By Magda Suchan
Dla osób, które unikają w diecie glutenu lub przeprowadzają redukcję, gofry to temat tabu, ewentualnie miłe wspomnienie pobytu nad morzem. I dobrze, takie gofry powinny zostać tylko wspomnieniem ;) Udowodnię, że niewielkim nakładem pracy można w swojej kuchni przygotować pyszne i zdrowe gofry, które śmiało można włączyć do codziennej diety. Moja propozycja jest wersją absolutnie podstawową (zachęcam do dalszego eksperymentowania) i banalną - nie może się nie udać!
Bazą gofrów jest oczywiście mąka - ja proponuję gryczaną. Gryka jest źródłem mikroelementów, takich jak selen, cynk, mangan czy miedź oraz makroelementów: wapń, magnez, potas. W tej chwili nie ma już najmniejszego problemu ze zdobyciem takiej w jakimkolwiek markecie. A jeśli problem by się jednak pojawił, wystarczy kupić kaszę gryczaną (polecam niepaloną - ma zdecydowanie łagodniejszy smak, dodatkowo jest bardziej odżywcza, bo nie została poddana działaniu temperatury) i zmielić ją w młynku do kawy.
Poza mąką potrzebne będzie jeszcze jajo, masło klarowane, woda gazowana, sól, pieprz i kurkuma! Nie polecam zbyt obfitego dosypywania ze względu na jej specyficzny posmak, polecam jednak jej dodatek ze względu na niesamowicie cenne właściwości. Głównym składnikiem kurkumy jest jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy, który działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i antynowotworowo. Dodany do kurkumy pieprz zwiększa biodostępność kurkuminy, dlatego warto stosować je w duecie.
Zabieramy się do pracy!
Na dwa gofry - grubaski
PRZYGOTUJ:
mąkę gryczaną 50 g
jajo
masło klarowane 5 g
kurkumę, sól, pieprz
wodę gazowaną - „na oko”
gofrownicę ;)
MOJE DODATKI:
mleczko kokosowe - 2 łyżki
odżywka białkowa- 10 g
kakao gorzkie - 5 g
rukola
jajo
owoce
1. do wysokiego naczynia wbij umyte i sparzone wrzątkiem jajo, masło, dodaj trochę wody i zacznij mieszać (polecam użyć miksera z ubijaczką).
2. dosyp mąkę, kurkumę, sól i pieprz, i w razie potrzeby wodę - nie podałam dokładnej ilości, ale konsystencja powinna być gęściejsza od masy na naleśniki.
3. gotową masę odstaw na minimum kwadrans - spokojnie może odstać sobie nawet przez noc w lodówce.
4. wylej masę na rozgrzaną gofrownicę - dzięki dodaniu masła do ciasta, gofry nie powinny przywierać.
5. zapiekaj - u mnie ok. 20-30 minut (wszystko zależy od tego, jaką masz gofrownicę).
Ja przygotowałam wersję wytrawną - z rukolą i jajem sadzonym, i na słodko - mleczko kokosowe wymieszałam z dodatkiem wheya i kakao, na wierzch nałożyłam owoce.
2 sztuki bez dodatków to: 11 g B/11 g T/ 40 g W i 305 kcal
SMACZNEGO!
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb