-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Produkty spożywcze przeciwzapalne

Zapalenie może być zarówno dobre, jak i złe. Z jednej strony pomaga organizmowi bronić się przed infekcjami i urazami. Z drugiej strony przewlekłe zapalenie może prowadzić do choroby. Stres, niski poziom aktywności i pokarmy powodujące stany zapalne mogą jeszcze bardziej zwiększyć to ryzyko. Jednak badania sugerują, że niektóre pokarmy mogą pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego.
Produkty spożywcze przeciwzapalne
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Zapalenie może być zarówno dobre, jak i złe.
Z jednej strony pomaga organizmowi bronić się przed infekcjami i urazami. Z drugiej strony przewlekłe zapalenie może prowadzić do choroby. Stres, niski poziom aktywności i pokarmy powodujące stany zapalne mogą jeszcze bardziej zwiększyć to ryzyko. Jednak badania sugerują, że niektóre pokarmy mogą pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego.

Produkty spożywcze przeciwzapalne

Oto kilka produktów przeciwzapalnych:

1. Jagody

Jagody to małe owoce bogate w błonnik, witaminy i minerały.

Istnieją dziesiątki odmian. Niektóre z najczęstszych to:

  • truskawki
  • jagody
  • maliny
  • jeżyny

Jagody zawierają przeciwutleniacze zwane antocyjaniną. Związki te mają działanie przeciwzapalne, które mogą zmniejszyć ryzyko choroby.

W jednym badaniu obejmującym 25 dorosłych osoby, które codziennie spożywały proszek z jagód, wytwarzały znacznie więcej komórek NK niż osoby, które nie spożywały proszku.

Wyniki te były podobne do wyników starszego badania (badanie 1badanie 2).

Twoje ciało naturalnie wytwarza komórki NK, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

W innym badaniu dorośli z nadwagą, którzy jedli truskawki, mieli niższy poziom niektórych markerów stanu zapalnego związanych z chorobami serca niż ci, którzy nie jedli truskawek. (badanie 1; badanie 2)

2. Tłuste ryby

Tłuste ryby są doskonałym źródłem białka i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA).

Chociaż wszystkie rodzaje ryb zawierają niektóre kwasy tłuszczowe omega-3, te tłuste ryby należą do najlepszych źródeł:

  • łosoś
  • sardynki
  • śledź
  • makrela
  • anchois

EPA i DHA pomagają zmniejszyć stan zapalny, który w przeciwnym razie może prowadzić do zespołu metabolicznego, chorób serca, cukrzycy i chorób nerek (Dieta tłustych ryb poprawia subkliniczne stany zapalne, Kwasy tłuszczowe omega-3, diety).

Ciało metabolizuje te kwasy tłuszczowe do związków zwanych resolwinami i protektynami, które mają działanie przeciwzapalne.

Badania wykazały, że osoby spożywające łososia lub suplementy EPA i DHA doświadczyły redukcji markera zapalnego białka C-reaktywnego (CRP) (badanie 1, badanie 2).

Jednak w jednym badaniu osoby z nieregularnym biciem serca, które codziennie przyjmowały EPA i DHA, nie doświadczyły różnicy w markerach stanu zapalnego w porównaniu z osobami, które otrzymywały placebo.

3. Brokuły

Brokuły są niezwykle pożywne. To warzywo krzyżowe, obok kalafiora, brukselki i jarmużu . Badania wykazały, że spożywanie dużej ilości warzyw kapustnych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i raka.

(badanie 1badanie 2).

Może to być związane z działaniem przeciwzapalnym zawartych w nich przeciwutleniaczy.

Brokuły są bogate w sulforafan, przeciwutleniacz, który zmniejsza stan zapalny poprzez zmniejszenie poziomu cytokin i jądrowego czynnika kappa B (NF-κB), które są cząsteczkami, które kierują stanem zapalnym w organizmie.

Sulforafan - rola w starzeniu się i neurodegeneracji.

4. Awokado

Awokado jest pełne potasu, magnezu, błonnika i zdrowych dla serca jednonienasyconych tłuszczów.

Zawierają również karotenoidy i tokoferole, które są związane ze zmniejszonym ryzykiem raka.

Ponadto jeden związek w awokado może zmniejszać stan zapalny w nowo tworzących się komórkach skóry.

W jednym badaniu wysokiej jakości obejmującym 51 osób dorosłych z nadwagą, ci, którzy jedli awokado przez 12 tygodni, mieli redukcję markerów zapalnych interleukiny 1 beta (IL-1β) i CRP.

5. Zielona herbata

Badania wykazały,że picie zielonej herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, raka, choroby Alzheimera, otyłości i innych schorzeń (badanie 1  ,badanie 2badanie 3).

Wiele jego zalet wynika z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych, zwłaszcza z substancji zwanej 3-galusanu epigallokatechiny (EGCG).
EGCG hamuje stan zapalny poprzez zmniejszenie produkcji cytokin prozapalnych i uszkodzenia kwasów tłuszczowych w komórkach.

6. Papryka

Papryki i papryczki chili są naładowane witaminą C i przeciwutleniaczami, które mają silne działanie przeciwzapalne (artykuł źródłowy, artykuł źródłowy 2).

Papryka dostarcza również przeciwutleniacz kwercetynę, która może zmniejszać stany zapalne związane z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca.

Papryczki chili zawierają kwas synapowy i kwas ferulowy, które mogą zmniejszać stany zapalne i wspomagać zdrowsze starzenie się.

7. Grzyby

Chociaż na całym świecie istnieją tysiące odmian grzybów, tylko kilka jest jadalnych i uprawianych komercyjnie. Należą do nich trufle, grzyby portobello i grzyby shiitake. Grzyby są bardzo niskokaloryczne i bogate w selen, miedź i wszystkie witaminy z grupy B. Zawierają również fenole i inne przeciwutleniacze, które zapewniają ochronę przeciwzapalną.

Rekomendacja Bodypak dla Ciebie:

Trec Herbal Energy - 60 kaps.
  • -15% | KOD: BEST15
Trec Herbal Energy - 60 kaps.
 opinii (1)
1 porcja / 1,00 pln
29,99 pln
Najniższa cena: 29,99 pln

8. Kurkuma

Kurkuma to przyprawa o ciepłym, ziemistym smaku, często używana w curry i innych indyjskich potrawach. Zawiera kurkuminę, silny związek przeciwzapalny.

Badania wykazały, że kurkuma zmniejsza stan zapalny związany z zapaleniem stawów, cukrzycą i innymi chorobami (badanie 1, badanie 2).

W jednym z badań osoby z zespołem metabolicznym spożywały 1 gram kurkuminy dziennie w połączeniu z piperyną z czarnego pieprzu . Doświadczyli znacznego spadku wskaźnika zapalnego CRP ( ).

Niestety trudno uzyskać wystarczającą ilość kurkuminy z samej kurkumy, aby uzyskać zauważalny efekt. Znacznie skuteczniejsze może być przyjmowanie suplementów zawierających izolowaną kurkuminę.

9. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, jakie można spożywać. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i stanowi podstawę diety śródziemnomorskiej , co zapewnia liczne korzyści zdrowotne. Badania łączą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, raka mózgu i innych poważnych schorzeń (badanie 1, badanie 2, badanie 3).

W jednym badaniu dotyczącym diety śródziemnomorskiej, CRP i kilka innych markerów stanu zapalnego znacznie spadło u osób, które spożywały 50 ml oliwy z oliwek codziennie przez 12 miesięcy.

Działanie oleocanthalu, przeciwutleniacza znajdującego się w oliwie z oliwek, porównano z lekami przeciwzapalnymi, takimi jak ibuprofen.

Należy pamiętać, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma większe właściwości przeciwzapalne niż rafinowane oliwy z oliwek.

10. Gorzka czekolada i kakao

Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć stan zapalny. Mogą one zmniejszyć ryzyko choroby i prowadzić do zdrowszego starzenia się (artykuł źródłowy 1, artykuł źródłowy 2).

Flawanole są odpowiedzialne za działanie przeciwzapalne czekolady i pomagają utrzymać zdrowe komórki śródbłonka wyściełające tętnice.

W jednym małym badaniu osoby, które spożywały 350 mg flawanoli kakaowych dwa razy dziennie, doświadczyły poprawy funkcji naczyń po 2 tygodniach.

Potrzebne są jednak więcej wysokiej jakości badań dotyczących czekolady i jej składników.

Nie zaszkodzi zatem wybrać ciemną czekoladę, która zawiera co najmniej 70% kakao — większy procent jest jeszcze lepszy — aby czerpać korzyści przeciwzapalne (artykuł źródłowy 1, artykuł źródłowy 2).

11. Pomidory

Pomidory są bogate w witaminę Cpotas i likopen, przeciwutleniacz o imponujących właściwościach przeciwzapalnych (artykuł źródłowy 1, artykuł źródłowy 2, artykuł źródłowy 3).

Likopen może być szczególnie korzystny w zmniejszaniu związków prozapalnych związanych z kilkoma rodzajami raka (artykuł źródłowy1artykuł źródłowy 2).

Likopen jest karotenoidem, składnikiem odżywczym, który jest lepiej wchłaniany ze źródłem tłuszczu.

12. Wiśnie

Wiśnie są bogate w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i katechiny, które łagodzą stany zapalne (artykuł źródłowy 1, artykuł źródłowy 2, artykuł źródłowy 3).

Chociaż prozdrowotne właściwości cierpkich wiśni zostały zbadane bardziej niż inne odmiany, czereśnie również przynoszą korzyści.

Jedno badanie obejmujące 37 starszych osób wykazało, że ci, którzy spożywali 16 uncji (480 ml) cierpkiego soku wiśniowego dziennie przez 12 tygodni, doświadczyli znacznie niższych poziomów markera stanu zapalnego CRP ( ).

Jednak inne badanie wykazało, że cierpki sok wiśniowy nie miał wpływu na stan zapalny u zdrowych młodszych osób dorosłych po codziennym przyjmowaniu go przez 30 dni.

Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć, w jaki sposób wiśnie mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego.

Przygodę ze sportem zaczęła od najmłodszych lat w sekcji lekkiej atletyki i sportów grupowych (siatkówka). Zasilała sekcje lekkoatletyczne (krótkie dystanse, sztafeta) od szkoły podstawowej aż po okres studiów (Zawisza Bydgoszcz). W międzyczasie poświęcała czas Kobiecej Drużynie Pożarniczej (Kruszwica), przez kilka lat startując w zawodach strażackich (zawsze "na tarczy") oraz taniec nowoczesny i towarzyski. Już na studiach rozpoczęła zaznajamianie się ze sportami siłowymi w lokalnej fordońskiej siłowni. Przygoda ta trwa od grudnia 2015 aż do dzisiaj. Była zawodniczką PZKFiTS kategorii bikini fitness od 2017 do 2018 roku. Finalistka zawodów sportowych (m.in. Mistrzostwa Pomorza i Kujaw, Puchar Bałtyku, Ogólnopolskie Zawody w Kulturystyce i Fitness, Mistrzostwa Polski ) - zawsze w obrębie podium. Idąc drogą samokształcenia i rozwoju merytorycznego, w 2019 r. ukończyła certyfikowany kurs trenera personalnego i instruktora siłowni, rozpoczynając walkę z podopiecznymi "o lepszych siebie" jako trener i doradca żywieniowy. Jest stałą bywalczynią siłowni STEP ONE Bydgoszcz. Od 2018 roku #teambodypak. Prywatnie - magister inżynier Wydziału Budownictwa i urzędnik administracji publicznej w zakresie dróg. Prócz siłowni (która zajmuje lwią część jej życia), czas poświęca na poszerzanie wiedzy z zakresu dietetyki, gotowania, udoskonalania przepisów, układaniu planów żywieniowych oraz... puzzli. :) Nie wyklucza powrotu na scenę PZKFiTS.

Zostaw opinię