Dobierz suplementy dopasowane do Ciebie
Fala rabatów -12% od 219zł SUMMER12 Na nieprzecenione

Żywność probiotyczna - naturalne probiotyki w diecie

Zdrowy układ pokarmowy to element długowieczności i dobrego samopoczucia. Dolegliwości ze strony tego układu bardzo utrudniają codzienne funkcjonowanie. Ale nie tylko wtedy warto sięgnąć po probiotyki! Spożywanie żywności probiotycznej powinno być uwzględnione w każdym jadłospisie, niezależnie od wieku, płci, poziomu aktywności fizycznej czy innych czynników. Poznaj wpływ probiotyków na zdrowie całego organizmu i przekonaj się, dlaczego warto dbać o bakterie probiotyczne!
Żywność probiotyczna - naturalne probiotyki w diecie
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czym jest żywność probiotyczna?

Żywność probiotyczna to żywność, która zawiera szczepy żywych kultur bakterii oraz drożdży, które wpływają pozytywnie na organizm człowieka. Probiotyki to z kolei bakterie kwasu mlekowego, które chronią organizm przed zaburzeniami układu pokarmowego, regulują trawienie, zapobiegają biegunce, a wg niektórych badań także zapobiegają różnym reakcjom alergicznym. Słowo "probiotyk" pochodzi z greckiego "pro bios", czyli "dla życia".

Do "dobrych" bakterii należą:

  • Lactobacillus casei,

  • Bifidobacterium,

  • Lactobacillus acidophilus,

  • Lactobacillus reuteri,

  • Lactobacillus gasseri,

  • Lactobacillus rhamnosus,

  • Lactobacillus plantarum.

Obecnie na rynku można znaleźć wiele suplementów zawierających probiotyki, jednak bardzo korzystne i dobre dla zdrowia jest spożywanie żywności z bakteriami kwasu mlekowego. Nie powinno ich zabraknąć w Twojej diecie!

Naturalna żywność probiotyczna - źródła probiotyków w diecie

Nr 1 wśród produktów probiotycznych jest jogurt naturalny - najbardziej znany i najbardziej popularny produkt żywnościowy zawierający sporą ilość dobrych bakterii, np. Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Te szczepy są obecne w jelitach, wytwarzają witaminy oraz poprawiają trawienie. Mogą też skutecznie łagodzić objawy nietolerancji laktozy. Najlepsze są te z napisem „zawiera żywe szczepy bakterii”.

Do żywności probiotycznej zaliczają się fermentowane produkty mleczne, kiszonki i zakwas. Naturalne probiotyki w formie żywności to np.:

  • Kefir – często gęsty, kremowy, wyprodukowany na bazie fermentacji mleka. Podobnie jak jogurt naturalny zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże.

  • Kapusta kiszona (kwaszona kapusta) – najzdrowsza jest w wersji na surowo, ponieważ wysoka temperatura zabija w niej dobre bakterie. Zawiera sporą ilość witaminy C. Pomaga w zwalczaniu infekcji i działa korzystnie na układ odpornościowy. Kwaśne pH produktu dodatkowo hamuje rozwój niebezpiecznych dla zdrowia bakterii jak np.: bakteria E. coli.

  • Kiszone ogórki - zawierają żywe kultury bakterii, które wspierają zdrowie jelit. Istotne jest jednak to, aby kupować takie ogórki kiszone, które zostały poddane fermentacji bez udziału konserwantów, które mogą niszczyć bakterie probiotyczne.

  • Pasta miso – fermentowana pasta sojowa, która zawiera ok. 200 różnych szczepów bakterii regulujących pracę jelit oraz poprawiających trawienie. Dodatkowo zawiera sporo przeciwutleniaczy oraz witaminy z grupy B. Może być wykorzystywana jako przyprawa do zup i innych dań, szczególnie w kuchni azjatyckiej.

  • Kimchi - znana potrawa koreańska, która składa się ze sfermentowanych warzyw, głównie kapusty i rzodkiewki. Zawiera wiele bakterii probiotycznych, błonnik i witaminy A oraz C.

  • Tempeh – fermentowany produkt z soi, którzy cieszy się popularnością w kuchni indonezyjskiej. Oprócz probiotyków zawiera także sporo białka budującego mięśnie oraz błonnik. Jest chętnie wykorzystywany przez wegetarian i wegan jako zamiennik mięsa.

  • Kombucha - kombucha to napój pozyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji. Zwykle tworzona jest z zielonej lub czarnej herbaty. W procesie fermentacji istotny jest tzw. grzybek herbaciany, który tak naprawdę nie jest grzybem, a struktura o galaretowatej konsystencji zbudowana z celulozy. W grzybku znajdują się różne gatunki bakterii i drożdży żyjących w symbiozie. Uwaga! Kombucha zawiera alkohol, zwykle od 0,1% do 2%. Jeśli zawartość alkoholu jest odpowiednio niska, napój klasyfikowany jest jako bezalkoholowy.

  • Ocet jabłkowy - wytwarzany jest ze sfermentowanego soku jabłkowego, zawiera kwas octowy i różne gatunki bakterii. Obserwuje się poprawę procesów trawiennych, gdy w diecie obecny jest ocet jabłkowy.

Jeżeli miewasz problemy z trawieniem bądź często cierpisz na biegunkę czy wzdęcia, warto zastanowić się nad tym, czy Twoja dieta jest uboga w produkty zawierające probiotyki. W ludzkim organizmie żyje ponad 100 bilionów bakterii, ale niestety również tych złych, dlatego organizm stale walczy o utrzymanie równowagi między nimi.

Suplementy diety z probiotykami jako wsparcie odpowiedniej diety

Suplementy diety zawierające mikroorganizmy probiotyczne warto stosować w ramach wsparcia zbilansowanej diety bogatej w probiotyczne produkty. W Twojej diecie nie powinno zabraknąć jogurtów i kwaszonej kapusty, ale stosowanie suplementów, które zawierają żywe kultury bakterii, również jest dobrym pomysłem. Zwykle są wygodne w użyciu ze względu na formę kapsułek lub tabletek, choć na rynku również znajdują się probiotyki w proszku.

Pamiętaj, że suplementy probiotyczne mają swoje indywidualne zalecenie dotyczące sposobu użycia. Zawsze stosuj się do dawkowania podanego na opakowaniu produktu! Dzięki temu zapewnisz sobie bezpieczeństwo suplementacji.

Polecane produkty z probiotykami:

Lab One N°1 SportBiotic - 30 kaps.

Lab One N°1 SportBiotic - 30 kaps.

1 porcja / 2,67 pln
79,99 pln
NOW Foods Acidophilus & Bifidus 8 Bilion - 120 kaps.

NOW Foods Acidophilus & Bifidus 8 Bilion - 120 kaps.

1 porcja / 0,83 pln
99,99 pln

Dlaczego warto spożywać żywność probiotyczną?

Wpływ probiotyków na zdrowie całego organizmu jest nieoceniony. Powodują one regulację flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, chronią organizm przed wszelkimi infekcjami oraz wzmacniają układ odpornościowy. Co interesujące, probiotyki mogą także łagodzić dolegliwości związane z nietolerancją laktozy.

Bakterie probiotyczne są rywalami patogennej mikrobioty jelitowej, do której zaliczają się m.in. bakterie Escherichia coli, Shigella sonnei, Clostridium difficile, pałeczki Salmonelli. Kwas mlekowy wytwarzany przez probiotyki niszczy drobnoustroje chorobotwórcze oraz obniżają pH w jelitach, które wówczas przestają być odpowiednim środowiskiem do rozwoju "złych" bakterii. Probiotyki posiadają także zdolność do produkcji substancji antybakteryjnych, które mogą niwelować skutki działań drobnoustrojów chorobotwórczych.

Przeczytaj także artykuł Jakie probiotyki wybrać? Właściwości i działanie probiotyków

Bibliografia:

  1. Kołożyn-Krajewska D. Żywność probiotyczna w aspekcie bezpieczeństwa
    zdrowotnego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. Suplement. 2001;08(04):93-105.
  2. Zielińska D, Ołdak A, Rzepkowska A, Kołożyn-Krajewska D. Metody identyfikacji probiotyków w żywności. Przemysł Spożywczy. 2017;1(2):32-37.
  3. Trząskowska M. Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2013;4(89):5-20.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 30.05.2017 r. oraz został zaktualizowany 21.05.2025 r. zgodnie z aktualną wiedzą i ofertą bodypak.pl.

Grupa specjalistów z zakresu suplementacji.

Zostaw opinię

SuppMatch
Zamknij
Wczytywanie SuppMatch