PRZEPIS: Mugcake kokosowo-czekoladowy z malinami

Mugcake czyli ciacho z mikrofalówki. Szybkie i zdrowe, idealne na śniadanie czy na przekąskę między posiłkami. Idealnie pasuje do porannej kawy. Słodkie tak jak lubisz, miękkie i puszyste jak z cukierni.
PRZEPIS: Mugcake kokosowo-czekoladowy z malinami
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Mugcake czyli ciacho z mikrofalówki. Szybkie i zdrowe ciacho idealne na śniadanie czy na przekąskę między posiłkami. Idealnie pasuje do porannej kawy.
Słodkie tak jak lubisz, miękkie i puszyste jak z cukierni. Dziś zrobiłam je z malinami, które mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych.

Maliny posiadają sporo witamin (witamina C, E, B1,B2 i B6) i minerałów (potas, magnez, wapń czy żelazo). Oprócz sporej zawartości cennych dla organizmu sportowca witamin i minerałów pomagają w problemach żołądkowych takich jak wzdęcia czy biegunki gdyż posiadają błonnik. Są również pomocne dla nas kobiet „w te dni”, gdyż pomagają w rozkurczaniu mięśni. Chronią nasz organizm przed niedokrwistością. Ich różowy kolor korzystnie wpływa na pracę naszego układu odpornościowego a polifenole w nich zawarte są cennym źródłem antyoksydantów. Te małe, różowe owoce są świetne dla osób, które starają się zredukować wagę gdyż 100 g tych owoców posiada 33 kcal a zawartość błonnika, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego to aż 6,7 g/100g malin. Są naprawdę świetnym źródłem węglowodanów oraz składników odżywczych a do tego są smaczne. Połączenie czekolady i malin – sztos dla podniebienia – dosłownie ;) Więc czego potrzeba więcej ? Przepisu – łatwego jak matematyka w podstawówce ;)

PRZEPIS: Mugcake kokosowo-czekoladowy z malinami
SKŁADNIKI na MUGCAKE:

  • 2 łyżki (20g) mąki owsianej
  • 1 łyżka (10g) kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka (10g) wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka (10g) erytrytolu/ksylitolu
  • 2 - 3 łyżki (30g) dipu czekoladowego Walden Farms
  • 1 łyżka Choconutto Sport Definition
  • 4-5 kropli aromatu FlavDrops
  • 50 g malin

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Suche składniki tzn. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i erytrytol wymieszać w miseczce lub płaskim kubku. Dodać dip Waldena i jajko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

PRZEPIS: Mugcake kokosowo-czekoladowy z malinami

Wstawić do mikrofalówki na 3 minuty. Poczekać chwilę przed wyjęciem z miseczki lub kubka – może się rozpaść.

PRZEPIS: Mugcake kokosowo-czekoladowy z malinami

Przełożyć na talerzyk, na górę dodać łyżkę choconutto i maliny. Zjeść ze smakiem ;) SMACZNEGO!

PRZEPIS: Mugcake kokosowo-czekoladowy z malinami
Wiecie o tym, że mąkę owsianą możecie zrobić samemu. Wystarczy kupić płatki owsiane czy to górskie czy błyskawiczne i zblendować. A w jaki sposób? Szklankę płatków wsypujesz do blendera i blendujesz. Po uzyskaniu jednolitego proszku, przesypujesz do pojemnika i szczelnie zamykasz ;) Tak samo możesz zrobić mąkę jaglaną ;)

Promotorka BODYPAK.

Zostaw opinię