-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Czy słodycze mają miejsce w zdrowej diecie?

Stosujesz restrykcyjną dietę i liczysz każdą zjedzoną kilokalorie, ale czasem dopada Cie straszna ochota na coś słodkiego? Jeden z dietetyków przedstawił kilka wskazówek jak możemy sobie poradzić z tym problemem.
Czy słodycze mają miejsce w zdrowej diecie?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Co mamy na myśli mówiąc zdrowa dieta? Zdrowa dieta to taka, w której główną bazą są produkty głównie nieprzetworzone!

Stawiamy więc na samą naturę. Wybieramy produkty zbożowe, pełnoziarniste, chude mięsa, ryby, zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego jak np. orzechy, czy oliwa z oliwek,  jajka, sery, a przede wszystkim warzywa i owoce. Eliminujemy przyczynę naszej otyłości, czyli produkty wysoce przetworzone takie jak zupki z paczki, chipsy, gotowe płatki śniadaniowe, czy też słodycze.

Dlaczego tak bardzo lubimy słodycze? Przede wszystkim za ich smak. Są słodkie, pyszne i istotnie działają na nasz mózg jak narkotyk. I to niestety dosłownie. Według badań, cukier uruchamia w mózgu te same procesy jak niewielka dawka heroiny. Słodycze uwalniają dopaminę w mózgu, hormon zwany inaczej hormonem błogości. Dlatego ciężko jest nam się oprzeć tym pysznym cukierkom, czekoladkom, lodom, żelkom, batonikom... wymieniać można bez końca. Wszystkie słodycze łączy jedno – są wręcz naładowane cukrem oraz chemią. Najczęściej jest to czysta glukoza, bądź syrop glukozowo-fruktozowy. Nie od dziś wiadomo iż fruktoza w dużym stopniu przyczynia się do gromadzenia tłuszczu. Wprawdzie świetnie uzupełnia glikogen wątrobowy, jednak spożywana podczas dnia, krąży w organizmie i zostaje zamieniona w zapasowy tłuszcz. Podobnie jest w przypadku glukozy. Jak wiemy spora dawka glukozy powoduje nagły wyrzut insuliny we krwi, a im wyższa jej wartość, tym po pierwsze szybciej spadnie poniżej wartości przez co czujemy się senni, a po drugie insulina upycha węglowodany w naszym ciele, jeżeli nie jesteśmy po treningu siłowym, cały nadmiar zostaje zgromadzony w okolicach tkanek tłuszczowych. To stąd biorą się twoje fałdki na brzuchu, czy udach.

Wszystko wskazuje na to, iż słodycze nie mają miejsca w zdrowej diecie. Jedynym zdrowym i dopuszczalnym „słodyczem” jest gorzka czekolada. Dodaje energii, ma sporą ilość magnezu, oraz podobnie jak czekolada mleczna wpływa na nasz pozytywny nastrój. Pamiętaj jednak aby nie przesadzać z ilością. Kostka, dwie dziennie w zupełności wystarczy. Jedz jako deser, bądź pomiędzy posiłkami, gdy dopadnie cię głód.

Doskonałymi zamiennikami słodyczy są owoce – również słodkie, za to bardziej wartościowe z masą witamin, bez których organizm nie mógłbym sprawnie funkcjonować. Banany, jabłka, maliny, truskawki – nie wierze, że nie przepadasz za którymś z wymienionych owoców.

Musimy pamiętać o tym, iż nie same słodycze tuczą, a nadmiar kalorii. Teoretycznie możesz jeść same słodycze i chudnąć. Jednak na pewno nie jest to najzdrowsze rozwiązanie, z prostej przyczyny – słodycze to wyłącznie puste kalorie, które nie niosą ci żadnej korzyści w jedzeniu ich.

Nie dajmy jednak się zwariować, każdy od czasu do czasu może pozwolić sobie na mały skok w bok. Jeden cukierek nie sprawi, iż staniesz się grubasem. No i jak tu odmówić babci, która zaprosiła Cię na domową szarlotkę?

Słodycze składają się głównie w cukrów prostych – w zdrowej diecie, oprócz tych z owoców, są one niedopuszczalne. Wybieramy węglowodany złożone, które są zawarte między innymi w płatkach zbożowych, ryżu naturalnym, wypiekach żytnich, czy kaszy gryczanej. To one zapewniają nam porządny zastrzyk energii długotrwale uwalnianej. Dzięki nim nie padniesz w połowie treningu i będziesz mieć siły na porządnie wykonany trening.

Pomyśl o swoich staraniach, wykonujesz trening kardio 30-40 minut spalając przy tym 400 kcal. Sporo się napociłeś prawda? A wiesz ile pączek ma kalorii? 500!  Mała słodycz, a jaka kaloryczna. I po co był ci ten cały trud?

Dietetyk sportowy.

Zostaw opinię