By Izabela Mencel
Pamiętajcie, że sezon na owoce letnie w pełni, a więc może warto je w ciekawy sposób wykorzystać? Mamy dla Was propozycje prostej, lekkiej tarty z malinami, która świetnie sprawdzi się na osłodzenie pochmurnych jak i orzeźwienie upalnych dni. Wystarczy tylko kilka składników, żeby zaskoczyć swoich bliskich kreatywnym posiłkiem.
Spód:
- 170 g mąki owsianej (ja zmieliłam po prostu płatki owsiane)
- szczypta soli
- jajko
- 2 łyżki ksylitolu/miodu
- łyżka kakao
- 120 g oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na kruche ciasto. Następnie jak już mamy zbitą kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na 15 minut. Wyciągamy i wciskamy w formę do tarty o średnicy 23 cm., którą wcześniej spryskamy olejem w sprayu. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.
Środek tarty:
- 0,5 L mleka krowiego lub roślinnego
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżeczka oleju kokosowego
- maliny
Z pół litra zimnego mleka odlej ćwierć szklanki. Wsyp do niej zawartość torebki i dwie łyżki ksylitolu. Resztę mleka zagotuj i dodaj tam łyżeczkę oleju kokosowego. Gdy mleko będzie już ciepłe dodaj rozpuszczony proszek i ciągle mieszając doprowadź do zgęstnienia masy.
Gdy budyń będzie gotowy odstaw do ostudzenia. Zimną masę wlej do ostudzonej tarty i wbij na górę maliny. Całość schowaj do lodówki na kilka godzin.
Całość ciasta można pokroić na około 10 kawałków. :) Jest to doskonała alternatywa na coś słodkiego do kawy, jak i również na posiłek do pracy. Tarta w przeciwieństwie do ciast z cukierni nie ma cukru oraz tłuszczy trans, dlatego jest zdecydowanie lepszą alternatywą dla ludzi dbających o swoje zdrowie.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb