Dieta ketogeniczna w pigułce
Czego dowiesz się w tym artykule?
- czym są ciała ketonowe,
- czy możemy poradzić sobie bez węglowodanów w diecie,
- dlaczego niezbędna jest adaptacja,
- kiedy warto wykorzystać stan ketozy w celach leczniczych,
- jakie produkty powinniśmy stosować.
Dieta keto… Keto co? Ketogeniczna! Stanowi system żywienia mający na celu takie przeprogramowanie organizmu, by z wykorzystywania glukozy jako podstawowe źródło energii dla organizmu, przestawił się na pozyskiwanie jej głównie z ciał ketonowych – związków chemicznych, powstających w wyniku metabolizmu tłuszczów. Zwana zamiennie dietą ketogenną, nie może być mylona z ketozą, która oznacza stan fizjologiczny, będący wynikiem wykorzystania tego sposobu odżywiania.
Ciała ketonowe
Ciała ketonowe produkowane są w ustroju w wątrobie, w momencie gdy dostarczana ilość glukozy nie jest wystarczająca, by zaspokoić potrzeby energetyczne – poniżej 100g. Zaliczamy do nich:kwas β-hydroksymasłowy, który powstaje w największych ilościach; kwas acetylooctowy; oraz aceton.
Możliwość wykorzystania ciał ketonowych posiadają niemalże wszystkie komórki organizmu, wyłączając niektóre komórki nerwowe, krwinki czerwone, a także komórki siatkówki oka.
Damy radę bez węglowodanów?
Powinniśmy zdawać sobie sprawę z faktu, że nasz organizm jest skonstruowany w taki sposób, by w razie potrzeby, po wyczerpaniu zasobów glikogenu, produkować glukozę na drodze glukoneogenezy, wykorzystując do tego aminokwasy glukogenne, mleczan czy glicerol.
najlepsze glutaminy w celu poprawy pracy jelit:
Proces adaptacji
W celu czerpania jak największych korzyści płynących z bycia na diecie ketogennej, należy najpierw odpowiednio zaadaptować organizm, który musi przygotować się na ograniczenie wykorzystania glukozy i zmianę metabolizmu przez komórki na rzecz alternatywnych źródeł energii, którymi są ciała ketonowe.
Nie chodzi nam o całkowite zaprzestanie spożycia węglowodanów, bo w praktyce byłoby to po prostu awykonalne, a o doprowadzenie do sytuacji, w której energia jest pozyskiwana zarówno z glukozy, jak i ketonów.
Początkowo organizm może słabo reagować na drastyczne obcięcie ilości spożywanych węglowodanów, co objawiać się będzie bólami głowy, drażliwością, zmęczeniem. Jednak po kilku tygodniach powinniśmy czuć przypływ energii oraz poprawę samopoczucia.
W przejściu w stan ketozy przydatne mogą być średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w postaci oleju MCT oraz te zawarte w oleju kokosowym.
Ilość spożywanych węglowodanów, które pozwalają utrzymać stan ketozy jest kwestią bardzo indywidualną. Zaleca się by stosować następujący podział makroskładników: 75-80% energii pozyskiwanej z tłuszczów, 15-20% z białek i około 5% z węglowodanów.
Zastosowanie lecznicze
W jakich przypadkach wprowadzenie organizmu ketozy może mieć właściwości terapeutyczne?
- nowotwory,
- choroby neurologiczne,
- padaczka,
- problemy sercowo-naczyniowe,
- cukrzyca typu II,
- nadwaga,
- zespół policystycznych jajników (PCOS).
Jakie produkty wykorzystywać?
Na diecie ketogenicznej możemy wykorzystywać następujące produkty:
- mięso dobrej jakości,
- ryby i owoce morza,
- masło, oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado,
- warzywa świeże i mrożone,
- orzechy,
- wysokotłuszczowy nabiał wysokiej jakości,
- owoce jagodowe,
- rosół.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.