Jak radzić sobie z SIBO i SIFO?
Problemy z odpowiednim funkcjonowaniem jelit dotykają niestety dosyć dużej części naszej populacji. Wiążą się one często z bardzo nieprzyjemnymi objawami, które mogą powodować ogólny dyskomfort oraz utrudniać w pewnym stopniu skupienie na codziennych obowiązkach. Dwoma schorzeniami, które mogą utrudniać odpowiednie zdiagnozowanie źródła odczuwanych dolegliwości ze względu na zbliżone objawy, są SIBO i SIFO. Czym tak naprawdę są, jak się objawiają, jakie działania dietetyczne należy wdrożyć w przypadku ich wystąpienia?
Czym jest SIBO I SIFO?
SIBO – przerost bakterii w obrębie jelita cienkiego – występuje nadmiar bakterii jelitowych, szczególnie bakterii proteolitycznych, a problem stanowi fakt, iż jelito cienkie nie jest niestety odcinkiem przewodu pokarmowego przystosowanym do aż tak licznej kolonizacji.
SIFO – przerost grzybów w obrębie jelita cienkiego – pojawienie się nadmiernej ilości grzybów wraz z równoczesnym występowaniem problematycznych objawów ze strony przewodu pokarmowego, myląco mogące przypominać SIBO.
Przyczyny SIBO:
- spowolniona motoryka przewodu pokarmowego,
- stosowanie leków, takich jak opiaty i IPP,
- niedostateczne wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
- zaburzenia kompleksu mioelektrycznego,
- zaburzenia w działaniu zastawki krętniczo-kątniczej pomiędzy jelitem cienkim a grubym,
Przyczyny SIFO:
- zaburzenia składu mikrobioty jelitowej,
- zaburzenia struktury układu pokarmowego,
- zaburzenia kompleksu mioelektrycznego,
- zażywanie leków IPP czy opioidowych.
Objawy SIBO:
- wzdęcia,
- zmiana rytmu wypróżnień – biegunki i zaparcia,
- zmiana konsystencji stolca,
- przelewanie w jelitach,
- wędrujące bóle brzucha,
- nudności i wymioty,
- domieszki śluzu w kale,
- trądzik,
- bóle głowy i stawów,
- zaburzenia nastroju.
Objawy SIFO:
- przelewanie w jelitach,
- wzdęcia i częste gazy,
- mgła mózgowa,
- naprzemienne występowanie biegunek i zaparć,
- bolesność w jamie brzusznej,
- nieprzyjemny zapach z ust,
- zmiany skórne,
- nawracające infekcje grzybicze jamy ustnej i okolic intymnych,
- nawracające infekcje układu moczowego.
Typy przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim:
a) siarkowodorowe – występują biegunki, zmienny rytm wypróżnień oraz stany zapalne jelit, pojawia się nietolerancja produktów zawierających siarkę, współwystępować morze chroniczne zmęczenie czy ból głowy,
b) wodorowe – występowanie biegunek i wzdęć,
c) metanowe – występowanie głównie zaparć, ale także zmieniony rytm wypróżnień, trudności z wypróżnianiem oraz bóle brzucha,
d) mieszane – wodorowo-metanowe – naprzemienne występowanie biegunek i zaparć.
Diagnostyka SIBO
- wykonanie testu oddechowego, najlepiej wodorowo-metanowego z użyciem laktulozy.
- Diagnostyka SIFO
- pobranie treści jelita cienkiego (dwunastnicy, bądź jelita czczego) podczas wykonywania gastroskopii.
Jaki sposób żywienia zastosować przy SIBO?
Podstawowym celem wdrożonego sposobu żywienia jest ograniczenie pożywienia niekorzystnym bakteriom poprzez eliminację produktów mocno fermentujących. Największe uznanie zyskują następujące modele żywienia:
dieta Low FODMAP – zakłada produktów bogatych w fermentujące mono-, di- i oligosacharydy oraz poliole; przeznaczona głównie dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy i fruktozy,
- dieta SCD – dieta specyficznych węglowodanów – polega na eliminacji węglowodanów złożonych – skrobi, sacharozy, laktozy, co wiąże się z wyrzuceniem z jadłospisu takich produktów jak: nabiał, zboża, warzywa skrobiowe,
- dieta GAPS – stanowi odmianę diety SCD, bardziej stanowczo wskazuje jakie produkty powinno się spożywać, a jakich unikać,
- protokół dr Siebecker – Specific SIBO Diet – sposób żywienia dedykowany konkretnie osobom z SIBO, oparty na zasadach diety Low FODMAP i SCD,
- Bi Phasic Diet – 3-miesięczny protokół oparty na dwóch etapach dla osób z SIBO,
- dieta Cedars-Sinai – plan żywienia, który można stosować profilaktycznie w celu zapobiegania nawrotom SIBO,
- Fast Track Diet – oparta na współczynniku fermentacyjnym, a im jest on niższy, tym mniejsza szansa wystąpienia objawów.
Jaki sposób żywienia zastosować przy SIFO?
- ograniczenie cukrów prostych,
- wykluczenie produktów zawierających drożdże,
- ograniczenie FODMAP, polisacharydów, błonnika.
Zobacz także: Dieta śródziemnomorska - najlepsza, czy nie?
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Zdrowie
Zobacz wszystkie artykuły6 produktów, które warto wdrożyć w codziennej diecie
Istnieje wiele produktów i źródeł makroskładników, w obrębie których można oscylować i układać różnorodne menu. Nie wszystkie jednak są godne uwagi. Produkty w większej mierze możemy podzielić na dobre/neutralne oraz „lepsze”. I nad tymi lepszymi wyborami skupi się wiedza w niniejszym artykule.
Zostaw opinię