-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Jakie masło orzechowe wybrać do swojej diety?

Masło orzechowe to pasta ze zmielonych orzechów. Najpopularniejsze masła to te z nerkowców i orzeszków ziemnych ale coraz więcej można znaleźć maseł z migdałów, pistacji, orzechów włoskich oraz z mieszanek rożnego rodzaju orzechów. Z tego artykułu dowiesz się czym się kierować wybierając masło orzechowe.Przede wszystkim wybierając masło orzechowe - koniecznie wybierajcie te bez dodatku cukru.
Jakie masło orzechowe wybrać do swojej diety?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Masło orzechowe - okiem dietetyka

Masło orzechowe to pasta ze zmielonych orzechów. Najpopularniejsze masła to te z nerkowców i orzeszków ziemnych ale coraz więcej można znaleźć maseł z migdałów, pistacji, orzechów włoskich oraz z mieszanek rożnego rodzaju orzechów. Z tego artykułu dowiesz się czym się kierować wybierając masło orzechowe. Przede wszystkim wybierając masło orzechowe - koniecznie wybieraj te bez dodatku cukru.

Dlaczego ?

Bo po co dostarczać ukryty cukier dodatkowo z dietą? Masła orzechowe z jednego składnika (danego rodzaju orzechów) są na prawdę same w sobie pyszne. Lepiej zjeść do tego dodatek ulubionych owoców niż spożywać dodatkowe kalorie w produkcie tego typu. Zwróć uwagę by masło było bez dodatku oleju palmowego!

Zobacz także: DIETETYCZNA ŚRODA W BODYPAK - Dieta i suplementacja w walce z trądzikiem

O co cały szum z tym olejem palmowym?

Olej palmowy to źródło kwasów tłuszczowych nasyconych. To właśnie te kwasy tłuszczowe, których powinniśmy unikać w diecie na co dzień. Ich dzienne spożycie nie powinno przekraczać 10 % Twojego zapotrzebowania kalorycznego. Olej palmowy to jeden z gorszych jakościowo źródeł tłuszczu. Kompletnie nie ma potrzeby by dostarczać go w postaci masła orzechowego. Dodatkowo warto wspomnieć, że olej palmowy dodawany jest w celu zwiększenia masy produktu.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Czytaj skład. Warto zwrócić uwagę na to ile wypisanych jest składników na etykiecie. Im mniej tym lepiej. Najlepiej wybierz takie masło, gdzie jest w składzie tylko nazwa orzechów, z których powstało. Opisane powyżej dodatki są zbędne. Zwróć też uwagę ile procent jest orzechów. Co to oznacza? To, że możesz się spotkać ze składem gdzie jest „100 % orzechy nerkowca”, a możesz też się spotkać ze składem: „70 % orzechy nerkowca”. Im więcej procent tym lepiej


Teraz już wiesz jak wybrać masło orzechowe najlepszej jakości. Przedstawię Ci parę pomysłów jak warto wykorzystać masło orzechowe w posiłkach. Sprawdzi się jako dodatek zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Spróbuj dodać do:

  • Omleta
  • Owsianki
  • Koktajli
  • Naleśników/ Placuszków
  • Dań orientalnych np. Kurczak stir-fry z makaronem ryżowym i warzywami a masło jako sos orzechowy

O czym warto pamiętać ?

Masło orzechowe jest wysokokaloryczne. W 100 g masła orzechowego (np. z orzeszków ziemnych) dostarcza aż 640 kcal. Zakładając, że spożyjemy sporą łyżeczkę dostarczamy 64 kalorie. A mało kto potrafi skończyć na łyżeczce : )

Podsumowując:

Masło orzechowe jest świetnym produktem, zwłaszcza dla osoby, która nie przepada za smakiem surowych orzechów, a chciał by dostarczyć zdrowych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w orzechach. Warto jednak mieć świadomość jak wybrać dobre jakościowo masło i nie dać się nabrać na chwyty marketingowe niektórych produktów. Oczywiste jest, że masło z orzechów jest tym bardziej wartościowe z im droższego pochodzenia orzechów zostało zrobione.

Promotorka Bodypak. Dietetyk kliniczny po Śląskim Uniwersytecie Medycznym oraz certyfikowany trener personalny. Ponadto uczestniczka wielu szkoleń o tematyce zarówno dietetycznej, jak i treningowej. Na co dzień prowadzi pacjentów dietetycznie online oraz prowadzi treningi personalne z dojazdem i wirtualnie. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimmunologicznych (m.in. Hashimoto, IO). Jej pasje to trening siłowy, joga i jazda konno.

Zostaw opinię