-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Frużeliny i słodkie kremy bez dodatku cukru– czym są i dlaczego warto dodać je do swoich potraw?

Jesteś na diecie, skrupulatnie przeliczasz kalorie, zmagasz się z pewnymi wyrzeczeniami, a na domiar wszystkiego lubisz słodycze? Nie musisz już dłużej szukać alternatywy dla wysokokalorycznych produktów. Na rynku pojawia się coraz więcej propozycji artykułów „sugar free” jak i przybywa tych o obniżonej zawartości kalorii, które mogą być świetnym dodatkiem do potraw wytrawnych oraz słodkich. Z artykułu dowiesz się, dlaczego warto mieć w swojej ku
Frużeliny i słodkie kremy bez dodatku cukru– czym są i dlaczego warto dodać je do swoich potraw?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Jesteś na diecie, skrupulatnie przeliczasz kalorie, zmagasz się z pewnymi wyrzeczeniami, a na domiar wszystkiego lubisz słodycze? Nie musisz już dłużej szukać alternatywy dla wysokokalorycznych produktów. Na rynku pojawia się coraz więcej propozycji artykułów „sugar free” jak i przybywa tych o obniżonej zawartości cukrów, które mogą być świetnym dodatkiem do potraw wytrawnych oraz słodkich. Z artykułu dowiesz się, dlaczego warto mieć w swojej kuchni sosy zero oraz zagęszczone musy owocowe, czyli frużeliny.

Czym właściwie jest frużelina oraz do czego najlepiej ją wykorzystać?

Frużelina to nic innego jak po prostu owoce w żelu. Swoją konsystencją zbliżona jest do galaretki, jednak dzięki dodatku żelatyny lub podobnej, żelującej substancji zdaje się być zdecydowanie bardziej lśniąca. Na pierwszy rzut oka, frużelina to taki rzadszy dżem o konsystencji zawiesiny. To nic innego jak odpowiednio skrojone, wyporcjowane kawałki owoców z dodatkiem słodkiego żelu. Jest ona doskonałym dodatkiem do naleśników, twarogów, gofrów. Jest często wykorzystywana przede wszystkim przez cukierników przy ciastach, słodkich babkach czy deserach. Jeszcze nie tak dawno temu frużelina była produktem trudniej dostępnym w sklepach stacjonarnych czy dyskontach spożywczych. Znaleźć ją można było w wyspecjalizowanych sklepach z akcesoriami oraz dodatkami do wypieków czy po prostu w internecie. Wykorzystywaną praktyką było również tworzenie jej samemu w warunkach domowych nawet przez początkujących adeptów sztuki cukierniczej. Do jej stworzenia wystarczy odpowiednia gramatura wybranych owoców, żelatyna w proszku, odrobina mąki ziemniaczanej, cukier oraz woda. Obecnie natrafić możemy na oferty sprzedaży lokalnej oraz internetowej w formie słodkich żeli owocowych o różnym smaku, między innymi wiśniowym, brzoskwiniowym, malinowym, jabłkowym czy jagodowym.

Dlaczego sosy ZERO to dobry wybór?

Często gdy mamy ochotę na coś słodkiego, nietrudno jest nam wpaść w pułapkę niezdrowych, do tego łatwo dostępnych przekąsek. Smaczną alternatywą są słodkie sosy zero, które możemy dodać do naleśników, lodów, gofrów bądź przygotowanych fit-deserów. Sosy to genialne rozwiązanie dla wszystkich osób liczących się ze swoją sylwetką, starających się odżywiać zdrowo ale i kochających słodki smak na języku. Z kolei odchodząc od słodkich nut smakowych - popularne, ogólnodostępne sosy doskonale sprawdzą się nie tylko do dań mięsnych, ale również jako dodatek do sałatek. Dzięki temu produktowi bardzo sprawnie możemy zmieniać smak dobrze znanych nam potraw w ich zupełnie inną, ciekawą alternatywę. Sosy charakteryzuje dostarczanie niskiej wartości energetycznej w formie dodatku do przygotowanych potraw czy przekąsek. Dodatkowo, taki produkt okaże się fantastycznym rozwiązaniem na czas diety odchudzającej, poza tym jest dozwolony wśród diabetyków, wegan czy wegetarian.

Czy takie sosy są zdrowe?

W końcowej fazie procesu redukcji masy ciała wiele osób nie może już pozwolić sobie na takie dodatki produktowe jak majonez, musztarda czy ketchup z powodu faktu dostarczania małych ilości, ale jednak niechcianych, dodatkowych kalorii do dobowego bilansu. Przy takim scenariuszu, bezkaloryczne sosy są doskonałym dodatkiem. Będą one w stanie być urozmaiceniem smakowym, nadającym posiłkom pełnego, bogatego smaku. Kolejną cenną informacją jest to, aby produkt przechowywać w niskich temperaturach. Taka dbałość sprawi, że produkt będzie świeższy, przez co będzie go można wprowadzić praktycznie do każdej diety.

Podsumowując, owoce w żelu to oryginalny dodatek stworzony na bazie starannie dobranych owoców, zanurzonych w gęstym żelu, który idealne komponuje się do naleśników, lodów, gofrów, omletów czy jako wkład do ciast, tortów i innych wypieków. Osoby będące na restrykcyjnej diecie powinny jak najszybciej postawić na ten produkt. Z kolei popularne, sosy ZERO znakomicie nadadzą się nie tylko do pełnowartościowych, wytrawnych dań, ale również do przeróżnych sałatek czy prostych w przygotowaniu przekąsek. Pomogą one uzyskać deficyt kaloryczny, który jest niezbędny przy efektywnym prowadzeniu redukcji.

Promotor BODYPAK. Promotor i współorganizator licznych wydarzeń sportowych. Trenowaniem zajmuje się od ponad 8 lat. Na bieżąco systematyzuje obecną oraz zdobywa nową wiedzę z zakresu suplementacji, żywienia oraz treningu. Uważa, że każdy człowiek wytworzył u siebie mechanizmy definiujące go jako osobę sprawną, natomiast Mateusz chętnie pomaga tę sprawność poprawić i finalnie utrzymać. Na co dzień pomaga swoim klientom na terenie Szczecina w realizacji ich celów treningowych, sylwetkowych i żywieniowych. W pracy skupia się na zwiększeniu komfortu w codziennym funkcjonowaniu poprzez poprawę ich sprawności oraz zdrowia.

Zostaw opinię