PRZEPIS: Orkiszowo-żytnie pierogi ruskie!

Każdy z was na pewno ma jakąś ulubioną potrawę. Moją są pierogi ruskie od mamy, a więc postanowiłam wyjść jej na przeciw i zrobić je w wersji bardziej fit.
PRZEPIS: Orkiszowo-żytnie pierogi ruskie!
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Każdy z was na pewno ma jakąś ulubioną potrawę. Moją są pierogi ruskie od mamy, a więc postanowiłam wyjść jej na przeciw i zrobić je w wersji bardziej fit.

PRZEPIS: Orkiszowo-żytnie pierogi ruskie!



Ciasto:

  • Szklanka mąki orkiszowej
  • Szklanka mąki żytniej typ 720
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • Jajko


Ugniatamy mąkę z jajkiem powolutku dodając ciepłą wodę. Gdy będzie się ciasto zbyt mocno lepić podsypujemy żytnią mąka i ugniatamy dotąd, aż ciasto będzie mięciutkie i bez grudek . Im więcej ciepłej wody tym lepiej , bo ciasto będzie pulchniejsze.
Teraz musimy rozwałkować je na cienki placek i szklanką powycinać równe kółeczka.

PRZEPIS: Orkiszowo-żytnie pierogi ruskie!


Farsz :

  • 200 g twarogu chudego
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • Połowa cebuli
  • 5 g oleju kokosowego


Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Gotujemy ziemniaki do miękkości i gdy będą już gotowe ubijamy je na gładkie puree. Dodajemy ser i cebulkę i znowu ubijamy na gładszą masę. Doprawiamy solą i pieprzem .

Później do kółeczka nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy pieroga

A więc mamo, robię ci konkurencje , bój się :)

PRZEPIS: Orkiszowo-żytnie pierogi ruskie!

Team BODYPAK.

Zostaw opinię