-12% ZNIŻKI*  KOD: VITA12

Rola makroelementów w organizmie człowieka

Makroelementy to pierwiastki, które stanowią nie mniej niż 0,01% suchej masy każdego organizmu. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a ich niedobory wiążą się często z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Zalicza się do nich: fosfor, wapń, magnez, chlor, potas, sód, siarka, azot, wodór, tlen, węgiel. Postaram się w krótki i przejrzysty sposób omówić najważniejsze z nich.


Magnez:
Zaliczany jest do pierwiastków najcenniejszych dla zdrowia. Jest składnikiem zębów, kości, czerwonych krwinek, tkanek miękkich i mięśniowych. Odpowiada za działanie układu sercowo-naczyniowego: zapobiega chorobom serca, zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i powstawaniu skrzepów. W układzie trawiennym pomaga w przepływie wody do jelit. Ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie pęcherza moczowego i krokowego. Uczestniczy w tworzeniu przeciwciał oraz kodu genetycznego (DNA, RNA) oraz w przemianie węglowodanów, tłuszczy i białek dostarczając energię do naszych mięśni i komórek nerwowych. Magnez znajdziemy w: kaszy gryczanej, roślinach strączkowych (groch, fasola), orzechach, suszonych owocach, pestkach dyni, proszku kakaowym.

NAJPOPULARNIEJSZY MAGNEZ:

Olimp Chela-Mag B6 Forte - 60 kaps.
36,99 PLN
Zobacz Produkt
Trec Magnez Magne-100 Sport - 60 kaps.
19,99 PLN
Zobacz Produkt
Olimp Chela-Mag B6 - 60 kaps.
39,99 PLN
Zobacz Produkt


Wapń:
Wapń jest składnikiem kości, zębów, błon śluzowych i osocza krwi. Na stan naszych kości wpływa już od urodzenia, dlatego jest niezbędnym pierwiastkiem dla dzieci w okresie wzrostu. Jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych komórek, bierze udział w przemianie materii, w procesie skurczu mięśni i krzepnięcia krwi. Działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i przeciwalergicznie. Najważniejsza rola wapnia to bez wątpienia funkcja budulcowa naszych kości, ponieważ im więcej mamy go w kościach tym są one mocniejsze. Produkty bogate w wapń to przede wszystkim nabiał: mleko, jogurty, maślanki, kefiry, twarogi. Konserwy rybne również zawierają duże ilości tego pierwiastka. Znajdziemy go także w produktach roślinnych – w orzechach, warzywach strączkowych i zielono-listnych (kapusta, szpinak, brukselka).

NAJPOPULARNIEJSZY WAPŃ:

BioTech Coral Calcium Magnesium - 100 tabl.
36,99 PLN
Zobacz Produkt
Swanson Liquid Calcium & Magnesium - 100 kaps.
39,99 PLN
Zobacz Produkt
Olimp Calcium - 20 tabl. mus.
10,99 PLN
Zobacz Produkt


Potas:
Potas występuje w sokach trawiennych i w kościach. Bierz udział w transporcie aminokwasów i syntezie białek. Jest odpowiedzialny za przekazywanie impulsów w układzie nerwowo-mięśniowym. Reguluje gospodarkę wodną i równowagę kwasowo-zasadową. Jego niedobory prowadzą do: zaburzenia pracy układu nerwowo-mięśniowego, nerek i mięśnia sercowego, zaprać, senności, a także do nerwowości. Potas znajdziemy w następujących produktach spożywczych: suszone owoce (morele, figi), banany, grejpfruty, awokado, ziemniaki, seler, kiwi, pomidory.

NAJPOPULARNIEJSZY POTAS:

Olimp Chela-Mag B6 Skurcz Shot Sport Edition - 25ml
5,99 PLN
Zobacz Produkt
Trec Vitality Potassium - potas w kapsułkach - 90 kaps.
19,99 PLN
Zobacz Produkt
Nutrend MagnesLife Active Drink - 10x15g
34,99 PLN
Zobacz Produkt


Sód:
Występuje w soku trzustkowym i jelitowym, a także w kościach. Reguluje gospodarkę wodną, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, bierze udział w skurczach mięśniowych i przewodnictwie nerwowym. Jest transporterem makroskładników (białek, węglowodanów, tłuszczy). Jego niedobory wiążą się z odwodnieniem, zaburzeniem pracy serca oraz z obniżeniem pobudliwości komórek. Najwięcej sodu znajdziemy w produktach wysoko przetworzonych: zupy z torebki, gotowe dania, kostki bulionowe, żółte sery, wędliny, pasztety, parówki. Sód najlepiej uzupełnić poprzez odpowiednie przygotowanie potraw (ryże, makarony, kasze, mięsa) przyprawiając je solą.

Fosfor:
Pełni funkcję budulca mięśni, kości i tkanek. Reguluje prace nerek i serca. Bierze udział w procesach metabolicznych. Możemy go znaleźć również w kwasach nukleinowych, a więc DNA i RNA, a co za tym idzie tworzy kod genetyczny i jest ważnym nośnikiem informacji genetycznych. Jego niedobory wiążą się z kłopotami z oddychaniem, zaburzeniem rozwoju kości, bólami mięśniowymi, a także nieprawidłową pracą układu nerwowego. Fosfor znajdziemy w produktach spożywczych takich jak: sery podpuszczkowe, kasza gryczana, konserwy rybne, ryby wędzone, mięso, ciemnie pieczywo, jaja.

Chlor:
Jest składnikiem soku żołądkowego, śliny, potu, płynu mózgowo-rdzeniowego, moczu, a także tkanki kostnej, skóry i tkanek podskórnych. Odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi i za równowagę kwasowo-zasadową. Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej, w transporcie aminokwasów i metabolizowaniu glukozy . Jego głównym zadaniem jest transport tlenu w organizmie. Pozytywnie wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego. Jego niedobory bardzo często wiążą się z problemami o oddychaniem i ogólnym, gorszym samopoczuciem. Głównym źródłem chloru jest sól. W mniejszych ilościach występuje także w: wątrobie cielęcej, kurczaku, rybach, kozim mleku, serach żółtych, oliwkach.

Siarka:
Może kojarzyć się z trucizną o bardzo charakterystycznym i nieprzyjemnym zapachu, jednak jest ona bardzo ważna w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Występuje głównie w paznokciach, włosach, skórze i chrząstkach. Siarka odpowiedzialna jest przede wszystkim za prawidłową strukturę białek. Do tej pory nie ustalono ogólnej normy jeśli chodzi o minimalną, dzienną ilość siarki jaką powinniśmy dostarczyć wraz z pożywieniem, jednak na co dzień nie narzekamy na jej niedobór. Znajdziemy ją w produktach takich jak: jajo kurze, mięso, orzechy, mleko i przetwory mleczne, rośliny strączkowe, owoce (awokado, figi, czarne i czerwone porzeczki), warzywa (fasola, groch, czosnek, cebula, szparagi, brokuły, pomidory).

Podsumowanie

Jak słusznie można zauważyć każdy makroelement pełni wiele zadań w naszym organizmie, a jego niedobory mogą wiązać się nie tylko z przewlekłym osłabieniem i gorszym samopoczuciem, ale przede wszystkim z bardzo poważnymi problemami zdrowotnymi. Dostarczone makroskładniki, a więc białka, węglowodany i tłuszcze, są najbardziej istotnym elementem naszej diety, jednak na odpowiednią podaż makroelementów również powinniśmy zwrócić uwagę i zadbać o ich dostarczenie wraz z pożywieniem i suplementacją.

Piotr Hapek

Zawodnik, trener, instruktor, doradca ds. suplementacji. Pasjonat kulturystyki, z którą związany jest od 2014 roku. Swoją pasje łączy z codzienną pracą w branży suplementacyjnej. Ukończył wiele kursów, w tym na trenera personalnego oraz instruktora siłowni. Swoją wiedzę czerpie przede wszystkim z własnego doświadczenia, ale jednocześnie cały czas dokształca się jako czynny uczestnik kursów i szkoleń w całej Polsce. Należy do grupy osób, których fascynuje "oldschoolowe" podejście do wszystkiego co związane z treningiem, dietą i suplementacją. Uważa, że w doskonaleniu sylwetki najważniejsza jest systematyczność i przede wszystkim ciężki trening, który niekoniecznie musi być udokumentowany zdjęciem na Instagramie ;) Ma za sobą kilka startów w zawodach kulturystycznych i w niedalekiej przyszłości rozważa powrót "na deski".

regulations

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

7Nutrition ZMB + GMC - 90 kaps.

39,99 PLN
Zobacz produkt

UNS Potassium - 90 kaps.

19,00 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść
Dlaczego warto nam zaufać?
l s='Express shipping' mod='bpsocialproof'} Ekspresowa wysyłka
Bezpieczne zakupy SSL Bezpieczne zakupy SSL
Gratisy do każdego zamówienia Gratisy do każdego zamówienia
Atrakcyjny program lojalnościowy Atrakcyjny program lojalnościowy
Obserwuj nas na Instagramie #bodypak