-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Muffiny jajeczne ze szpinakiem i mozzarellą

Oryginalny przepis na jajeczne muffinki! Propozycja na zdrowy posiłek białkowo-tłuszczowy, który sprawdzi się i w domu.
PRZEPIS: Muffiny jajeczne ze szpinakiem i mozzarellą
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Propozycja na zdrowy posiłek białkowo-tłuszczowy, który sprawdzi się i w domu, i na wynos. Muffiny! Muffiny dają duże pole do popisu - kombinacje z doborem składników są niezliczone. Ja proponuję wersję wytrawną z dodatkiem szpinaku.

Szpinak słynie przede wszystkim z dużej ilości żelaza, co z prawdą ma niewiele wspólnego. To przekonanie wzięło się z pomyłki badacza, który omyłkowo przesunął przecinek w wartościach przypisywanych roślinie. I choć faktycznie najlepszym źródłem żelaza szpinak nie jest, ma go całkiem przyzwoitą ilość, bo w 100 gramach znajdziemy go 2,71 mg, dodatkowo potas, fosfor, kwas foliowy, witaminę C, beta-karoten i luteinę. Kalorie? Zaledwie 16 w 100 gramach ;)
Uwaga jednak, szpinaku lepiej nie spożywać zbyt często ze względu na kwas szczawiowy, którego w nim dość sporo - żeby zmniejszyć jego niekorzystne działanie, szpinak warto jeść z dodatkiem produktów bogatych w wapń.

Wracając do przepisu.

Przygotowanie - Muffiny jajeczne ze szpinakiem i mozzarellą:

  • 3 jajka
  • garść świeżego lub kilka kulek mrożonego szpinaku
  • 60 gramów sera mozzarella
  • 5 gramów masła klarowanego
  • czosnek
  • przyprawy: suszone pomidory, sól himalajska, pieprz
  • foremki na muffiny

PRZEPIS: Muffiny jajeczne ze szpinakiem i mozzarellą


1. Szpinak razem z czosnkiem podduś na maśle klarowanym.
2. Rozbij jaja i zblenduj/wymieszaj z dodatkiem przypraw.
3. Do foremek włóż podduszony szpinak, pokrojony ser i zalej masą jajeczną.
4. Muffiny włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.

Muffiny świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

PRZEPIS: Muffiny jajeczne ze szpinakiem i mozzarellą

Z podanych składników wyszły mi 4 muffiny.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA całości: 37 g białka, 31 g tłuszczu, 5,8 g węglowodanów, 2,5 g błonnika i 448 kcal

PRZEPIS: Muffiny jajeczne ze szpinakiem i mozzarellą

Promotorka BODYPAK - @formanawidelcu

Zostaw opinię