-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Kurkuma - kompendium wiedzy

Wszystkie najważniejsze informacje na temat kurkumy zebrane w jeden, treściwy artykuł.
Kurkuma - kompendium wiedzy
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Kurkuma - co to takiego? Dlaczego stosujemy? Jak działa? Kto powinien stosować?

Kurkuma – ostryż indyjski – roślina wykorzystywana od tysiącleci jako przyprawa w kuchni indyjskiej, a której stosowanie zostało zapoczątkowane przez medycynę ajurwedyjską. Posiada status jednego z najskuteczniejszych ziół leczniczych na świecie. Stosowana w celu normalizacji odpowiedzi przeciwzapalnej, łagodzeniu niestrawności, stymulowaniu prawidłowej pracy wątroby czy też ze względu na potencjał antyoksydacyjny i właściwości detoksyfikacyjne. W produkcji suplementów wykorzystuje się jej podziemną część po uprzednim wysuszeniu i sproszkowaniu. Substancją aktywną w niej zawartą jest kurkumina należąca do grupy kurkuminoidów.


Właściwości

  • kurkumina – przeciwutleniacz polifenolowy zawarty w kurkumie posiada znaczące właściwości pod kątem anabolizmu mięśniowego – wpływa na przyśpieszenie regeneracji włókien oraz niweluje niszczący wpływ czynników katabolicznych, takich jak IL-1 beta czy TNF-alfa,
  • pobudza pęcherzyk żółciowy do wydzielania żółci,
  • nasila produkcję neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF) odpowiedzialnego za zachowanie właściwych funkcji kognitywnych,
  • oddziałuje korzystnie zmniejszenie opóźnionej bolesności mięśniowej (DOMS-ów), nazywanej błędnie zakwasami, co pozwala na wykonywanie bardziej wymagających treningów,
  • wpływa na właściwe funkcjonowanie SOD – dysmutazy nadltenkowej – jednego z enzymów antyoksydacyjnych,
  • jest inhibitorem monoaminooksydazy (MAO), która odpowiada za rozkład neuroprzekaźników - serotoniny, noradrenaliny, dopaminy, czego efektem jest zwiększenie ich stężenia w mózgu, a to przekłada się bezpośrednio na jego wydajniejszą pracę,
  • promuje proces wytwarzania nowych komórek nerwowych,
  • stanowi wsparcie przy leczeniu trądziku oraz przyspiesza zanikanie blizn,
  • charakteryzuje się zdecydowaną działalnością skierowaną przeciwko wirusom,
  • intensyfikuje pracę kinazy AMPK, dzięki czemu maksymalizuje transport glukozy do mięśni, a przez to również przeciwdziała odkładaniu się jej nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej,
  • zapobiega wystąpieniu uszkodzeń mózgu spowodowanym przez nadmierną produkcję wolnych rodników,
  • zwiększa stopień wrażliwości komórek na leptynę, co ma bardzo duże znaczenie w przypadku osób z załamaniem metabolicznym,
  • ogranicza ryzyko wystąpienia nowotworów, a w przypadku zachorowania unieszkodliwia złośliwe komórki i pomaga w powrocie do zdrowia
  • podnosi wydajność pracy enzymu delta-6-desaturazy odpowiedzialnej za konwersję ALA do DHA, którego niedobory wiążą się z zaburzeniami funkcji poznawczych,
  • wpływa korzystnie na zwiększanie dostępności receptorów witaminy D, a co za tym idzie sprzyja odbudowie jej zapasów w organizmie,
  • wykazuje działanie ochronne w odniesieniu do komórek nabłonka jelitowego, stanowiąc w ten sposób zabezpieczenie przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.

POLECAMY:

Fitomax™ Curcuma Longa - 90 kaps.

Fitomax™ Curcuma Longa - 90 kaps.

1 porcja / 0,38 pln
33,99 pln

Dawkowanie

Dzienna suplementacja powinna opiewać o dawki mieszczące się w przedziale 200 – 800 mg. Najlepiej spożywać przy pierwszym posiłku w ciągu dnia.


Kto powinien stosować?

  • osoby z zespołem metabolicznym,
  • jednostki wykonujące intensywne treningi,
  • osoby z niskim poziomem witaminy D3 organizmie,
  • ludzie z problemami skórnymi,
  • osoby z zaburzonym funkcjonowaniem pęcherzyka żółciowego.


Efekt synergii – z czym łączyć?

Jeśli chcemy osiągnąć jeszcze więcej korzyści ze stosowania kurkumy możemy wykorzystać potencjał jaki kryją w sobie jej połączenia z innymi substancjami.

  • zwielokrotnienie biodostępności kurkuminy - Piperyna;
  • wsparcie procesów oczyszczania organizmu – Chlorella lub Spirulina;
  • działanie ochronne na układ nerwowy – Gotu Kola lub Lion’s mane,
  • podniesienie wytrzymałości organizmu – Ashwagandha lub Żeń-szeń azjatycki,
  • zwiększenie odporności i osiągnięcia zapobieganie nadmiernemu rozwojowi stanów zapalnych – Jeżówka lub Ostropest plamisty,
  • zapobieganie występowaniu nowotworów – Reishi lub EGCG.

Bibliografia

1. Sieńczewski Ł., Suplementacja wspomagająca odbudowę bariery jelitowej. „Food Forum” 2016, 5 (15)
2. Fischer M., Suplementacja XXI wieku – know how. „Body Challenge” 2017, 4 (11)
3. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925443914003779
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891903/
5. https://draxe.com/turmeric-benefits/
6. http://neuroexpert.org/wiki/kurkuma-curcuma-longa/
7. http://pl.swissherbal.eu/sklep/kurkuma/

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię