Laktoferyna i jej rola w funkcjonowaniu układu odpornościowego – część 1
Laktoferyna jest substancją o której ostatnimi laty mówi się niezmiernie dużo. Doszukuje się w niej właściwości prozdrowotnych i prosportowych – począwszy od wpływu przeciwzapalnego na możliwości wsparcia wydolności i modulacji funkcjonowania układu immunologicznego skończywszy. W najbliższych dwóch tekstach pragnąłbym zweryfikować niniejsze poglądy i postarać się odpowiedzieć na mogące nurtować Was pytania na podstawie doniesień naukowych. Czy po laktoferynę warto sięgać i co możemy zyskać dzięki suplementacji? Sprawdźcie sami.
Czym jest laktoferyna?
Laktoferyna jest białkiem, które powstaje naturalnie w naszym organizmie. Należy do tzw. rodziny transferyn, występuje w granulocytach obojętnochłonnych, a także płynach ustrojowych jak np. ślina, płyn mózgowo-rdzeniowy czy… mleko – to właśnie ono przoduje w zawartości laktoferyny. Szczególnie obfita jest w nią siara, a więc mleko „początkowe”, produkowane przez pierwszych paręnaście godzin po porodzie, zawierająca go ok. dwukrotnie więcej niż ludzkie mleko. Naturalnie laktoferyna występuje także w mleku krowim, choć jego ilości są istotnie mniejsze.
Jak działa laktoferyna?
Wszystkie właściwości tego białka nie zostały jeszcze w pełni poznane i opisane, co do niektórych mamy jednak pewność. Istotnie wpływa ona na odporność, szczególnie dzieci u których układ immunologicznyczny nie jest w pełni rozwinięty. Wykazano działanie przeciwwirusowe laktoferyny, a także, m.in. poprzez istotny wpływ na poprawę wchłaniania żelaza i zaburzenie metabolizmu bakteryjnego i utrudnienie ich „wczepiania” w nasze komórki – wsparcie obrony przed bakteriami.
Bakterie do prawidłowego funkcjonowania i namnażania potrzebują jonów żelazowych – laktoferyna, ze względu na wysokie powinowactwo do jonów żelaza, drastycznie zmniejsza jego dostępność dla patogenów (stąd też naturalny wzrost stężenia laktoferyny w osoczu w czasie infekcji) – to zw. działanie pośrednie, wpływ bezpośredni polega na zdolności do uszkodzenia ściany komórkowej bakterii, zaburzenia integralności komórki bakteryjnej i upośledzenia metabolizmu bakteryjnego, co w efekcie prowadzi do śmierci komórki.
Pamiętać należy, iż główna „siła” laktoferyny drzemie w stymulowaniu odporności dzieci. Wpływ na dorosłych pozostaje nie w pełni poznany, gdyż większość badań naukowych przeprowadzana była z użyciem linii komórkowych, hodowli tkankowych lub modeli zwierzęcych.
Wstępne podsumowanie
Laktoferyna określana jest jako kluczowy element wpływający na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest jednym z głównych składowych ograniczających rozwój drobnoustrojów i wpływającym bakteriobójczo. To jedna z pierwszych substancji uwalnianych przez neutrofile po ich zetknięciu z patogenem, a także związek który wykazuje istotny wpływ przeciwutleniający oraz modulujący odpowiedź układu odpornościowego. Na temat badań nad wpływem jej podawania na organizmy poświęcę kolejną część.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyDlaczego suplementacja chromem jest tak ważna?
W naszym organizmie jest pierwiastkiem śladowym, ale jego role dla organizmu są istotne. Czynnie wpływa na regulację funkcji biologicznych oraz złożonych procesów metabolicznych, w tym na samo odchudzanie, przyspieszając spalanie rezerw tłuszczu oraz hamując tak zwany „wilczy głód”. Dlatego określa się go mianem naturalnego wsparcia w walce o lepszą sylwetkę. Jego najbardziej docenianą funkcją...
Zostaw opinię