-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

PRZEPIS: Pizza Nieklasyczna

Klasyki są fajne, ale warto czasem skusić się na wersje nieco zmienione. Tym razem padło na pizzę, a zmiany dotyczą ciasta :)
PRZEPIS: Pizza Nieklasyczna
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Klasyki są fajne, ale warto czasem skusić się na wersje nieco zmienione. Tym razem padło na pizzę, a zmiany dotyczą ciasta :)

Moja propozycja sprawdzi się u osób, które unikają białej mąki, bądź zbóż w ogóle. Ale zapewniam, moja pizza smakowo nie odbiega od tej tradycyjnej!

Ciasto przygotowałam z mąki z ciecierzycy, która stała się w mojej kuchni absolutnym niezbędnikiem.

Co zawiera?

-w 100 gramach ok. 22 g białka, 7 g tłuszczu, 58 g węglowodanów, w tym 10 g błonnika i 336 kcal
-potas, magnez, cynk
-sprawdzi się w plackach, naleśnikach, omletach, muffinach, a także w pizzy właśnie :)

PRZEPIS: Pizza Nieklasyczna

PRZYGOTUJ

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 200 g gazowanej wody mineralnej
  • 100 g fileta z piersi kurczaka lub indyka
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 25 g sera żółtego/parmezanu
  • 100 g sosu pomidorowego - u mnie domowy
  • pieczarki
  • cebulę 
  • zioła prowansalskie, sól, kurkumę
  • dowolne dodatki, u mnie brokuły, kilka brukselek


1. Mąkę zblenduj z wodą w stosunku 1:2, dodaj oliwę, kurkumę, sól i odstaw - minimum na kwadrans, ale w lodówce może siedzieć i całą noc
2. Odstawioną wcześniej masę wylej do silikonowej formy (polecam! nic nie przywrze) i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
3. Pokrojone mięso, pieczarki i cebulę podduś na patelni. Dopraw dowolnie.

PRZEPIS: Pizza Nieklasyczna

4. Na podpieczony spód rozsmaruj sos pomidorowy wymieszany z ziołami, nałóż mięso, pieczarki z cebulą, dowolne podgotowane wcześniej warzywa, ser.
5. Całość zapiekaj do momentu, aż wierzch się zarumieni.

PRZEPIS: Pizza Nieklasyczna


WARTOŚĆ ODŻYWCZA CAŁEJ PIZZY nie wliczając warzyw: 50 g białka, 20 g tłuszczu, 60 g węglowodanów, 655 kcal. 

PRZEPIS: Pizza Nieklasyczna

Promotorka BODYPAK - @formanawidelcu

Zostaw opinię