By Bartosz Sikorski
Czego dowiesz się w tym artykule?
- jaki jest negatywny wpływ cukru na organizm,
- czym można go zastąpić,
- jakich substancji słodzących unikać.
Fakt, iż należy dążyć do eliminacji lub przynajmniej maksymalnego ograniczenia spożycia sacharozy w czystej postaci, jak i produktów w nią obfitujących jest niezaprzeczalny. Czy jednak, gdy ktoś zapyta Cię z jakich powodów trzeba to zrobić, potrafisz uzasadnić tą tezę? Jeśli powiesz, że cukier przyczynia się rozszczelnienia bariery jelitowej, chorób wątroby, insulinooporności, cukrzycy typu 2, syndromu metabolicznego, powinieneś być wystarczająco przekonujący/a.
Zatem co wybrać?
Ksylitol
Związek z grupy alkoholi cukrowych, pozyskiwany z drzewa brzozowego, charakteryzujący się niskim indeksem glikemicznym (IG=7). Występuje naturalnie w żywności, głównie w owocach, i dostarcza około 2,5 kcal w 1 g. Posiada wiele pozytywnych cech - poza słodkimi właściwościami: pomaga regulować stężenie glukozy we krwi, zwiększa stopień tolerancji glukozy przez komórki. Bardzo interesujący wydaje się fakt ochronnego działania ksylitolu na stan zębów, ponieważ hamuje on rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy. Wśród osób z nietolerancją FODMAPS może powodować negatywne objawy ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ nasila procesy fermentacyjne w jelitach.
Erytrytol
Kolejny alkohol polihydroksylowy, zawierający znikome ilości kalorii, o 70% słodkości w odniesieniu do sacharozy. Nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, ani aktywacji ze strony insuliny oraz nie przyczynia się do podniesienia stężenia cholesterolu i trójglicerydów. Wykazuje potencjał antyoksydacyjny oraz działanie ochronne na śródbłonek naczyń, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Na ogół jest lepiej tolerowany niż ksylitol.
Stewia
Substancja roślinna, która jest 300 razy słodsza od zwykłego cukru, jednak posiada specyficzny posmak, który nie każdemu musi odpowiadać. Zastosowanie znajdują zarówno jej liście, jak i w formie proszku lub tabletek po wcześniejszym wysuszeniu i krystalizacji ekstraktu. Nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi oraz nie zawiera kalorii, dlatego też znajduje się na liście zamienników cukru polecanych dla diabetyków.
Cukier kokosowy
Jeden z wielu produktów pozyskiwanych z kokosa o słodkim smaku. Posiada niski indeks glikemiczny, zawiera różne pierwiastki, m.in. cynk i żelazo, a także fitozwiązki. Znajdziemy w nim również inulinę - substancję prebiotyczną, która przyczynia się do stabilizacji gospodarki cukrowej, dzięki spowolnieniu szybkości wchłaniania glukozy.
Wybierz alternatywę dla cukru marki LiteFOOD:
Miód
Prawdziwy miód pozyskiwany od gospodarza z pasieki zawiera wiele dobroczynnych antyoksydantów i substancji z grupy polifenoli, dlatego często wykorzystywany jest w celu wzmocnienia układu odpornościowego i przyśpieszenia procesu zdrowienia w przypadku choroby. Musi być jednak stosowany bez nadmiernego ogrzewania, ponieważ traci wówczas swoje pozytywne właściwości ze względu na degradację enzymów. Dlatego, gdy chcesz dodać miód do herbaty – poczekaj najpierw chwilę aż przestygnie. Nie zapominajmy, że zawiera około 300 kcal w 100 g produktu.
Jakich substancji słodkich unikać?
Lepiej unikać lub minimalizować dodatek takich słodzików jak: syrop z agawy – ze względu na wysoką zawartość fruktozy, której metabolizm dosyć mocno obciąża wątrobę, a oprócz tego podnosi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz syndromu metabolicznego, aspartam, acesulfam, sukraloza, sacharyna.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb