Kurkuma - kompendium wiedzy
Kurkuma - co to takiego? Dlaczego stosujemy? Jak działa? Kto powinien stosować?
Kurkuma – ostryż indyjski – roślina wykorzystywana od tysiącleci jako przyprawa w kuchni indyjskiej, a której stosowanie zostało zapoczątkowane przez medycynę ajurwedyjską. Posiada status jednego z najskuteczniejszych ziół leczniczych na świecie. Stosowana w celu normalizacji odpowiedzi przeciwzapalnej, łagodzeniu niestrawności, stymulowaniu prawidłowej pracy wątroby czy też ze względu na potencjał antyoksydacyjny i właściwości detoksyfikacyjne. W produkcji suplementów wykorzystuje się jej podziemną część po uprzednim wysuszeniu i sproszkowaniu. Substancją aktywną w niej zawartą jest kurkumina należąca do grupy kurkuminoidów.
Właściwości
- kurkumina – przeciwutleniacz polifenolowy zawarty w kurkumie posiada znaczące właściwości pod kątem anabolizmu mięśniowego – wpływa na przyśpieszenie regeneracji włókien oraz niweluje niszczący wpływ czynników katabolicznych, takich jak IL-1 beta czy TNF-alfa,
- pobudza pęcherzyk żółciowy do wydzielania żółci,
- nasila produkcję neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF) odpowiedzialnego za zachowanie właściwych funkcji kognitywnych,
- oddziałuje korzystnie zmniejszenie opóźnionej bolesności mięśniowej (DOMS-ów), nazywanej błędnie zakwasami, co pozwala na wykonywanie bardziej wymagających treningów,
- wpływa na właściwe funkcjonowanie SOD – dysmutazy nadltenkowej – jednego z enzymów antyoksydacyjnych,
- jest inhibitorem monoaminooksydazy (MAO), która odpowiada za rozkład neuroprzekaźników - serotoniny, noradrenaliny, dopaminy, czego efektem jest zwiększenie ich stężenia w mózgu, a to przekłada się bezpośrednio na jego wydajniejszą pracę,
- promuje proces wytwarzania nowych komórek nerwowych,
- stanowi wsparcie przy leczeniu trądziku oraz przyspiesza zanikanie blizn,
- charakteryzuje się zdecydowaną działalnością skierowaną przeciwko wirusom,
- intensyfikuje pracę kinazy AMPK, dzięki czemu maksymalizuje transport glukozy do mięśni, a przez to również przeciwdziała odkładaniu się jej nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej,
- zapobiega wystąpieniu uszkodzeń mózgu spowodowanym przez nadmierną produkcję wolnych rodników,
- zwiększa stopień wrażliwości komórek na leptynę, co ma bardzo duże znaczenie w przypadku osób z załamaniem metabolicznym,
- ogranicza ryzyko wystąpienia nowotworów, a w przypadku zachorowania unieszkodliwia złośliwe komórki i pomaga w powrocie do zdrowia,
- podnosi wydajność pracy enzymu delta-6-desaturazy odpowiedzialnej za konwersję ALA do DHA, którego niedobory wiążą się z zaburzeniami funkcji poznawczych,
- wpływa korzystnie na zwiększanie dostępności receptorów witaminy D, a co za tym idzie sprzyja odbudowie jej zapasów w organizmie,
- wykazuje działanie ochronne w odniesieniu do komórek nabłonka jelitowego, stanowiąc w ten sposób zabezpieczenie przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.
POLECAMY:
Dawkowanie
Dzienna suplementacja powinna opiewać o dawki mieszczące się w przedziale 200 – 800 mg. Najlepiej spożywać przy pierwszym posiłku w ciągu dnia.
Kto powinien stosować?
- osoby z zespołem metabolicznym,
- jednostki wykonujące intensywne treningi,
- osoby z niskim poziomem witaminy D3 organizmie,
- ludzie z problemami skórnymi,
- osoby z zaburzonym funkcjonowaniem pęcherzyka żółciowego.
Efekt synergii – z czym łączyć?
Jeśli chcemy osiągnąć jeszcze więcej korzyści ze stosowania kurkumy możemy wykorzystać potencjał jaki kryją w sobie jej połączenia z innymi substancjami.
- zwielokrotnienie biodostępności kurkuminy - Piperyna;
- wsparcie procesów oczyszczania organizmu – Chlorella lub Spirulina;
- działanie ochronne na układ nerwowy – Gotu Kola lub Lion’s mane,
- podniesienie wytrzymałości organizmu – Ashwagandha lub Żeń-szeń azjatycki,
- zwiększenie odporności i osiągnięcia zapobieganie nadmiernemu rozwojowi stanów zapalnych – Jeżówka lub Ostropest plamisty,
- zapobieganie występowaniu nowotworów – Reishi lub EGCG.
Bibliografia
1. Sieńczewski Ł., Suplementacja wspomagająca odbudowę bariery jelitowej. „Food Forum” 2016, 5 (15)
2. Fischer M., Suplementacja XXI wieku – know how. „Body Challenge” 2017, 4 (11)
3. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925443914003779
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891903/
5. https://draxe.com/turmeric-benefits/
6. http://neuroexpert.org/wiki/kurkuma-curcuma-longa/
7. http://pl.swissherbal.eu/sklep/kurkuma/
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyDlaczego suplementacja chromem jest tak ważna?
W naszym organizmie jest pierwiastkiem śladowym, ale jego role dla organizmu są istotne. Czynnie wpływa na regulację funkcji biologicznych oraz złożonych procesów metabolicznych, w tym na samo odchudzanie, przyspieszając spalanie rezerw tłuszczu oraz hamując tak zwany „wilczy głód”. Dlatego określa się go mianem naturalnego wsparcia w walce o lepszą sylwetkę. Jego najbardziej docenianą funkcją...
Zostaw opinię