Czy zdrowa dieta jest droga?
Spis treści
-
zdrowo = drogo – najlepsza wymówka?
-
zdrowa dieta – co to oznacza?
-
droga dieta – nie zawsze to zdrowa dieta;
-
utrzymanie zdrowej diety przy optymalnych wydatkach.
Kolejne wymówki?
„Zdrowa dieta jest za droga.”
„Nie potrafię jeść zdrowo, kiedy wszystko co zdrowe tyle kosztuje.”
A jak wiemy – kto chce szuka sposobu. Kto nie chce? Powodu. Powyższe to jedne z najczęściej spotykanych wymówek, co do zdrowego trybu życia opartego na racjonalnym i zdrowym odżywianiu (zaraz obok „nie mam czasu” itp.). Finanse dość często ograniczają nasze możliwości nabywania produktów, owszem. Ale wiele osób potrafi zaspokoić podstawowe potrzeby, a nawet i te wyższych rzędów – przy średniej zasobności portfela. I tak tez jest ze zdrową dietą – nie wymaga ona wielkich nakładów finansowych, aby nasze menu ze „śmieciowego” (i również kosztownego!) zmieniło się na odżywcze i za optymalną cenę.
Zdrowo = drogo? Dlaczego?
Przekonanie to utarł schemat, że zdrowy to wyłącznie ekologiczny, z upraw bio itp. Ceny produktów z takim oznakowaniem faktycznie czasami powalają. A wystarczy czytać skład i etykiety, by w gąszczu sklepowych półek znaleźć produkt bez takowej nalepki a o porównywalnej jakości. I co ważne, z niższą często o połowę ceną. Inne pospolite przekonania to produkty superfood, polecane przez massmedia, lokowane przez „znane” twarze. Do produktów o „rewelacyjnych” właściwościach swojego czasu zaliczano nasiona chia, komosa ryżowa czy wodorosty. Często to „superfood” pochodzenia egzotycznego – trudno dostępne i zarazem kosztowne. Massmedia natomiast często nakłaniają do zakupu „supersoków”, „super lekkich batoników”, „superodchudzających płatków” itd. itd… Oczywiście, z dozą ironii. Jak wiemy reklama jest dzwignią handlu, a cena za powyższe jest często kosmiczna. Co więcej – dość często powyższe produkty ze słowem „zdrowy” ma tyle samo wspólnego co rodzime zamienniki na polskich straganach. Wiele z ww. produktów mogą być dodatkami – ale niekoniecznie podstawą zakupów.
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Zdrowa dieta.
Dwa słowa przedstawiają obraz bardzo ogólnikowo. Aby nie zawężać zakresu tylko do jedzenia, na dodatek drogiego – warto wyjaśnić czym jest zdrowa dieta w szerokim spectrum tego słowa. Dieta – to nie tylko to, co mamy na talerzu. I tutaj kłania się znajomość Piarmidy Zdrowego Żywienia
i Aktywności Fizycznej. I tak, wg ww. piramidy u jej podstawy – czyli najważniejszy filar leży 1. aktywność fizyczna. Zaraz po nim pojawiają się 2. warzywa i owoce. Dalej kolejno: 3. pełnoziarniste zboża i strączki, 4. Nabiał, 5. Ryby, 6. Orzechy, oliwa, pestki. Proste? I właśnie ta prostota pozwala na dokonywanie łatwych wyborów, za które nie musimy przepłacać.
Drogo = niezdrowo?
Warto nakreślić iż wg Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, 2017 należałoby ograniczyć spożycie cukrów prostych, soli, alkoholu czy czerwonego mięsa. Co paradoksalne – właśnie te produkty (ze wskazanych źródeł) bardzo często stanowią największy procent kwoty, jaką zostawiamy w sklepowej kasie. Nikt nie karze radykalnie rezygnować z jedzenia na mieście, pizzy ze znajomymi czy lampką wina do kolacji – jednakże wszystko winno mieć swój umiar. Każdy doskonale zna sytuację z restauracji, gdzie za (niekoniecznie zdrowy) posiłek zostawił sporą część portfela.
Zdrowa dieta i optymalne wydatki
Od czego zacząć? Od zamienników, gdzie wartości odżywcze pozostają na równie wysokim poziomie (czy to superfood czy rodzimy produkt). Przykłady:
- komosa ryżowa wymiennie na soczewicę
- borówki na jeżyny
- łosoś na sardynki czy szprotki
- chia wymiennie na sezam
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Promocje – o ile mamy wiedzę, co często gości na talerzu i w jakiś ilościach – o tyle przy nadążającej się promocji, można zaopatrzyć się w krotności danego składnika menu.
Opakowania – nie od dziś wiadomo, iż kupując produkty w większych opakowaniach – płacimy mniej, aniżeli wybierając mniejsze odpowiedniki. W przypadku produktów sypkich i suchych jest to najkorzystniejsze rozwiązanie, gdyż są to produkty o długiej dacie przydatności.
Warzywa i owoce – produkty sezonowe. Matka Natura obdarza Nas bogata gamą produktów
i różnorodnością witamin w jednym. Warto wybierać warzywa/owoce sezonowe, gdzie cena jest najniższa. Można dokonywać ich mrożenia na czas zimowy – pozwala to również zaoszczędzić na kupowaniu mrożonek. Mrożonki same w sobie są również bardzo dobrym pomysłem ze względu na zachowane wartości odżywcze.
Gotowanie samemu. Mimo, iż w grę wchodzi „strata” czasu – czy aby na pewno jest to „strata”? Nie sądzę. Produkty, które przyrządzamy sami są w 100% sprawdzone. Dania gotowe, dania na mieście itp. są o wiele droższe niż te, przyrządzane z tych samych składników we własnym zakresie.
Wybór produktów. Zdrowe płatki owsiane są tańsze aniżeli słodkie płatki śniadaniowe (bardzo często).. Słodzone soki i inne bio eko soczki a woda? Napoje niesłodzone? Inny przykład - 1kg mięsa surowego a np. wędliny. Domowa granola czy domowe przetwory bez cukru – przeliczając na 1kg również wychodzą optymalniej cenowo. Tutaj znowu kwestią jest czas, ale jeżeli mowa o witalności – czy nie jest to warte poświęcenia czasu na zdrowie? Uważam, że jest to nieporównywalny aspekt.
Głownie dążenie do zachowania piramidy żywienia stricte z tą, którą kreuje WHO – determinuje zdrową dietę. Niekoniecznie wydając miliony.
Zobacz jakie mogą być alternatywne koncepcje żywieniowe
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Zdrowie
Zobacz wszystkie artykuły6 produktów, które warto wdrożyć w codziennej diecie
Istnieje wiele produktów i źródeł makroskładników, w obrębie których można oscylować i układać różnorodne menu. Nie wszystkie jednak są godne uwagi. Produkty w większej mierze możemy podzielić na dobre/neutralne oraz „lepsze”. I nad tymi lepszymi wyborami skupi się wiedza w niniejszym artykule.