-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Lodowe ciastko bananowo-brzoskwiniowe

Lodowe ciastko bananowo-brzoskwiniowe dzisiejszą propozycją na upalny dzień!
PRZEPIS: Lodowe ciastko bananowo-brzoskwiniowe
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Lodowe ciastko bananowo-brzoskwiniowe dzisiejszą propozycją na upalny dzień! Można je trzymać w zamrażarce ile się chce, i jak najdzie ochota na coś słodkiego to zaserwować sobie takie pyszności.


Przeważnie lodowe desery zawierają mnóstwo niepotrzebnego cukru oraz substancji chemicznych. Ja postanowiłam zrobić swoją lodową przekąskę opartą na naturalnych składnikach.
Przekąska jest pełnowartościowa i świetnie sprawdzi się jako zamiennik lodów, czy innych niezdrowych słodyczy!

PRZEPIS: Lodowe ciastko bananowo-brzoskwiniowe

Spód:

  • 80 g daktyli 
  • łyżeczka otrąb owsianych
  • 80 g mąki migdałowej (zmielonych płatków migdałowych)
  • 10 g kakao.


Przygotowanie spodu:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut żeby zmiękły. Po upływie czasu odcedzamy i blendujemy je na gładką masę. Łączymy z pozostałymi składnikami i ugniatamy wszystko do uzyskania zbitej masy.
Wciskamy ciasto do plastikowejgo pojemnika lub silikonowej formy i odstawiamy do lodówki.

Środek ciastka:

  • 2 duże, dojrzałe banany (mogą być 3 mniejsze)
  • miarka odżywki białkowej o smaku brzoskwini/ można dowolny inny smak
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu lub jakiegoś syropu (u mnie sos zero od Sport Definition o smaku pancake)
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii/jeśli nie ma można zwykły olejek waniliowy.

Przygotowanie środka:

Wszystko razem blendujemy i wylewamy na nasz schłodzony spód. Wkładamy do zamrażarki, najlepiej na noc, bo dosyć długo się mrozi.

PRZEPIS: Lodowe ciastko bananowo-brzoskwiniowe

Zamrożone ciasto kroimy na kawałki i polewamy czekoladowym sosem zero.
Gotowe!

PRZEPIS: Lodowe ciastko bananowo-brzoskwiniowe

Wartości odżywcze:

1434 kcal, B: 51 g, W: 124 g, T: 74 g.
Wyszło mi 8 porcji, więc jedna porcja wychodzi:
179 kcal , B: 6 g, W: 16 g, T: 9 g.

PRZEPIS: Lodowe ciastko bananowo-brzoskwiniowe

Team BODYPAK.

Zostaw opinię