-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Co siedzi w batonie proteinowym? Rzut okiem na najpopularniejsze składniki

Batony proteinowe to Twoja ulubiona przekąska i zastanawiasz się dlaczego są tak dobre w smaku? Zobacz z czego dokładnie są produkowane.
Co siedzi w batonie proteinowym? Rzut okiem na najpopularniejsze składniki
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Po batony proteinowe bardzo często sięgamy jako formę przekąski lub czegoś słodkiego, kiedy najdzie nas ochota. Zazwyczaj jest to zamiennik popularnych batonów, ciastek i ciasteczek, które dostępne są w supermarketach. Ale co tak właściwie znajdziemy w składzie takiego batona proteinowego? Przyjrzyjmy się im nieco bliżej.

Co zawierają batony proteinowe?

1. Białko:
Oczywiście jak sama nazwa wskazuje w batonie proteinowym na pierwszym miejscu zawsze będzie znajdować się białko różnego pochodzenia. Zazwyczaj jest to około 20-25g protein na całego batona, chociaż jest to oczywiście zależne przede wszystkim od całkowitej jego wagi. Powinniśmy natomiast zwrócić uwagę na rodzaj białka, jaki znajduje się w danym batonie. Najbardziej korzystnym dla konsumentów byłoby białko pochodzenia serwatkowego lub białko mleka. Na szczęście są to najczęstsze rodzaje białka używane w produkcji batonów proteinowych. Przy wyborze batona nie powinniśmy zawracać sobie głowy tym czy jest to koncentrat, izolat czy hydrolizat, ponieważ każde z nich będzie odpowiednio przyswajalne, a czas jego przyswajania i tak będzie wydłużony ze względu na dodatek tłuszczu w każdym batonie. Unikajmy białka sojowego oraz hydrolizatu białka kolagenowego, które również stanowią coraz częstszy dodatek do takich batonów.

Najlepsze białko znajdziesz w:

BioTech ZERO Bar - 50g

BioTech ZERO Bar - 50g

 opinii (43)
1 porcja / 7,99 pln
7,99 pln
6PAK Nutrition Protein Wafer - 40g

6PAK Nutrition Protein Wafer - 40g

 opinii (48)
1 porcja / 6,99 pln
6,99 pln


2. Węglowodany (cukier prosty):
To niestety najgorszy składnik, jaki może znajdować się w batonie proteinowym. Zwracajmy uwagę na to, czy taki baton jest słodzony substancjami słodzącymi, czy może zwykłym cukrem prostym, czyli sacharozą lub syropem glukozowo-fruktozowym. To dwie najgorsze możliwości, z jakimi możemy się spotkać. Batony proteinowe zawierają przeważnie dość spore ilości tłuszczu, który w połączeniu z sacharozą może bardzo negatywnie wpłynąć na naszą sylwetkę.

3. Błonnik:
Właściwie każdy baton proteinowy błonnik w składzie. Zazwyczaj są go bardzo duże ilości w jednej porcji w odniesieniu do minimalnego, dziennego spożycia, jakie przewidują normy. Oczywiście ma to swoje plusy, ponieważ błonnik przede wszystkim usprawni trawienie naszej przekąski. Kolejną jego zaletą będzie uczucie sytości na długi czas po spożyciu. Zwracajmy zatem uwagę na spożycie błonnika w ciągu dnia, aby nie dostarczać go w zbyt dużych ilościach.

4. Substancje słodzące:
Baton musi mieć odpowiednią słodkość, aby z przyjemnością był spożywany przez konsumentów. Profesjonalne firmy oczywiście unikają dodatku zwykłego cukru białego, czyli sacharozy, natomiast dosładzają swoje smakołyki słodzikami. W batonach jest to zazwyczaj maltiol. Należy on do grupy tzw. polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych, które są znacznie mniej kaloryczne od sacharozy. Organizm człowieka nie trawi tego rodzaju węglowodanów, także z większym ich spożyciem musimy uważać, ponieważ może to skutkować uciążliwą biegunką.

5. Tłuszcze:
Przeglądając skład batonów powinniśmy zwrócić także uwagę na rodzaj tłuszczu, jaki w nich się znajduje. Najgorszym rozwiązaniem może być tutaj olej roślinny, sojowy, tłuszcz palmowy oraz inne, utwardzone kwasy tłuszczowe. Na pewno idealnym zamiennikiem byłby olej kokosowy, który zaczął się pojawiać w składzie niektórych batonów proteinowych.

6. Polewa:
Z kolei co mogą zawierać polewy, którymi są oblane gotowe batony? To przede wszystkim masło kakaowe, masa kakaowa, zwykła czekolada mleczna, odtłuszczone mleko w proszku i różnego rodzaju aromaty.

7. Inne dodatki:
Każdy baton to zupełnie inny smak i skład. Różnią się one przede wszystkim dodatkami. Możemy ich znaleźć mnóstwo, oczywiście w zależności od produktu. Zazwyczaj są to: różnego rodzaju chrupki (kakaowe, sojowe, śmietankowe), orzechy, migdały, pasty, płatki, suszone owoce, karmel.

Podsumowanie

Wbrew pozorom baton proteinowy to nie tylko białko, a produkt, który posiada szereg różnego rodzaju dodatków. Zwracajmy uwagę na najważniejsze z nich, aby świadomie wybierać odpowiedni rodzaj takowej przekąski.

Pasjonat kulturystyki, z którą związany jest od 2014 roku. Swoją pasję łączy z codzienną pracą w branży suplementacyjnej. Ukończył wiele kursów, w tym na trenera personalnego oraz instruktora siłowni. Swoją wiedzę czerpie przede wszystkim z własnego doświadczenia, ale jednocześnie cały czas dokształca się jako czynny uczestnik kursów i szkoleń w całej Polsce. Należy do grupy osób, które fascynuje "oldschoolowe" podejście do wszystkiego, co związane z treningiem, dietą i suplementacją. Uważa, że w doskonaleniu sylwetki najważniejsza jest systematyczność i przede wszystkim ciężki trening, który niekoniecznie musi być udokumentowany zdjęciem na Instagramie. ;) Ma za sobą kilka startów w zawodach kulturystycznych i w niedalekiej przyszłości rozważa powrót "na deski".

Zostaw opinię