-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

PRZEPIS: Warzywna zapiekanka

Sporo tych słodyczy na tutaj, dlatego przychodzę do was z przepisem na słono. Na pierwszy odstrzał idzie zapiekanka w trochę zmodyfikowanej wersji.
PRZEPIS: Warzywna zapiekanka
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Sporo tych słodyczy na tutaj, dlatego przychodzę do was z przepisem na słono. Na pierwszy odstrzał idzie zapiekanka w trochę zmodyfikowanej wersji.

PRZEPIS: Warzywna zapiekanka

Składniki:

  • olej kokosowy70g
  • filet z piersi indyka200g
  • mozzarella light – 250g
  • fasola czerwona z puszki – 255g (jedna puszka)
  • mąka żytnia pełnoziarnista – 130g
  • 1 żółtko jaja kurzego – 18g
  • pomidory, papryka, cebula, rukola (oraz inne warzywa wedle uznania i gustu)
  • przyprawy (pieprz czarny, sól himalajska, curry, papryka słodka)

W pierwszej kolejności bierzemy się zrobienie spodu. Żółtko, mąkę i olej kokosowy umieszczamy w misce i ugniatamy na ciasto. Foremkę wykładamy jak na zdjęciu poniżej, ciasto wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia po czym umieszczamy w piekarniku na 10 – 15 minut w temperaturze 175 stopni do momentu podpieczenia ciasta.

PRZEPIS: Warzywna zapiekanka

Warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przysmażamy je na patelni do odparowania wody (bez fasoli). Indyka przyprawiamy i smażymy na teflonowej patelni. Fasolę odsączamy i wraz ze wszystkimi składnikami umieszczamy w naszej foremce z ciastem. Całość przykrywamy mozzarellą i wstawiamy ponownie do piekarnika. Trzymamy ją w środku aż do momentu zapieczenia się sera.

Po wyciągnięciu przykrywamy ją warstwą rukoli i zasiadamy do konsumpcji

PRZEPIS: Warzywna zapiekanka

Wartości odżywcze

Cała zapiekanka to 2045 kcal w tym: 

Białko: 130, Tłuszcze: 105, Węglowodany: 113. 

Promotor BODYPAK - @patrykosak_al

Zostaw opinię