-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Żywienie w sportach drużynowych

Dlaczego żywienie w sportach żywieniowych jest coraz bardziej doceniane? Jakie są różnice w odżywianiu w zależności dyscyplin? Na czym skupić się w planowaniu jadłospisów? Przeczytaj i dowiedz się więcej!
Żywienie w sportach drużynowych
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • dlaczego żywienie w sportach żywieniowych jest coraz bardziej doceniane,
  • jakie są różnice w odżywianiu w zależności dyscyplin,
  • na czym skupić się w planowaniu jadłospisów.

Czy żywienie ma znaczenie w sportach drużynowych? Oczywiście, że tak! Skoro sporą wagę temu, co spożywają przywiązują najlepsi piłkarze reprezentacji Polski, a raz co jakiś czas na swoich profilach w mediach społecznościowych współpracą z dietetykiem chwalą się siatkarze czy koszykarki - coś musi być na rzeczy. Dowiedz się, co jest ważne w żywieniu sportowców drużynowych, w celu osiągnięcia i utrzymania pożądanej formy.

Zmienne zapotrzebowanie w różnych sportach drużynowych

Niepodważalne jest to, iż zawodnik musi mieć dostosowany plan żywienia pod kątem indywidualnych zmiennych, zależnych od budowy ciała, wieku czy aktywności pozasportowej. Ale mało tego. W sportach drużynowych należy wziąć pod uwagę: rodzaj sportu, pozycję na boisku, ilość treningów, intensywność i charakter kreowanych wysiłków, a także cele treningowe do osiągnięcia. Zgoła inaczej przecież wyglądają przygotowania bramkarza i napastnika czy libero względem środkowego.

Bardzo istotne funkcje żywienia w sportach drużynowych

  • dostarczenie niezbędnej ilości energii na czas treningów oraz meczów, ze zwróceniem uwagi na to, by zawodnik nie doświadczał w ich przebiegu dolegliwości żołądkowo-jelitowych,
  • zapewnienie optymalnej wydolności organizmu oraz poziomu tkanki mięśniowej,
  • wpływ na samopoczucie zawodnika oraz zdolność koncentracji na wypełnianiu założeń treningowych oraz taktycznych w czasie meczów, 
  • utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia,
  • umożliwienie skutecznej regeneracji, szczególnie istotnej z punktu widzenia wykonywania przez zawodników do kilkunastu treningów tygodniowo, w celu zapobiegania kontuzjom.

Najważniejsze suplementy w sportach drużynowych:

6PAK Nutrition Effective Line Omega 3 - 90 kaps.

6PAK Nutrition Effective Line Omega 3 - 90 kaps.

 opinii (2)
1 porcja / 0,56 pln
24,99 pln
Trec CM3 Powder - 500g

Trec CM3 Powder - 500g

 opinii (29)
1 porcja / 0,92 pln
129,99 pln

Zasady konstruowania modelu żywienia w sportach drużynowych:

  • niski stopień przetworzenia produktów – wysokie zapotrzebowanie energetyczne wymaga konsumpcji sporych ilości pożywienia, ale należy pamiętać, że ma ono przede wszystkim odżywiać, a nie tylko "zapychać żołądek", więc nie warto jest korzystać z ubogo odżywczych posiłków,
  • pokrycie wysokiego poziomu zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze,
  • zbalansowanie odpowiedniej ilości węglowodanów, stanowiących główne źródło energii dla mięśni, z uwzględnieniem strategii manipulowania węglowodanami, a także ze zwróceniem uwagi na możliwość szybkiego dostarczenia energii oraz odbudowy glikogenu mięśniowego z wykorzystaniem cukrów prostych w porze potreningowej,
  • zapewnienie odpowiedniego stopnia nawodnienia przed, w trakcie i po aktywności, które przekłada się na wzrost koncentracji, spadek oznak zmęczenia i zapobieganie obniżenia wydolności,
  • uzupełnienie diety w suplementację: probiotyki, kwasy omega-3, magnez, witaminy, kreatynę, beta-alaninę.


Bibliografia:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21346334
2. https://www.omicsonline.org/open-access/nutritional-recommendations-for-sport-team-athletes-2473-6449-1000e102.php?aid=69862
3. https://www.karger.com/Article/FullText/322700

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię