-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Ciepłe dni kojarzą nam się nie tylko z wyjazdami, ale również sezonowymi owocami jakimi są maliny, borówki i inne pyszności. Zawsze jak jeździło się do babci czekało na nas pyszne ciasto drożdżowe, które pachniało już w ganku. Dlaczego by nie odtworzyć tego smaku i nie zrobić czegoś równie spektakularnego w wersji FIT? Pomyślałam, że chociaż trochę odchudzę to ciasto.
PRZEPIS: Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Ciepłe dni kojarzą nam się nie tylko z wyjazdami, ale również sezonowymi owocami jakimi są maliny, borówki i inne pyszności. Zawsze jak jeździło się do babci czekało na nas pyszne ciasto drożdżowe, które pachniało już w ganku. Dlaczego by nie odtworzyć tego smaku i nie zrobić czegoś równie spektakularnego w wersji FIT? Pomyślałam, że chociaż trochę odchudzę to ciasto.

Kruszonka:

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej.
  • 130 ml mleka ryżowego.
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2-3 łyżki ksylitolu
  • 2 żółtka
  • maliny
  • łyżeczka cukru

PRZEPIS: Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Sposób przygotowania:

1.  Podgrzej mleko ale nie gotuj. Pokrusz drożdże do większej miski i zalej ciepłym mlekiem.
Dodajemy łyżeczkę cukru, zostaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Dodaj mąkę oraz słodzik, a następnie żółtka.
2. Wszystko razem wymieszaj i zagnieć na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki.
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 30-40 min.
3. Wyrośnięte ciasto przełóż do blachy nasmarowanej tłuszczem. Ułóż maliny.  
4. Kruszonka: W miseczce wymieszaj masło, mąkę oraz ksylitol tak by powstała kruszonka. Użyj do tego miksera lub blendera.
5. Posyp ciasto kruszonką na maliny. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz przez przez około 30 min.
Najlepiej użyć foremki keksówki. Ja użyłam większej bo zrobiłam proporcje razy dwa.

Team BODYPAK.

Zostaw opinię