-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Placki ze słodkich ziemniaków z łososiem wędzonym

Poznaj nowy przepis Magdy na placki z batatów. Idealnie smakują podane z wędzonym łososiem!
PRZEPIS: Placki ze słodkich ziemniaków z łososiem wędzonym
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Bataty albo się lubi, albo się ich… nie lubi ;) Przepis dedykuję i zwolennikom, których przekonywać do spróbowania nie muszę, i przeciwników, którzy prawdopodobnie do batatów się przekonają. Co to są te bataty? To pochodzące z Ameryki podziemne bulwy rośliny o nazwie wilec ziemniaczany. O wilcu pewnie mało kto słyszał, ale „słodki ziemniak” brzmi już raczej znajomo, ba! nawet dość swojsko. Faktem jest, że bataty mają trochę wspólnego z naszymi ziemniakami.

Co w takim razie warto włączyć do diety?
W 100 gramach batatów znajdziemy ok. 1,6 g białka, 0 g tłuszczu, 20 g węglowodanów, w tym 3 g błonnika i 86 kcal, poza tym sporo witamin z grupy B, witaminę C, wapń, magnez, fosfor, potas, sód (zdecydowanie więcej, niż w ziemniakach), a także beta-karoten (dzięki niemu są tak pięknie pomarańczowe)
100 gramów ziemniaków to ok. 2 g białka, 0 g tłuszczu, 17,4 g węglowodanów, w tym 2,2 g błonnika i 77 kcal, dodatkowo sporo witaminy C (dużo więcej, niż w batatach) i potasu, a także wapń, magnez i fosfor

Nie każdemu bataty smakują, z reguły chodzi o ich słodkawy posmak (blisko mu do marchewki czy dyni), wystarczy jednak dobrze je przyprawić, by zyskały charakteru.

Wracając do przepisu, tym razem będą to wytrawne placki z batatów właśnie.

PRZEPIS: Placki ze słodkich ziemniaków z łososiem wędzonym

PRZYGOTUJ:

  • 250 gramów batatów
  • 150 gramów cukinii
  • 2 jaja od radosnych kur
  • 10 gramów mąki kokosowej
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
  • szczypior
  • 80 gramów wędzonego łososia atlantyckiego  
  • sól, pieprz

PRZEPIS: Placki ze słodkich ziemniaków z łososiem wędzonym


Sposób przygotowania:

1. Bataty i cukinię zetrzyj na tarce - cukinię polecam zetrzyj grubo, a bataty drobno.
2. Dodaj pokrojony szczypior, przyprawy, jajo, mąkę i wymieszaj wszystko. Odstaw na 5 minut.
3. Łyżką formuj placki i smaż na rozgrzanym maśle na małym ogniu z dwóch stron.
4. Zjedz z dodatkiem łososia - polecam! Świetnie sprawdzi się też np. feta, ser kozi, dodatek kaparów, pomidora.

Z podanej ilości wyszła mi porządna góra placków :)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA: 38 g białka, 25 g tłuszczu, 56 g węglowodanów, w tym 9 g błonnika i 590 kcal.

PRZEPIS: Placki ze słodkich ziemniaków z łososiem wędzonym

Promotorka BODYPAK - @formanawidelcu

Zostaw opinię