-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Przepis na bezglutenowe babeczki z frużeliną

Wachlarz możliwych zastosowań frużelin 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly jest naprawdę szeroki i oczywiście warto sprawdzić każdą opcję smakową przy przygotowaniu różnych słodkich posiłków. Jednak genialnie sprawdzają się one jako „serce” bezglutenowych babeczek, stanowiąc pyszne ich wypełnienie, więc prześledź sposób ich przygotowania!
Przepis na bezglutenowe babeczki z frużeliną
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Przepis na bezglutenowe babeczki z frużeliną

Wachlarz możliwych zastosowań frużelin 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly jest naprawdę szeroki i oczywiście warto sprawdzić każdą opcję smakową przy przygotowaniu różnych słodkich posiłków. Jednak genialnie sprawdzają się one jako „serce” bezglutenowych babeczek, stanowiąc pyszne ich wypełnienie, więc prześledź sposób ich przygotowania!

Co będzie Ci potrzebne?

Lista składników:

- jajka – 2 sztuki
- erytrytol – 60g
- olej kokosowy – 100ml
- mąka ryżowa – 100g
- mąka ziemniaczana – 100g
- mąka kukurydziana – 50g
- bezglutenowy budyń śmietankowy – 2 opakowania
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- czekolada gorzka – 3 paski (40g)
- 6PAK Nutrition Yummy Fruits in Jelly – Cherry – 300g
(1 porcja – około 15g produktu na 1 babeczkę)

Przepis na bezglutenowe babeczki z frużeliną

Co i jak zrobić po kolei?

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę do pieczenia babeczek i wyłóż ją papierowymi papilotkami.

Oddziel białka od żółtek i ubij je na pianę, dodając pod koniec erytrytol. Następnie dodaj żółtka, dalej ubijając, a następnie powoli wlewaj rozpuszczony olej kokosowy i miksuj do momentu połączenia dodanych składników.

W oddzielnym naczyniu wymieszaj suche składniki, a więc wszystkie mąki, budyń oraz proszek do pieczenia, po czym przesyp je do masy i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.

Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce lub posiekaj nożem, dodaj do gotowej masy i wymieszaj.
Do przygotowanych foremek nałóż po łyżce masy, następnie rozprowadź po dolnej warstwie łyżkę frużeliny i pokryj kolejną łyżką masy.

Blaszkę z babeczkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut.

Wartość odżywcza całości (około 18 babeczek):

Kaloryczność: 2 903 kcal
Białko: 59,4 g
Tłuszcz: 147,7 g
Węglowodany: 376,8 g

Wartość odżywcza 1 sztuki (przy 18 babeczkach):

Kaloryczność: 161,3 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcz: 8,2 g
Węglowodany: 20,9 g

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Intenson Erytrytol - 1000g

Intenson Erytrytol - 1000g

34,99 pln

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię