PRZEPIS: Nuggetsy w panierce jaglanej i frytki z batatów

W dzisiejszych czasach śmieciowe jedzenie kusi nas na każdym kroku. Dlaczego by tak nie zrobić zdrowego Fast Fooda?
PRZEPIS: Nuggetsy w panierce jaglanej i frytki z batatów
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

W dzisiejszych czasach śmieciowe jedzenie kusi nas na każdym kroku. Dlaczego by tak nie zrobić zdrowego Fast Fooda? Nuggetsy w panierce z płatków jaglanych z frytkami z batatów i szparagami, a do tego dip jogurtowo - musztardowy, w którym zdecydowanie się zakochałam!

Bataty lub inaczej nazywane słodkie ziemniaki nie są bardzo popularne w Polsce. Częściej u przeciętnego Polaka znajdziemy zwykłe ziemniaki, które pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych zdecydowanie odbiegają od mniej popularnych batatów! Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, dlatego są rekomendowane przez diabetologów. Dodatkowo bataty to doskonałe źródło likopenu, który m.in. sprzyja profilaktyce chorób serca oraz karotenoidów i silnych przeciwutleniaczy, które również korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. 

Sposób przygotowania - Nuggetsy w panierce jaglanej i frytki z batatów:

Nuggetsy:

  • pierś z kurczaka

  • łyżeczka musztardy

  • 2 łyżki płatków jaglanych

  • jajko

  • 10 g oleju kokosowego


Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (u mnie 100 g, ale dopasować do swojego zapotrzebowania), obsypujemy go z obu stron przyprawą do kurczaka i rozbijamy na cienkie kawałeczki. Ubite kawałki smarujemy odrobiną musztardy.
W jednej misce rozbijamy jajko, w drugiej wysypujemy płatki jaglane.
Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w płatkach.
Smażymy z obu stron na 10 g oleju kokosowego (lub innego)

PRZEPIS: Nuggetsy w panierce jaglanej i frytki z batatów

Frytki z batatów:

  • 150 g batatów
  • 5 g oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • czosnek niedźwiedzi
  • bazylia

Bataty kroimy w słupki.
Oliwę wlewamy do miski i dodajemy do niej soli, sporo czosnku niedźwiedziego oraz bazylię .
Słupki obtaczamy w marynacie i wkładamy na blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut.

Pamiętaj żeby zapobiegać ciemnieniu batatów, trzeba upiec/ugotować je zaraz po obraniu lub do czasu obróbki wrzucić do miski z wodą

Szparagi gotujemy w wodzie i po 15 minutach odcedzamy przez sitko. 

Sos:

  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki musztardy 
  • pół łyżeczki miodu

Chciałabym zaznaczyć, że musztarda ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Spowodowane jest to zawartymi w niej ziarnami gorczycy, które mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dodatkowo pomagają w problemach żołądkowych takich jak niestrawności, czy inne zaburzenia trawienia. Gorczyca zawiera również wapń, witaminę B, magnez i sporą ilość żelaza. 

Wartości odżywcze - Nuggetsy w panierce jaglanej i frytki z batatów: 


560 kcal
Białko: 30 Węglowodany: 60 Tłuszcze: 20

Pracy troszkę więcej niż w garnku na parze, ale gwarantuję, że się opłaca

PRZEPIS: Nuggetsy w panierce jaglanej i frytki z batatów

Team BODYPAK.

Zostaw opinię