-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z nutką curry

Kolejnym smakiem lata w naszych FIT przepisach będą kurki! Nie muszą one kojarzyć nam się tylko z tłustym śmietanowym sosem robionym przez babcię, lecz mogą być zrobione w sposób inny niż zwykle. Postanowiłam zamiast śmietany dodać mleko kokosowe i również wydobyć z polskich kurek całą ich kwintesencję smaku.
PRZEPIS: Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z nutką curry
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Kolejnym smakiem lata w naszych FIT przepisach będą kurki! Nie muszą one kojarzyć nam się tylko z tłustym śmietanowym sosem robionym przez babcię, lecz mogą być zrobione w sposób inny niż zwykle. Postanowiłam zamiast śmietany dodać mleko kokosowe i również wydobyć z polskich kurek całą ich kwintesencję smaku.

Oprócz walorów kulinarnych kurki są również źródłem witamin i minerałów. Posiadają komplet witamin od B1 do B12 oraz witaminę C, D, E i H. Ponadto kurki składają się z bardzo dużej ilości wody przez co ich wartość kaloryczna jest niska. Kurki mają również właściwości antyoksydacyjne i są też lepszym źródłem beta karotenu niż np. marchew. A więc nic lepszego nie mogło nam się trafić. Wykładamy kurki na stół i tworzymy z nich coś pysznego!

PRZEPIS: Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z nutką curry

Składniki:

  • Kurczak 100 g 
  • kurki 200 g
  • mleko kokosowe 100 g (puszka na 4 porcje starczy)
  • sok z połowy cytryny
  • sól 
  • pieprz
  • curry 
  • pół łyżeczki przecieru pomidorowego
  • pomidorki koktajlowe (8 sztuk) 
  • cebula
  • natka pietruszki
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:


Kurczaka umyj i obierz z niepotrzebnych tłuszczy. Pokrój na mniejsze kawałki. Zrób marynatę z soku z cytryny, soli i pieprzu i zamarynuj w niej kurczaka. Kurki umyj, pokrój w kosteczkę i podsmaż razem z cebulką na maśle klarowanym.

PRZEPIS: Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z nutką curry

Po obsmażeniu dodaj mleko kokosowe, przecier, pomidorki koktajlowe i przyprawy. Wkrój natkę pietruszki. Kurczaka w między czasie usmaż na PAMie na drugiej patelni wraz z marynatą, a następnie dodaj go do sosu i podduś jeszcze przez 10 minut.

PRZEPIS: Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z nutką curryPRZEPIS: Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z nutką curry

Danie podawaj z dowolnym źródłem węglowodanów.
U mnie dziś kasza Bulgur.

Wartości odżywcze:

Cała jedna porcja razem z kaszą bulgur ma 614 kcal w tym:
Białko: 30 g, Węglowodany: 42 g, Tłuszcze: 35g.

PRZEPIS: Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z nutką curry

Team BODYPAK.

Zostaw opinię