wprowadzać do diety czerwone mięso z uwagi na to, że ma bardzo wiele dobrze przyswajalnego żelaza. Polecamy je w szczególności osobom mającym anemię, ale i również dla osób zdrowych, prowadzących urozmaiconą dietę.To danie to dowód na to, że dobrze zjeść można nie tylko w restauracji ale również w domowym zaciszu na swoim ulubionym fotelu.

Składniki:

  • rostbef wołowy 150 g
  • masło klarowane łyżeczka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek 10 g
  • ziemniaki 250 g
  • przyprawy: chilli, bazylia, papryka wędzona, sól do frytek
  • sosy ZERO od 6PAK Nutrition 
  • pomidorki koktajlowe
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Frytki:

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Płuczemy w wodzie i wycieramy papierowym ręcznikiem. Z oliwy i przypraw robimy marynatę.
Osuszone frytki wkładamy do marynaty. Nastawiamy piekarnik do 200 stopni a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Frytki kładziemy tak, aby nie stykały się ze sobą, bo wtedy będą chrupiące.
Pieczemy je przez około 40 minut.

Stek:

Steka wyciągamy z lodówki na 2 godziny przed obróbką, aby nabrał temperatury pokojowej. Obieramy go z błon i odstawiamy dodając na wierzch trochę soli.
Po upływie czasu rozgrzewamy na patelni grillowej masło, dodając przecisnięty przez praskę czosnek.
Steka kładziemy na patelni po 40 sekund z każdej strony obracając go drewnianą szpatułką. Pamiętaj aby nie dociskać steka do patelni tylko dać mu spokojnie się podsmażyć.
W między czasie włóżmy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni naczynie żaroodporne.
Podsmażonego steka przekładamy do naczynia i pieczemy przez 6 minut, w zależności od grubości mięsa. Jeśli będzie bardzo grube, a chcemy bardziej upieczone i wysmażone to możemy przytrzymać kilka sekund dłużej zarowno na patelni jak i w piekarniku.
Po upływie czasu wyciągamy i zestawiamy na talerzu ze zrobionymi wcześniej frytkami i rucolą z pomidorami popsikanymi octem balsamicznym i polewamy ulubionym sosem ZERO

Wartości odżywcze:

Takie danie to około 500 kcal. Jest dobrą opcją na ekskluzywny obiad oraz świetnym źródłem żelaza hemowego, czyli takiego dobrze przyswajalnego.

Kuchnia BODYPAK

Pasjonaci zdrowego trybu życia

Blog jest napisany w celach informacyjnych. W żaden sposób nie służy do stawiania diagnozy, czy sugerowania metod leczenia. Pamiętaj, że artykuły zamieszczone na tej stronie nie stanowią fachowej porady medycznej (lekarskiej, farmaceutycznej itp.). Osoby czytające tę stronę internetową powinny przed podjęciem decyzji leczenia skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Na tej stronie nie ma informacji o lekach, a wszystkie preparaty to suplementy diety.

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione! Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

6PAK Nutrition Sauce ZERO Piri-Piri - 500ml
17,99 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition Sauce ZERO Andalusian - 500ml
17,99 PLN
Zobacz produkt
6PAK Nutrition Sauce ZERO Pesto - 500ml
17,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść