By Izabela Mencel
Kolejnym smakiem lata w naszych FIT przepisach będą kurki! Nie muszą one kojarzyć nam się tylko z tłustym śmietanowym sosem robionym przez babcię, lecz mogą być zrobione w sposób inny niż zwykle. Postanowiłam zamiast śmietany dodać mleko kokosowe i również wydobyć z polskich kurek całą ich kwintesencję smaku.
Oprócz walorów kulinarnych kurki są również źródłem witamin i minerałów. Posiadają komplet witamin od B1 do B12 oraz witaminę C, D, E i H. Ponadto kurki składają się z bardzo dużej ilości wody przez co ich wartość kaloryczna jest niska. Kurki mają również właściwości antyoksydacyjne i są też lepszym źródłem beta karotenu niż np. marchew. A więc nic lepszego nie mogło nam się trafić. Wykładamy kurki na stół i tworzymy z nich coś pysznego!
Składniki:
- Kurczak 100 g
- kurki 200 g
- mleko kokosowe 100 g (puszka na 4 porcje starczy)
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- curry
- pół łyżeczki przecieru pomidorowego
- pomidorki koktajlowe (8 sztuk)
- cebula
- natka pietruszki
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj i obierz z niepotrzebnych tłuszczy. Pokrój na mniejsze kawałki. Zrób marynatę z soku z cytryny, soli i pieprzu i zamarynuj w niej kurczaka. Kurki umyj, pokrój w kosteczkę i podsmaż razem z cebulką na maśle klarowanym.
Po obsmażeniu dodaj mleko kokosowe, przecier, pomidorki koktajlowe i przyprawy. Wkrój natkę pietruszki. Kurczaka w między czasie usmaż na PAMie na drugiej patelni wraz z marynatą, a następnie dodaj go do sosu i podduś jeszcze przez 10 minut.
Danie podawaj z dowolnym źródłem węglowodanów.
U mnie dziś kasza Bulgur.
Wartości odżywcze:
Cała jedna porcja razem z kaszą bulgur ma 614 kcal w tym:
Białko: 30 g, Węglowodany: 42 g, Tłuszcze: 35g.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb