By Bartosz Sikorski
Przepis na bezglutenowy piernik z frużeliną
Święta coraz bliżej, a więc sezon pieczenia piernika można uznać za otwarty! Może zanim będziesz częstować najbliższych swoimi wypiekami warto wypróbować nowy przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim degustującym? Jego smak i wygląd na pewno nie zdradzi nikomu, że nie zawiera on glutenu i nabiału, więc do dzieła!
Co będzie Ci potrzebne?
Lista składników:
Na ciasto:
- masło extra – 180g
- napój ryżowo-kokosowy – 120ml
- jajka – 2 sztuki
- jogurt kokosowy – 2 opakowania
- miód – 100g
- mąka gryczana – 200g
- mąka ryżowa – 50g
- mąka ziemniaczana – 70g
- kakao – 30g
- bezglutenowy proszę do pieczenia – 3 łyżeczki
- bezglutenowa przyprawa do piernika – 3 łyżeczki
- sok z 2 pomarańczy (do nasączenia)
Na nadzienie i polewę:
- 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly – Black Currant – 200g
- serek czekoladowy – 130g
Co i jak zrobić po kolei?
Wykonanie:
Wsyp do miski mąkę gryczaną, ryżową, ziemniaczaną, kakao, bezglutenowy proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną.
Roztop masło w rondelku, a gdy lekko przestygnie przelej do miski miksera. Dolej napój ryżowo-kokosowy, jogurt kokosowy, miód i wbij całe jajka. Miksuj wszystko na średnich obrotach w czasie około 4 minut, stopniowo zwiększając obroty.
Do otrzymanej płynnej masy przesiej sypną mieszankę i zmiksuj wszystko na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotuj 30cm keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia, i wlej do niej masę na piernik. Formę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, z funkcją grzania góra-dół, i piecz około 50 minut (możesz sprawdzić patyczkiem).
Po ostygnięciu przekrój piernik 3- krotnie, by otrzymać 4 blaty. Dolny blat nasącz sokiem z pomarańczy i posmaruj warstwą frużeliny 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly – Black Currant. Przykryj kolejnym blatem i również go nasącz, a następnie posmaruj go serkiem czekoladowym. Wyłóż trzeci blat, nasącz, wyłóż resztę frużeliny i połóż nasączony od dołu czwarty blat.
Przygotuj polewę czekoladową, rozpuszczając połamaną czekoladę razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej, a następnie polej nim piernik, udekoruj dowolnie. Piernik najlepiej schodzić przed krojeniem i przechowywać w lodówce.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność: 4 360 kcal
Białko: 71,9 g
Tłuszcz: 241,6 g
Węglowodany: 510,8g
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb