-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Przepis na bezglutenowy piernik z frużeliną

Święta coraz bliżej, a więc sezon pieczenia piernika można uznać za otwarty! Może zanim będziesz częstować najbliższych swoimi wypiekami warto wypróbować nowy przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim degustującym? Jego smak i wygląd na pewno nie zdradzi nikomu, że nie zawiera on glutenu i nabiału, więc do dzieła!
Przepis na bezglutenowy piernik z frużeliną
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Przepis na bezglutenowy piernik z frużeliną

Święta coraz bliżej, a więc sezon pieczenia piernika można uznać za otwarty! Może zanim będziesz częstować najbliższych swoimi wypiekami warto wypróbować nowy przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim degustującym? Jego smak i wygląd na pewno nie zdradzi nikomu, że nie zawiera on glutenu i nabiału, więc do dzieła!
Co będzie Ci potrzebne?

Lista składników:

Na ciasto:

- masło extra – 180g
- napój ryżowo-kokosowy – 120ml
- jajka – 2 sztuki
- jogurt kokosowy – 2 opakowania
- miód – 100g
- mąka gryczana – 200g
- mąka ryżowa – 50g
- mąka ziemniaczana – 70g
- kakao – 30g
- bezglutenowy proszę do pieczenia – 3 łyżeczki
- bezglutenowa przyprawa do piernika – 3 łyżeczki
- sok z 2 pomarańczy (do nasączenia)

Na nadzienie i polewę:

- 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly – Black Currant – 200g
- serek czekoladowy – 130g
Co i jak zrobić po kolei?

Wykonanie:

Wartość odżywcza:


Wsyp do miski mąkę gryczaną, ryżową, ziemniaczaną, kakao, bezglutenowy proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną.

Roztop masło w rondelku, a gdy lekko przestygnie przelej do miski miksera. Dolej napój ryżowo-kokosowy, jogurt kokosowy, miód i wbij całe jajka. Miksuj wszystko na średnich obrotach w czasie około 4 minut, stopniowo zwiększając obroty.

Do otrzymanej płynnej masy przesiej sypną mieszankę i zmiksuj wszystko na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotuj 30cm keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia, i wlej do niej masę na piernik. Formę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, z funkcją grzania góra-dół, i piecz około 50 minut (możesz sprawdzić patyczkiem).

Po ostygnięciu przekrój piernik 3- krotnie, by otrzymać 4 blaty. Dolny blat nasącz sokiem z pomarańczy i posmaruj warstwą frużeliny 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly – Black Currant. Przykryj kolejnym blatem i również go nasącz, a następnie posmaruj go serkiem czekoladowym. Wyłóż trzeci blat, nasącz, wyłóż resztę frużeliny i połóż nasączony od dołu czwarty blat.

Przygotuj polewę czekoladową, rozpuszczając połamaną czekoladę razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej, a następnie polej nim piernik, udekoruj dowolnie. Piernik najlepiej schodzić przed krojeniem i przechowywać w lodówce.

Kaloryczność: 4 360 kcal
Białko: 71,9 g
Tłuszcz: 241,6 g
Węglowodany: 510,8g

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię