-20% NA WSZYSTKO*  KOD: CM20

Kilka fajnych przepisów na pizze

Czy pizza zawsze jest niezbyt korzystnym rozwiązaniem z punktu widzenia zdrowotnego i pracy nad wymarzoną sylwetką? Zdecydowanie nie, bo przecież możesz wcielić się w rolę włoskiego pizzaiolo i przygotować ją zgodnie z własnymi zasadami, którymi kierujesz się w kuchni!  Pomysłów jest wiele i tak naprawdę inspirując się jednym przepisem na pizzę pozbawioną składników antyodżywczych, możesz przy następnej okazji, gdy najdzie Cię ochota i zechcesz sięgnąć po telefon, by zadzwonić do pizzerii, wymyślić własną wersję!

Propozycja nr 1. Pizza na spodzie z batata

Składniki:

- batat – 1 sztuka (około 300g) upieczony do miękkości w piekarniku

- mąka gryczana – około 50g

- mąka jaglana – około 50g

- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

- sos pomidorowy (czosnek – 1 ząbek, cebula – ½ sztuki, przecier pomidorowy – 3 łyżki ->

cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć lekko na łyżeczce masła klarowanego, dodać przecier, dolać niewielką ilość wody do rozrzedzenia – około ¼ szklanki, chwilę podgotować, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie)

- cukinia – ½ sztuki

- boczek – 100g

- pomidor – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Upieczonego, obranego i ostudzonego batata wymieszaj z mąkami oraz oliwą z oliwek. Pamiętaj, że ciasto nie powinno kleić się do dłoni, a jeśli tak jest to dodaj jeszcze trochę mąki. Przygotowaną masę przełóż na papier do pieczenia i wałkuj ciasto o średnicy około 30cm. Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 13 – 15 minut. W połowie pieczenia włącz termoobieg. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę, cukinię i pomidora dobrze umyj, a następnie pokrój na cienkie plastry. Po upieczeniu spodu posmaruj go przygotowanym sosem pomidorowym, i wyłóż przygotowanymi dodatkami. Wstaw całość do piekanika i piecz jeszcze około 10 minut.

Czas przygotowania: około 40 minut

Ilość porcji: 4 porcje

 

Propozycja nr 2. Pizza z mąki z amarantusa

Składniki:

- mąka z amarantusa – 100g

- mąka żytnia – 70g

- drożdże – 5g

- mleko migdałowe – 3 łyżki

- woda – 500ml

- ksylitol/cukier – 1 łyżeczka

- olej kokosowy – 1 łyżka

- pomidor – 2 sztuki / koncentrat pomidorowy – 100g

- parmezan – 50g

- czosnek – 1 ząbek

- tabasco – 3-4 krople

- świeża bazylia

- suszone oregano

- sól - szczypta

Sposób przygotowania:

Drożdże, ksylitol/cukier i mleko połącz widelce, odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Dodaj przesianą mąkę z amarantusa oraz mąkę żytnią, wodę, olej kokosowy, suszone oregano oraz sól, a następnie wyrób na ciasto. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto rozwałkuj na formę pizzy, posmaruj pomidorami zblendowanymi z tabasco, czosnkiem i oregano. Posyp tartym parmezanem, ułóż listki świeżej bazylii. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni i piecz przez około 12-15 minut.

Czas przygotowania: około 2 godziny

Ilość porcji: 4 porcje

Propozycja nr 3. Pizza z kalafiora

Składniki:

- kalafior – 1 sztuka

- jajka – 1 sztuka

- parmezan – 50g

- pomidory krojone – 1 puszka

- czosnek – 1 ząbek

- oliwa z oliwek – 1 łyżka

- mozzarella – 1 sztuka

- kabanosy dobrej jakości – 1 opakowanie

- papryka – ½ sztuki

- cebula – 1 sztuka

- bazylia świeża – kilka listków

Sposób przygotowania:

Kalafiora ugotuj w osolonej wodzie, ostudź, zblenduj i odciśnij z wody (przez drobne sitko lub gazę). Do powstałej kalafiorowej masy dodaj jajko oraz tarty parmezan, całość wymieszaj i wyłóż łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na kształt pizzy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem na 10-12 minut (spód powinien się lekko zarumienić). Przygotuj sos - na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć drobno posiekany czosnek, podsmażaj minutę, a następnie dodaj pomidory krojone z puszki i smaż tak długo, aż pomidory się zredukują na gest sos. Wyjmij spód pizzy z piekarnika, rozprowadź sos pomidorowy, wyłóż pokrojone kabanosy, paprykę, cebulę i mozzarellę.  Całość wstaw do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżymi listkami bazylii.

Czas przygotowania: około 50 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Propozycja nr 4. Pizza na spodzie z mąki gryczanej

Składniki:

- mąka gryczana – 175g

- siemię lniane – 1 czubata łyżka

- soda - 1 łyżeczka

- łyżeczka soli

- 2 łyżki oliwy

- 125ml ciepłej wody

- pesto zielone – 2 łyżki

- kiełbasa (wiejska lub z krótkim składem) – ½ laski

- oliwki – 10 sztuk

- pieczarki – 10 sztuk

- mozzarella – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Wymieszaj suche składniki, dodaj mokre i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, dodaj trochę oliwy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozwałkowuj (lub rozłóż rękami) ciasto. Posmaruj ciasto pesto, rozłóż pokrojoną w plasterki kiełbasę, oliwki, pieczarki oraz posyp porwaną mozzarellą. Przykryj papierem do pieczenia. Piecz pizzę przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdjejmij papier i piecz jeszcze 5 minut.

Czas przygotowania: około 50 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Propozycja nr 5. Pizza prosto z patelni

Składniki:

- jajka – 2 sztuki

- mąka jaglana – 3 łyżki

- mąka ryżowa – 2 łyżki

- mleko roślinne – 4-5 łyżek

- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

- masło klarowane – 1 łyżka

- sól - szczypta

- pesto czerwone – 2 łyżki

- salami – około 12 plastrów

- rukola – garść

- ser cheddar – około 50g

Sposób przygotowania:

Roztrzep jajka, dodaj mąkę, mleko roślinne, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto wyłóż i równomiernie rozprowadź na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem klarowanym, podsmażaj 2-3 minuty na dużym ogniu. Następnie zdejmij patelnię z palnika, posmaruj pizzę pesto, wyłóż plastry salami, rukolę i posyp startym serem. Podgrzewaj pizzę pod przykryciem na mniejszym ogniu około 6-7 minut, aż ser się rozpuści. Ściągnij przykrywkę i zostaw jeszcze przez około 2 minuty na dużym ogniu, aby uzyskać bardziej chrupiący spód.

Czas przygotowania: około 30 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Bartosz Sikorski

Dietetyk, specjalista ds. suplementacji. Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, a w sposób szczególny lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

regulations

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Oli-Oli Oliwa z oliwek - 141g

24,99 PLN
Zobacz produkt

Intenson Ksylitol Danisco Fiński - 500 g

24,99 PLN
Zobacz produkt

Intenson Erytrytol - 500g

22,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść
Dlaczego warto nam zaufać?
l s='Express shipping' mod='bpsocialproof'} Ekspresowa wysyłka
Bezpieczne zakupy SSL Bezpieczne zakupy SSL
Gratisy do każdego zamówienia Gratisy do każdego zamówienia
Atrakcyjny program lojalnościowy Atrakcyjny program lojalnościowy
Obserwuj nas na Instagramie #bodypak