-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Dieta ketogeniczna w pigułce

W artykule omawiamy podstawy diety ketogenicznej. Dowiesz się w nim czym są ciała ketonowe, dlaczego niezbędna jest adaptacja, kiedy warto wykorzystać stan ketozy w celach leczniczych, jakie produkty powinniśmy stosować oraz czy możemy poradzić sobie bez węglowodanów w naszej diecie.
Dieta ketogeniczna w pigułce
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • czym są ciała ketonowe,
  • czy możemy poradzić sobie bez węglowodanów w diecie,
  • dlaczego niezbędna jest adaptacja,
  • kiedy warto wykorzystać stan ketozy w celach leczniczych,
  • jakie produkty powinniśmy stosować.

Dieta keto… Keto co? Ketogeniczna! Stanowi system żywienia mający na celu  takie przeprogramowanie organizmu, by z wykorzystywania glukozy jako podstawowe źródło energii dla organizmu, przestawił się na pozyskiwanie jej głównie z ciał ketonowych – związków chemicznych, powstających w wyniku metabolizmu tłuszczów. Zwana zamiennie dietą ketogenną, nie może być mylona z ketozą, która oznacza stan fizjologiczny, będący wynikiem wykorzystania tego sposobu odżywiania.

Ciała ketonowe

Ciała ketonowe produkowane są w ustroju w wątrobie, w momencie gdy dostarczana ilość glukozy nie jest wystarczająca, by zaspokoić potrzeby energetyczne – poniżej 100g. Zaliczamy do nich:kwas β-hydroksymasłowy, który powstaje w największych ilościach; kwas acetylooctowy; oraz aceton.

Możliwość wykorzystania ciał ketonowych posiadają niemalże wszystkie komórki organizmu, wyłączając niektóre komórki nerwowe, krwinki czerwone, a także komórki siatkówki oka.

Damy radę bez węglowodanów?

Powinniśmy zdawać sobie sprawę z faktu, że nasz organizm jest skonstruowany w taki sposób, by w razie potrzeby, po wyczerpaniu zasobów glikogenu, produkować glukozę na drodze glukoneogenezy, wykorzystując do tego aminokwasy glukogenne,  mleczan czy glicerol.

najlepsze glutaminy w celu poprawy pracy jelit:

BioTech Glutamine ZERO - 300g
BioTech Glutamine ZERO - 300g
 opinii (1)
1 porcja / 2,80 pln
69,99 pln

Proces adaptacji

W celu czerpania jak największych korzyści płynących z bycia na diecie ketogennej, należy najpierw odpowiednio zaadaptować organizm, który musi przygotować się na ograniczenie wykorzystania glukozy i zmianę metabolizmu przez komórki na rzecz alternatywnych źródeł energii, którymi są ciała ketonowe.

Nie chodzi nam o całkowite zaprzestanie spożycia węglowodanów, bo w praktyce byłoby to po prostu awykonalne, a o doprowadzenie do sytuacji, w której energia jest pozyskiwana zarówno z glukozy, jak i ketonów.

Początkowo organizm może słabo reagować na drastyczne obcięcie ilości spożywanych węglowodanów, co objawiać się będzie bólami głowy, drażliwością, zmęczeniem. Jednak po kilku tygodniach powinniśmy czuć przypływ energii oraz poprawę samopoczucia.

W przejściu w stan ketozy przydatne mogą być średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w postaci oleju MCT oraz te zawarte w oleju kokosowym.

Ilość spożywanych węglowodanów, które pozwalają utrzymać stan ketozy jest kwestią bardzo indywidualną. Zaleca się by stosować następujący podział makroskładników: 75-80% energii pozyskiwanej z tłuszczów, 15-20% z białek i około 5% z węglowodanów.

Zastosowanie lecznicze

W jakich przypadkach wprowadzenie organizmu ketozy może mieć właściwości terapeutyczne?

  • nowotwory,
  • choroby neurologiczne,
  • padaczka,
  • problemy sercowo-naczyniowe,
  • cukrzyca typu II,
  • nadwaga,
  • zespół policystycznych jajników (PCOS).

Jakie produkty wykorzystywać?

Na diecie ketogenicznej możemy wykorzystywać następujące produkty:

  • mięso dobrej jakości,
  • ryby i owoce morza,
  • masło, oliwa z oliwek, olej kokosowy, awokado,
  • warzywa świeże i mrożone,
  • orzechy,
  • wysokotłuszczowy nabiał wysokiej jakości,
  • owoce jagodowe,
  • rosół.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię