Kilka fajnych przepisów na pizze
- Czy pizza zawsze jest niezbyt korzystnym rozwiązaniem z punktu widzenia zdrowotnego i pracy nad wymarzoną sylwetką? Zdecydowanie nie, bo przecież możesz wcielić się w rolę włoskiego pizzaiolo i przygotować ją zgodnie z własnymi zasadami, którymi kierujesz się w kuchni! Pomysłów jest wiele i tak naprawdę inspirując się jednym przepisem na pizzę pozbawioną składników antyodżywczych, możesz przy następnej okazji, gdy najdzie Cię ochota i zechcesz sięgnąć po telefon, by zadzwonić do pizzerii, wymyślić własną wersję!
- Propozycja nr 1. Pizza na spodzie z batata
- Propozycja nr 2. Pizza z mąki z amarantusa
- Propozycja nr 3. Pizza z kalafiora
- Propozycja nr 4. Pizza na spodzie z mąki gryczanej
- Propozycja nr 5. Pizza prosto z patelni
- Składniki
Czy pizza zawsze jest niezbyt korzystnym rozwiązaniem z punktu widzenia zdrowotnego i pracy nad wymarzoną sylwetką? Zdecydowanie nie, bo przecież możesz wcielić się w rolę włoskiego pizzaiolo i przygotować ją zgodnie z własnymi zasadami, którymi kierujesz się w kuchni! Pomysłów jest wiele i tak naprawdę inspirując się jednym przepisem na pizzę pozbawioną składników antyodżywczych, możesz przy następnej okazji, gdy najdzie Cię ochota i zechcesz sięgnąć po telefon, by zadzwonić do pizzerii, wymyślić własną wersję!
Propozycja nr 1. Pizza na spodzie z batata
Składniki:
- batat – 1 sztuka (około 300g) upieczony do miękkości w piekarniku
- mąka gryczana – około 50g
- mąka jaglana – około 50g
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- sos pomidorowy (czosnek – 1 ząbek, cebula – ½ sztuki, przecier pomidorowy – 3 łyżki ->
cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć lekko na łyżeczce masła klarowanego, dodać przecier, dolać niewielką ilość wody do rozrzedzenia – około ¼ szklanki, chwilę podgotować, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie)
- cukinia – ½ sztuki
- boczek – 100g
- pomidor – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Upieczonego, obranego i ostudzonego batata wymieszaj z mąkami oraz oliwą z oliwek. Pamiętaj, że ciasto nie powinno kleić się do dłoni, a jeśli tak jest to dodaj jeszcze trochę mąki. Przygotowaną masę przełóż na papier do pieczenia i wałkuj ciasto o średnicy około 30cm. Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 13 – 15 minut. W połowie pieczenia włącz termoobieg. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę, cukinię i pomidora dobrze umyj, a następnie pokrój na cienkie plastry. Po upieczeniu spodu posmaruj go przygotowanym sosem pomidorowym, i wyłóż przygotowanymi dodatkami. Wstaw całość do piekanika i piecz jeszcze około 10 minut.
Czas przygotowania: około 40 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Propozycja nr 2. Pizza z mąki z amarantusa
Składniki:
- mąka z amarantusa – 100g
- mąka żytnia – 70g
- drożdże – 5g
- mleko migdałowe – 3 łyżki
- woda – 500ml
- ksylitol/cukier – 1 łyżeczka
- olej kokosowy – 1 łyżka
- pomidor – 2 sztuki / koncentrat pomidorowy – 100g
- parmezan – 50g
- czosnek – 1 ząbek
- tabasco – 3-4 krople
- świeża bazylia
- suszone oregano
- sól - szczypta
Sposób przygotowania:
Drożdże, ksylitol/cukier i mleko połącz widelce, odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Dodaj przesianą mąkę z amarantusa oraz mąkę żytnią, wodę, olej kokosowy, suszone oregano oraz sól, a następnie wyrób na ciasto. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto rozwałkuj na formę pizzy, posmaruj pomidorami zblendowanymi z tabasco, czosnkiem i oregano. Posyp tartym parmezanem, ułóż listki świeżej bazylii. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni i piecz przez około 12-15 minut.
Czas przygotowania: około 2 godziny
Ilość porcji: 4 porcje
Propozycja nr 3. Pizza z kalafiora
Składniki:
- kalafior – 1 sztuka
- jajka – 1 sztuka
- parmezan – 50g
- pomidory krojone – 1 puszka
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- mozzarella – 1 sztuka
- kabanosy dobrej jakości – 1 opakowanie
- papryka – ½ sztuki
- cebula – 1 sztuka
- bazylia świeża – kilka listków
Sposób przygotowania:
Kalafiora ugotuj w osolonej wodzie, ostudź, zblenduj i odciśnij z wody (przez drobne sitko lub gazę). Do powstałej kalafiorowej masy dodaj jajko oraz tarty parmezan, całość wymieszaj i wyłóż łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na kształt pizzy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem na 10-12 minut (spód powinien się lekko zarumienić). Przygotuj sos - na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć drobno posiekany czosnek, podsmażaj minutę, a następnie dodaj pomidory krojone z puszki i smaż tak długo, aż pomidory się zredukują na gest sos. Wyjmij spód pizzy z piekarnika, rozprowadź sos pomidorowy, wyłóż pokrojone kabanosy, paprykę, cebulę i mozzarellę. Całość wstaw do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżymi listkami bazylii.
Czas przygotowania: około 50 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Propozycja nr 4. Pizza na spodzie z mąki gryczanej
Składniki:
- mąka gryczana – 175g
- siemię lniane – 1 czubata łyżka
- soda - 1 łyżeczka
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 125ml ciepłej wody
- pesto zielone – 2 łyżki
- kiełbasa (wiejska lub z krótkim składem) – ½ laski
- oliwki – 10 sztuk
- pieczarki – 10 sztuk
- mozzarella – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Wymieszaj suche składniki, dodaj mokre i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, dodaj trochę oliwy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozwałkowuj (lub rozłóż rękami) ciasto. Posmaruj ciasto pesto, rozłóż pokrojoną w plasterki kiełbasę, oliwki, pieczarki oraz posyp porwaną mozzarellą. Przykryj papierem do pieczenia. Piecz pizzę przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdjejmij papier i piecz jeszcze 5 minut.
Czas przygotowania: około 50 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Propozycja nr 5. Pizza prosto z patelni
Składniki:
- jajka – 2 sztuki
- mąka jaglana – 3 łyżki
- mąka ryżowa – 2 łyżki
- mleko roślinne – 4-5 łyżek
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
- masło klarowane – 1 łyżka
- sól - szczypta
- pesto czerwone – 2 łyżki
- salami – około 12 plastrów
- rukola – garść
- ser cheddar – około 50g
Sposób przygotowania:
Roztrzep jajka, dodaj mąkę, mleko roślinne, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto wyłóż i równomiernie rozprowadź na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem klarowanym, podsmażaj 2-3 minuty na dużym ogniu. Następnie zdejmij patelnię z palnika, posmaruj pizzę pesto, wyłóż plastry salami, rukolę i posyp startym serem. Podgrzewaj pizzę pod przykryciem na mniejszym ogniu około 6-7 minut, aż ser się rozpuści. Ściągnij przykrywkę i zostaw jeszcze przez około 2 minuty na dużym ogniu, aby uzyskać bardziej chrupiący spód.
Czas przygotowania: około 30 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię