-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Laktoferyna i jej rola w funkcjonowaniu układu odpornościowego – część 1

Laktoferyna jest substancją o której ostatnimi laty mówi się niezmiernie dużo. Doszukuje się w niej właściwości prozdrowotnych i prosportowych – począwszy od wpływu przeciwzapalnego na możliwości wsparcia wydolności i modulacji funkcjonowania układu immunologicznego skończywszy. W najbliższych dwóch tekstach pragnąłbym zweryfikować niniejsze poglądy i postarać się odpowiedzieć na mogące nurtować Was pytania na podstawie doniesień naukowych. Czy p
Laktoferyna i jej rola w funkcjonowaniu układu odpornościowego – część 1
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Laktoferyna jest substancją o której ostatnimi laty mówi się niezmiernie dużo. Doszukuje się w niej właściwości prozdrowotnych i prosportowych – począwszy od wpływu przeciwzapalnego na możliwości wsparcia wydolności i modulacji funkcjonowania układu immunologicznego skończywszy. W najbliższych dwóch tekstach pragnąłbym zweryfikować niniejsze poglądy i postarać się odpowiedzieć na mogące nurtować Was pytania na podstawie doniesień naukowych. Czy po laktoferynę warto sięgać i co możemy zyskać dzięki suplementacji? Sprawdźcie sami.

Czym jest laktoferyna?

Laktoferyna jest białkiem, które powstaje naturalnie w naszym organizmie. Należy do tzw. rodziny transferyn, występuje w granulocytach obojętnochłonnych, a także płynach ustrojowych jak np. ślina, płyn mózgowo-rdzeniowy czy… mleko – to właśnie ono przoduje w zawartości laktoferyny. Szczególnie obfita jest w nią siara, a więc mleko „początkowe”, produkowane przez pierwszych paręnaście godzin po porodzie, zawierająca go ok. dwukrotnie więcej niż ludzkie mleko. Naturalnie laktoferyna występuje także w mleku krowim, choć jego ilości są istotnie mniejsze.

Jak działa laktoferyna?

Wszystkie właściwości tego białka nie zostały jeszcze w pełni poznane i opisane, co do niektórych mamy jednak pewność. Istotnie wpływa ona na odporność, szczególnie dzieci u których układ immunologicznyczny nie jest w pełni rozwinięty. Wykazano działanie przeciwwirusowe laktoferyny, a także, m.in. poprzez istotny wpływ na poprawę wchłaniania żelaza i zaburzenie metabolizmu bakteryjnego i utrudnienie ich „wczepiania” w nasze komórki – wsparcie obrony przed bakteriami.

Bakterie do prawidłowego funkcjonowania i namnażania potrzebują jonów żelazowych – laktoferyna, ze względu na wysokie powinowactwo do jonów żelaza, drastycznie zmniejsza jego dostępność dla patogenów (stąd też naturalny wzrost stężenia laktoferyny w osoczu w czasie infekcji) – to zw. działanie pośrednie, wpływ bezpośredni polega na zdolności do uszkodzenia ściany komórkowej bakterii, zaburzenia integralności komórki bakteryjnej i upośledzenia metabolizmu bakteryjnego, co w efekcie prowadzi do śmierci komórki.
Pamiętać należy, iż główna „siła” laktoferyny drzemie w stymulowaniu odporności dzieci. Wpływ na dorosłych pozostaje nie w pełni poznany, gdyż większość badań naukowych przeprowadzana była z użyciem linii komórkowych, hodowli tkankowych lub modeli zwierzęcych.

Wstępne podsumowanie

Laktoferyna określana jest jako kluczowy element wpływający na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest jednym z głównych składowych ograniczających rozwój drobnoustrojów i wpływającym bakteriobójczo. To jedna z pierwszych substancji uwalnianych przez neutrofile po ich zetknięciu z patogenem, a także związek który wykazuje istotny wpływ przeciwutleniający oraz modulujący odpowiedź układu odpornościowego. Na temat badań nad wpływem jej podawania na organizmy poświęcę kolejną część.

Magister dietetyki.

Zostaw opinię