-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: FIT ciasto w stylu Kopiec Kreta

Dosyć masz ciast z proszku? Zależy Ci na tym, aby było nieszablonowo, smacznie i do tego szybko? Zaskocz swoich znajomych! Moja wersja tego jakże popularnego przepisu wpisuje się we wszystko to co wyżej napisałem.
PRZEPIS: FIT ciasto w stylu Kopiec Kreta
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Dosyć masz ciast z proszku? Zależy Ci na tym, aby było nieszablonowo, smacznie i do tego szybko? Zaskocz swoich znajomych!
Moja wersja tego jakże popularnego przepisu wpisuje się we wszystko to co wyżej napisałem. Do tego zrobiony bez cukru i z wysoką zawartością białka tak by idealnie wypełniał zapotrzebowanie na ten makroskładnik.

PRZEPIS: FIT ciasto w stylu Kopiec Kreta

Składniki na spód kopca kreta

  • płatki owsiane (zmielone), bądź mąka owsiana/pszenna– 130g
  • jajka L 2 sztuki – 110g
  • mleko 0,5% – 125ml
  • olej kokosowy – 10g
  • ½ banana – 50g
  • 2 łyż. Kakao – 20g
  • ksylitol 80g
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • aromat

Spód kopca kreta

Jajka ubijamy około 2 minut, dodajemy ksylitol i kontynuujemy do momentu ujednolicenia się masy.  Dodajemy całą resztę składników i wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Nasz kopiec pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu nasze ciasto studzimy, tak aby móc wydrążyć z niego miąższ na głębokość, ale zostawiamy brzegi nienaruszonego ciasta. Okruchy przekładamy do miski i równomiernie rozkruszamy je w niej. Banany kroimy na kilka części tak aby ułożyć je w środku naszego wydrążonego koła zapełniając całą „wnękę”.

Składniki na krem do ciasta kopiec kreta

  • jogurt naturalny lidl 0% tłuszczu– 250g
  • twaróg chudy – 250g
  • białko WPC – 50g
  • słodzik – 5 tabletek
  • żelatyna – 30g
  • 3 banany – 270g
  • czekolada 90% – 50g

Krem do ciasta kopiec kreta

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i studzimy. Twaróg, jogurt, białko i żelatynę blendujemy na jednolitą masę. Słodzik rozpuszczamy i dodajemy do naszego kremu. Czekoladę trzemy na dużych oczkach od tarki, mieszamy z masą i wylewamy na ciasto. Górę wyklejamy naszym pokruszonym ciastem które pozostało nam z wcześniej wydrążonego spodu. Gotowy kopiec umieszczamy w lodówce aż do ostudzenia.

PRZEPIS: FIT ciasto w stylu Kopiec Kreta

Wartości odżywcze:

Makrosy kopca i jednego kawałka (wyszło 8 z całej porcji):
Całość - 2104 kcal w tym:
B: 142 g
W: 288 g
T: 45 g

Jeden kawałek: 263 kcal w tym:
B: 18 g
W: 36 g
T: 6 g.

PRZEPIS: FIT ciasto w stylu Kopiec Kreta

Promotor BODYPAK - @patrykosak_al

Zostaw opinię