-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

L-karnityna – fakty i mity

Słyszałeś wiele teorii o l-karnitynie ale nie wiesz, na ile są prawdziwe? Przeczytaj zatem artykuł o najczęściej słyszanych faktach i mitach, dotyczących tego kontrowersyjnego suplementu.
L-karnityna – fakty i mity
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

L-karnityna niewątpliwie ma swoich sprzymierzeńców, jak i przeciwników. Jest ona znana jako składnik suplementów diety, które mają nam pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Jak jednak w rzeczywistości możemy postrzegać L-karnitynę, jakie ma swoje zastosowania i przede wszystkim – czy jest ona warta zastosowania? To właśnie o faktach i mitach stosowania L-karnityny, dowiecie się więcej po przeczytaniu niniejszego artykułu!

Rozpoczynając rozważania na temat samej L-karnityny – warto wspomnieć, skąd bierze się sama nazwa. Karnityna występuje w postaci dwóch izomerów – L oraz D, z czego ten pierwszy jest biologicznie aktywny, stąd też zazwyczaj możemy spotkać się z nazwą L-karnityna. Karnitynę w pożywieniu możemy spotkać głównie w mięsie (czerwonym), produktach mlecznych oraz drożdżach. Jak w rzeczywistości wygląda zastosowanie l-karnityny i jakie są jej funkcje?

L-karnityna - fakty

  1. L-karnityna wspomaga płodność.
    L-karnityna kojarzona jest głównie z aspektem redukcji tkanki tłuszczowej, a niestety mniej z innymi jej właściwościami, do których niewątpliwie należy aspekt płodności. Podnosi ona wartość spermy, przedłuża żywotność plemników, a także zwiększa ich ruchliwość, przez co jest korzystna w leczeniu męskiej niepłodności.
  2. L-karnityna wspomaga gospodarkę lipidową.
    Odgrywa istotną rolę przy regulacji gospodarki lipidowej organizmu, poprzez obniżanie trójglicerydów we krwi oraz cholesterolu LDL, natomiast podnosi poziom cholesterolu HDL!
  3. Wpływa na usuwanie substancji toksycznych z organizmu.
    W przypadku wielu chorób, takich jak m.in. uszkodzenie wątroby, może dochodzić do wzrostu amoniaku w organizmie człowieka, co jest zjawiskiem niebezpiecznym. Amoniak dla organizmu człowieka jest związkiem toksycznym, który powstaje w wyniku przemian składników białkowych, neutralizowany do mocznika przez enzymy wątrobowe, a ostatecznie wydalany z organizmu przez nerkiSuplement ten pomaga jednak w obniżaniu poziomu amoniaku w organizmie, przez co chroni tkanki i narządy przed jego niekorzystnym działaniem!

    POLECAMY:

    BioTech L-Carnitine + Chrome - 500 ml

    BioTech L-Carnitine + Chrome - 500 ml

     opinii (2)
    1 porcja / 1,97 pln
    64,99 pln
    Activlab L-Carnitine 600 - 135 kaps.

    Activlab L-Carnitine 600 - 135 kaps.

     opinii (2)
    1 porcja / 0,75 pln
    49,99 pln
  4. Wpływa pozytywnie na pracę serca.
    Suplementacja L-karnityną może być pomocna w przypadkach zaburzeń pracy układu krążenia, między innymi w przypadku niedokrwienia mięśnia sercowego i miażdżycy tętnic. Ma ona także pozytywne znaczenie dla osób, które miały za sobą problemy z chorobami wieńcowymi.
  5. L-karnityna ma znaczenie w wysiłkach wytrzymałościowych.
    Suplementacja L-karnityną – poprzez jej właściwości – polecana jest dla sportowców, których treningi nie należą do najlżejszych oraz najkrótszych. Długotrwały trening powoduje, że poziom naturalnej L-karnityny w organizmie człowieka spada, stąd też dodając L-karnitynę do suplementacji – trening może trwać dłużej, a także możliwe jest podejmowanie większego wysiłku fizycznego.

L-karnityna – fakty i mity

L-karnityna - mit

  1. Suplementacja L-karnityną wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
    Choć faktycznie L-karnityna bierze udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondriów, gdzie mogą zostać "spalone", to jednak nie oznacza, że suplementacja L-karnityny stanowi jeden z głównych czynników wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, co również potwierdza wiele badań naukowych. Stąd też głównie postrzegany przez ludzi aspekt stosowania L-karnityny – czyli redukcja tkanki tłuszczowej – nie znajduje swojego zastosowania.

Podsumowanie

L-karnityna jako suplement diety winien być postrzegany jako uzupełnienie zbilansowanej diety, dobierany indywidualnie. Niestety – wiele publikacji naukowych nie klasyfikuje tego suplementu jako "numeru uno", jeśli mówimy o redukcji tkanki tłuszczowej, lecz posiada wiele innych, cennych dla zdrowia organizmu właściwości. Jednak ocena przydatności tego suplementu należy do Was, lecz patrząc na jego walory – na pewno może znaleźć miejsce na półce z suplementami wielu osób, szczególnie tych osób, które nie spożywają mięsa, ponieważ można u nich zaobserwować niedobór L-karnityny.

Trener personalny, który od 2016 r. nieprzerwanie pomaga ludziom zmienić ich sylwetki, nawyki żywieniowe i podejście do aktywności fizycznej. Pasjonat zdrowego odżywiania i siłowni. Związany ze sportem od 7. roku życia - wtedy pojawiła się piłka nożna. Jego przygoda z futbolem trwała aż 20 lat! Nową pasją Michała jest startowanie w zawodach sylwetkowych w kategorii "Men's Physique". Jego największe dotychczasowe osiągnięcie sportowe to 5. miejsce na zawodach FIWE w 2021 roku, ale nie odpuszcza i idzie po więcej!

Zostaw opinię