PRZEPIS: Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Ciepłe dni kojarzą nam się nie tylko z wyjazdami, ale również sezonowymi owocami jakimi są maliny, borówki i inne pyszności. Zawsze jak jeździło się do babci czekało na nas pyszne ciasto drożdżowe, które pachniało już w ganku. Dlaczego by nie odtworzyć tego smaku i nie zrobić czegoś równie spektakularnego w wersji FIT? Pomyślałam, że chociaż trochę odchudzę to ciasto.
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g ksylitolu
- 50 g masła
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej.
- 130 ml mleka ryżowego.
- 20 g drożdży świeżych
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 2 żółtka
- maliny
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej mleko ale nie gotuj. Pokrusz drożdże do większej miski i zalej ciepłym mlekiem.
Dodajemy łyżeczkę cukru, zostaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Dodaj mąkę oraz słodzik, a następnie żółtka.
2. Wszystko razem wymieszaj i zagnieć na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki.
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 30-40 min.
3. Wyrośnięte ciasto przełóż do blachy nasmarowanej tłuszczem. Ułóż maliny.
4. Kruszonka: W miseczce wymieszaj masło, mąkę oraz ksylitol tak by powstała kruszonka. Użyj do tego miksera lub blendera.
5. Posyp ciasto kruszonką na maliny. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz przez przez około 30 min.
Najlepiej użyć foremki keksówki. Ja użyłam większej bo zrobiłam proporcje razy dwa.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię