Jedz zdrowo, czyli sezonowo

Miałaś tak kiedyś, że złapała Cię chęć na zjedzenie jakiegoś warzywa, na przykład pomidora lub zielonego ogórka i pomimo, że idąc na zakupy do sklepu, z zimna prawie zamarzły Ci ręce, to o tym, że nie jest to najlepsza pora roku na konsumpcję tego rodzaju produktów przypomniałaś sobie w momencie, gdy po spróbowaniu plasterka chciałaś wyrzucić go do śmieci ze względu na brak pożądanego smaku?
Dlatego też warto jest zatem jeść produkty sezonowe, a najlepiej by były one kupowane na miejscowym rynku czy w warzywniaku, ponieważ wówczas możesz dostarczyć sobie największe ilości witamin, minerałów czy nutraceutyków.
Jakie produkty warto wykorzystywać w zależności od pory roku?
Styczeń
Owoce: gruszka, jabłko – wykorzystuj je do przygotowania ciast, owsianek/ryżanek/jaglanek, domowych ciastek/batonów,
Warzywa: brukiew, brukselka, burak, cebula,czosnek, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniak – topinambur możesz wykorzystywać zamiennie z ziemniakami, kapusty niech służą Ci jako baza rozmaitych surówek, buraka czy marchewkę możesz upiec lub ugotować do obiadu, ale pamiętaj, że mają nieco więcej kalorii niż inne warzywa, spróbuj dodać jarmuż do odżywczego shake’a!
Luty
Owoce: gruszka, jabłko,
Warzywa: brukiew, burak, cebula, czosnek, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniak.
Marzec
Owoce: gruszka, jabłko,
Warzywa: brukiew, burak, cebula, cebula dymka, czosnek, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, rzodkiewka, sałata, seler, topinambur, ziemniak.
Kwiecień
Owoce: gruszka, jabłko,
Warzywa: brukiew, burak, cebula, cebula dymka, czosnek, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler, topinambur, ziemniak – po przerwie zimowej w końcu czas na pomidora, rzodkiewkę czy sałatę!
Maj
Owoce: agrest, gruszki, jabłka, truskawki – czas, w którym zarówno możesz nacieszyć się smakiem świeżych truskawek, a także przygotować zapasy na okres jesienno-zimowy w postaci dżemów (najlepiej bez cukru, a z wykorzystaniem zdrowszych zamienników, takich jak erytrytol), kompotów, soków.
Warzywa: brukiew, burak, botwina, cebula, cebula dymka, czosnek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, ogórek, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi, topinambur, ziemniak – możesz wrócić do spożywania ogórków i rozpocząć proces kiszenia; rabarbar zastosuj do ciast czy deserów, przygotuj zupę szczawiową bądź kalafior z posypką z podsmażonej na maśle klarowanym mąki kokosowej, urozmaić śniadanie czy obiad o szparagi, dodaj szpinak do sałatki czy orzeźwiającego smoothie!
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Czerwiec
Owoce: agrest, czereśnie, gruszki, jabłka, maliny, morwa, porzeczka czerwona, poziomka, truskawka – jeśli jesteś amatorem owoców niskocukrowych korzystaj póki możesz!
Warzywa: bakłażan, brokuł, brukiew, burak, botwina, cebula, cebula dymka, czosnek, groszek zielony, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchew, ogórek, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniak – przy przygotowaniu surówek nie pomiń pekinki i kalarepy, spróbuj zapiekanego bakłażanu czy sałatki z brokułem.
Lipiec
Owoce: agrest, borówka amerykańska, brzoskwinia, czereśnie, dereń, gruszki, jabłka, jagody, maliny, mirabelki, morele, morwa, porzeczka biała, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, poziomki, wiśnie – korzystaj z różnorodnych owoców!
Warzywa: bakłażan, brokuł, brukiew, burak, botwina, cebula, cebula dymka, cukinia, czosnek, koper włoski, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi, ziemniak.
Sierpień
Owoce: agrest, aronia, borówka amerykańska, borówka brusznica, brzoskwinia, czarny bez, dereń, dzika róża, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, mirabelki, morele, morwa, porzeczka biała, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, poziomki, rokitnik, śliwki, truskawki – masz największy wybór owoców!
Warzywa: bakłażan, bób, brokuł, brukiew, burak, botwina, cebula, cebula dymka, cukinia, czosnek, dynia, koper włoski, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczoch, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczaw, szpinak, ziemniak.
Wrzesień
Owoce: aronia, borówka amerykańska, borówka brusznica, czarny bez, dereń, dzika róża, głóg, gruszki, jabłka, jeżyny, malinki, mirabelki, morele, pigwa, rokitnik, śliwki, winogrona, żurawina,
Warzywa: bakłażan, bób,brokuł, brukiew, brukselka, burak, botwina, cebula, cebula dymka, cukinia, czarna rzepa, czosnek, dynia, koper włoski, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczoch, marchew, ogórek, papryka, pasternak, patison, pietruszka, pomidor, por, sałata, seler, seler naciowy,szczaw, szpinak, ziemniak.
Październik
Owoce: aronia, borówka brusznica, czarny bez, dereń dzika róża, głóg, gruszki, jabłka, pigwa, rokitnik, śliwki, winogrona, żurawina,
Warzywa: bób, brokuł, brukiew, brukselka, burak, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, koper włoski, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczoch, marchew, ogórek, papryka, pasternak, patison, pietruszka, pomidor, por, seler, seler naciowy, szczaw, szpinak, topinambur, ziemniak.
Listopad
Owoce: gruszki, jabłka, żurawina,
Warzywa: brokuł, brukiew, brukselka, burak, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, koper włoski, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchew, pasternak, patison, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniak.
Grudzień
Owoce: gruszki, jabłka,
Warzywa: brukiew, brukselka, burak, cebula, czarna rzepa, czosnek, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniak.
Uwaga! Zauważ, że nie wszystkie wymienione produkty rosną w Polsce przez cały rok, ale umiejętne ich magazynowanie w przechowalni lub chłodni pozwala cieszyć się nimi niezależnie od pory roku!
Pamiętaj także o tym, że wiele produktów świetnie nadaje się do zamrożenia i nie musisz się wcale przejmować utratą składników odżywczych. Jeśli się wcześniej przygotujesz to, gdy w zimie wpadniesz na pomysł przygotowania ciasta lub smoothie z wykorzystaniem niskocukrowych owoców jagodowych, nie będziesz musiała obchodzić się smakiem!

Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania

Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.