-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Cholesterol - prawdy i mity

Na temat cholesterolu namnożyło się wiele fałszywych teorii i mitów, które stawiają go w bardzo złym świetle. Czy faktycznie tak jest? O tym w niniejszym artykule
Cholesterol - prawdy i mity
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Na temat cholesterolu namnożyło się wiele fałszywych teorii i mitów, które stawiają go w bardzo złym świetle. Czy faktycznie tak jest? O tym w niniejszym artykule.

O szkodliwości cholesterolu w spożywanym mięsie, jajach, tłuszczach nasyconych mówi się od dawien dawna. Twierdzono, iż powyższe grozi udarem, zawałem czy miażdżycą poprzez podwyższenie cholesterolu we krwi. O demonizowaniu spożywania jaj wie prawie każdy, gdzie obecnie wiemy iż ilość spożywanych jaj zależy przede wszystkim od człowieka, jego aktualnego zdrowia czy chociażby predyspozycji genetycznych. Przypisywano zależność między chorobami serca a stężeniem cholesterolu, gdzie obecnie mamy wiedzę iż 75% ludzi, którzy przeszli zawał/udar – miało stężenie cholesterolu mieszczące się w granicach normy. Tym samym, nie ma tutaj bezpośredniego jego wpływ na występowaniu powyższych dolegliwości. Należy również zaznaczyć iż cholesterol nie tylko dostarczany jest z diety, ale produkowany jest w naszym organizmie (wątrobie, jelicie cienkim, skórze).

1. Cholesterol główną przyczyną udarów i zawałów

MIT.

Choroby układu sercowo – naczyniowego powodują stany zapalne. Ich powstawanie determinowane jest przed nadmiar kalorii w diecie, tłuszcze pod postacią margaryn, olejów słonecznikowych itp. oraz produkty przetworzone i cukier. I to właśnie cukier w pierwszej kolejności winien być eliminowany z diety osoby o genetycznych uwarunkowaniach do powyższych schorzeń.

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

2. Podstawa dla hormonów i płodności.

PRAWDA.

Z cholesterolu powstaje m.in. pregnenolon – prekursor do tworzenia najważniejszych hormonów w organizmie człowieka. Tym samym cholesterol wpływa na dobrze prosperujący układ hormonalny. Kiedy brakuje cholesterolu – bardzo często spotyka się niskie stężenie testosteronu u mężczyzn czy niskie stężenie estrogenów u kobiet.

3. POWODUJE MIAŻDZYCĘ.

MIT.

Miażdżyca jest przypadłością, w której w śródbłonku tętnic odkłada się blaszka miażdżycowa powodując zwężenie światła naczyń. Stają się mniej elastyczne, a krew trudniej przepływa. Uszkodzenie śródbłonka naczyń to pęknięcia i rysy na jej powierzchni, a gdy do nich dochodzi – w ściany naczynia wnikają substancje krążące we krwi w tym lipoproteiny LDL (frakcja cholesterolu). LDL zostaje utleniany w celu złagodzenia stanu zapalnego. W przypadku, gdy w organizmie występuje niedobór przeciwutleniaczy, to LDL staje się widoczny dla układu odpornościowego organizmu. Makrofagi pochłaniają wówczas utleniony LDL i inicjują zmianę miażdżycową. W blaszce mamy wówczas utleniony LDL, dlatego że gasił on stany zapalne ze względu na brak ochrony autooksydacyjnej. Tak więc to nie cholesterol jest przyczyną powstawania miażdżycy a stan zapalny układu krwionośnego, brak antyoksydantów i nadmierne pobudzanie układu odpornościowego.

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Intenson Ksylitol Danisco Fiński - 500 g

Intenson Ksylitol Danisco Fiński - 500 g

 opinii (1)
34,99 pln
Sport Definition That's The Whey - 300g

Sport Definition That's The Whey - 300g

 opinii (12)
1 porcja / 4,00 pln
39,99 pln
6PAK Nutrition Syrup ZERO Advocaat - 500ml

6PAK Nutrition Syrup ZERO Advocaat - 500ml

1 porcja / 0,23 pln
22,99 pln

4. Budulec układu nerwowego i wsparcie układu trawiennego.

PRAWDA.

Otoczka neuronów składa się z cholesterolu. Dzięki tej otoczce (otoczka mielinowa) impulsy przekazywane są z odpowiednią prędkością i sprawnie. Kiedy brak tej otoczki, impuls przekazywane są powoli a stan ten objawia się osłabieniem, sennością, problemy z zapamiętywaniem i koncentracją. Cholesterol warunkuje również sprawną pracę receptorów dla neuroprzekaźników jak np. serotoniny. Obniżenie cholesterolu powoduje wówczas obniżenie nastroju czy uczucie przygnębienia i brak motywacji.
Co więcej, stanowi on główny składnik kwasów żółciowych wytwarzanych przez wątrobę. Żółć jest niezbędna do emulgacji tłuszczy i ich wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Bierze udział także w oczyszczaniu organizmu z toksyn i ich wydalaniu. Generalnie potrzebna jest do prawidłowego trawienia i wchłaniania. Jej brak może powodować wzdęcia czy uczucie, iż jedzenie zalega w jelitach.

5. Wiek ma wpływ na stężenie cholesterolu

PRAWDA.

Z wiekiem ilość cholesterolu wytwarzanego w organizmie wzrasta. Jest to najprawdopodobniej spowodowane większym zapotrzebowaniem na przeciwutleniacze, dlatego też nie powinno porównywać się wyników stężenia w przypadku 20latka i 60latka. Wzrost cholesterolu może być oznaką nasilających się w organizmie stanów zapalnych, co spotykane jest często w wynikach młodych osób.

6. Należy wyeliminować jaja, mięso czerwone, smalec.

MIT.

Cholesterol dostarczany z powyższymi produktami jest bezpieczny, ale pod warunkiem że produkty te pochodzą z dobrego źródła i od zwierząt karmionych naturalnym pokarmem, nie są poddawane intensywnej obróbce termicznej jak smażenie na patelni pow. 200 stopni gdyż cholesterol i tłuszcze mogą ulec wówczas utlenieniu; spożywane są wraz z przeciwutleniaczami takimi jak warzywa, witaminy czy przyprawy o działaniu przeciwzapalnym oraz sięgamy po nie z umiarem.

Literatura:

1.Masz to we krwi. Morfologia, Hashimoto, cholesterol. Wyniki, diety, wskazówki ; Emilia Ptak, Paulina Ihnatowicz, Wydawnictwo Publicat, Rok wydania 2019

Zobacz także: Dlaczego warto regularnie robić badania krwi? 

Przygodę ze sportem zaczęła od najmłodszych lat w sekcji lekkiej atletyki i sportów grupowych (siatkówka). Zasilała sekcje lekkoatletyczne (krótkie dystanse, sztafeta) od szkoły podstawowej aż po okres studiów (Zawisza Bydgoszcz). W międzyczasie poświęcała czas Kobiecej Drużynie Pożarniczej (Kruszwica), przez kilka lat startując w zawodach strażackich (zawsze "na tarczy") oraz taniec nowoczesny i towarzyski. Już na studiach rozpoczęła zaznajamianie się ze sportami siłowymi w lokalnej fordońskiej siłowni. Przygoda ta trwa od grudnia 2015 aż do dzisiaj. Była zawodniczką PZKFiTS kategorii bikini fitness od 2017 do 2018 roku. Finalistka zawodów sportowych (m.in. Mistrzostwa Pomorza i Kujaw, Puchar Bałtyku, Ogólnopolskie Zawody w Kulturystyce i Fitness, Mistrzostwa Polski ) - zawsze w obrębie podium. Idąc drogą samokształcenia i rozwoju merytorycznego, w 2019 r. ukończyła certyfikowany kurs trenera personalnego i instruktora siłowni, rozpoczynając walkę z podopiecznymi "o lepszych siebie" jako trener i doradca żywieniowy. Jest stałą bywalczynią siłowni STEP ONE Bydgoszcz. Od 2018 roku #teambodypak. Prywatnie - magister inżynier Wydziału Budownictwa i urzędnik administracji publicznej w zakresie dróg. Prócz siłowni (która zajmuje lwią część jej życia), czas poświęca na poszerzanie wiedzy z zakresu dietetyki, gotowania, udoskonalania przepisów, układaniu planów żywieniowych oraz... puzzli. :) Nie wyklucza powrotu na scenę PZKFiTS.

Zostaw opinię