By Bartosz Sikorski
Czego dowiesz się w tym artykule?
- dlaczego żywienie w sportach żywieniowych jest coraz bardziej doceniane,
- jakie są różnice w odżywianiu w zależności dyscyplin,
- na czym skupić się w planowaniu jadłospisów.
Czy żywienie ma znaczenie w sportach drużynowych? Oczywiście, że tak! Skoro sporą wagę temu, co spożywają przywiązują najlepsi piłkarze reprezentacji Polski, a raz co jakiś czas na swoich profilach w mediach społecznościowych współpracą z dietetykiem chwalą się siatkarze czy koszykarki - coś musi być na rzeczy. Dowiedz się, co jest ważne w żywieniu sportowców drużynowych, w celu osiągnięcia i utrzymania pożądanej formy.
Zmienne zapotrzebowanie w różnych sportach drużynowych
Niepodważalne jest to, iż zawodnik musi mieć dostosowany plan żywienia pod kątem indywidualnych zmiennych, zależnych od budowy ciała, wieku czy aktywności pozasportowej. Ale mało tego. W sportach drużynowych należy wziąć pod uwagę: rodzaj sportu, pozycję na boisku, ilość treningów, intensywność i charakter kreowanych wysiłków, a także cele treningowe do osiągnięcia. Zgoła inaczej przecież wyglądają przygotowania bramkarza i napastnika czy libero względem środkowego.
Bardzo istotne funkcje żywienia w sportach drużynowych
- dostarczenie niezbędnej ilości energii na czas treningów oraz meczów, ze zwróceniem uwagi na to, by zawodnik nie doświadczał w ich przebiegu dolegliwości żołądkowo-jelitowych,
- zapewnienie optymalnej wydolności organizmu oraz poziomu tkanki mięśniowej,
- wpływ na samopoczucie zawodnika oraz zdolność koncentracji na wypełnianiu założeń treningowych oraz taktycznych w czasie meczów,
- utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia,
- umożliwienie skutecznej regeneracji, szczególnie istotnej z punktu widzenia wykonywania przez zawodników do kilkunastu treningów tygodniowo, w celu zapobiegania kontuzjom.
Najważniejsze suplementy w sportach drużynowych:
Zasady konstruowania modelu żywienia w sportach drużynowych:
- niski stopień przetworzenia produktów – wysokie zapotrzebowanie energetyczne wymaga konsumpcji sporych ilości pożywienia, ale należy pamiętać, że ma ono przede wszystkim odżywiać, a nie tylko "zapychać żołądek", więc nie warto jest korzystać z ubogo odżywczych posiłków,
- pokrycie wysokiego poziomu zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze,
- zbalansowanie odpowiedniej ilości węglowodanów, stanowiących główne źródło energii dla mięśni, z uwzględnieniem strategii manipulowania węglowodanami, a także ze zwróceniem uwagi na możliwość szybkiego dostarczenia energii oraz odbudowy glikogenu mięśniowego z wykorzystaniem cukrów prostych w porze potreningowej,
- zapewnienie odpowiedniego stopnia nawodnienia przed, w trakcie i po aktywności, które przekłada się na wzrost koncentracji, spadek oznak zmęczenia i zapobieganie obniżenia wydolności,
- uzupełnienie diety w suplementację: probiotyki, kwasy omega-3, magnez, witaminy, kreatynę, beta-alaninę.
Bibliografia:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21346334
2. https://www.omicsonline.org/open-access/nutritional-recommendations-for-sport-team-athletes-2473-6449-1000e102.php?aid=69862
3. https://www.karger.com/Article/FullText/322700
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb