-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Podpłomyki z solą himalajską

Są takie skarby kuchni polskiej, które zdecydowania trzeba wypróbować w swojej własnej kuchni. Jednym z nich jest np podstawowa wersja podpłomyka, który można podawać z wszelkiego rodzaju pastami i farszami.
PRZEPIS: Podpłomyki z solą himalajską
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Są takie skarby kuchni polskiej, które zdecydowania trzeba wypróbować w swojej własnej kuchni. Jednym z nich jest np podstawowa wersja podpłomyka, który można podawać z wszelkiego rodzaju pastami i farszami.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę przez sitko do miski.
Dodaj soli. Wlewaj powoli wrzącą wodę i cały czas mieszaj łyżką.
Wszystkie składniki muszą połączyć się w masę. W trakcie mieszania masa zbierze z powierzchni miski całą mąkę i utworzy kulę. Zagniataj ją jeszcze parę minut rękoma, aż ciasto nie będzie się przyklejać do dłoni. Ciasto musi być gładkie i sprężyste.

PRZEPIS: Podpłomyki z solą himalajską

Ciasto na podpłomyk powinno odstać chwilę pod przykryciem.
Po tym czasie uformuj z ciasta podłużny wałek i pokrój je na równe kawałki, a każdy z nich rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie.

Placki bardzo cienko rozwałkowane upiecz na mocno rozgrzanej SUCHEJ patelni.
Od spodu na powierzchni placka muszą pojawić się brązowe przypalane kropki, wtedy trzeba odwrócić placek na drugą stronę i piec tyle samo.

Podajemy z dowolnymi dodatkami u mnie dwa połączone ze sobą a między nimi mięsny farsz i farsz z białego sera.

Team BODYPAK.

Zostaw opinię