PRZEPIS: Kokoswe szaleństwo w wersji pralinkowej
Dziś przedstawiam Wam kokosowe szaleństwo w wersji pralinkowej!! Głównym składnikiem tego "sklepowego" ulubieńca jest...KOKOS. Na szczęście domowe Bounty są zdrowsze niż jego sklepowe odpowiedniki.
Kokos (orzech kokosowy) pod swoja twardą skorupą skrywa cenne produkty, jakimi są np. miąższ kokosowy, czy mleczko. Kokosowe orzechy zyskały wielu amatorów dzięki swoim licznym wartościom odżywczym, jak i wyjątkowemu bogactwu korzystnych dla zdrowia średnio-łańcuchowych trójglicerydów MCT (kwasy tłuszczowe).
Właściwości:
- kokos zawiera kwasy tłuszczowe MCT, które są metabolizowane przez nasz organizm inaczej niż tłuszcze zwierzęce;
- kwasy MCT nie powodują nagłego skoku insuliny, jak to w zwyczaju robią węglowodany;
- produkty powstałe z przetworzenia kokosa – tj. wiórki kokosowe, olej, woda, mleczko i cukier są bogate w kwas laurynowy i kaprylowy o właściwościach hamujących rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów, co wzmacnia nasz układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami;
- olej kokosowy nadaje się nie tylko do smażenia. Sprawdza się świetnie również w pielęgnacji ciała i włosów.
Pora na przepis! :)
Składniki:
- mąka migdałowa lub płatki migdałowe - 50g
- mleko kokosowe min.20% tłuszczu (u mnie na stanie było akurat migdałowe) - 40ml
- miód - 25g
- wiórki kokosowe - 12g
- odżywka białkowa 6PAK Nutrition Light Whey Vanilla - 30g
- mąka kokosowa - 20g
- czekolada gorzka 90% kakao do oblania pralinek 65g - 2/3 tabliczki
- OPCJONALNIE: olej kokosowy do rozrzedzenia czekolady
Przygotowanie:
1. W przypadku, gdy nie mamy maki migdałowej, mielimy w blenderze płatki migdałowe na pył razem z odżywką białkową.
2. Następnie przesypujemy mąkę do miseczki i dodajemy kolejno mleko, miód, wiórki kokosowe i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
3. Do powstałej masy dosypujemy mąkę kokosową i ponownie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Następnie wstawiamy ja na ok. 10-15 min. żeby mąka kokosowa wchłonęła wilgoć. Po wyjęciu z lodówki formujemy kuleczki i wciskamy w foremkę, by nadać kształt pralinki, po czym wkładamy do zamrażarki na ok. 10 min.
4. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie czekolady w rondelku. Ja zwyczajnie wkładam odmierzoną część tabliczki czekolady do bardzo cieplej wody i ona się powoli sama rozpuszcza (otwarte opakowanie wiążę gumką recepturką bądź zaklejam taśmą). Gdy czekolada już się rozpuści, odcinam rąbek opakowania i polewam pralinki, rozsmarowując łyżeczką lub pędzelkiem.
5. Na koniec akcentuję każdą pralinkę wiórkami kokosowymi i wkładam do lodówki bądź zamrażarki. Pralinki są gotowe do spożycia już po kilku godzinach :) SMACZNEGO !
Wartości odżywcze dla 8 pralinek:
- 1046 kcal
- 47,8g białka
- 49,4g węglowodanów
- 68,5g tłuszczu
Wartości odżywcze dla 1 pralinki:
- 130,75 kcal
- 5,97g białka
- 6,17g węglowodanów
- 8,56g tłuszczu
Wykonanie: Paula Miklaszewska
Instagram: fit_passion2605
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię