PRZEPIS: Warzywna zapiekanka
Sporo tych słodyczy na tutaj, dlatego przychodzę do was z przepisem na słono. Na pierwszy odstrzał idzie zapiekanka w trochę zmodyfikowanej wersji.
Składniki:
- olej kokosowy – 70g
- filet z piersi indyka – 200g
- mozzarella light – 250g
- fasola czerwona z puszki – 255g (jedna puszka)
- mąka żytnia pełnoziarnista – 130g
- 1 żółtko jaja kurzego – 18g
- pomidory, papryka, cebula, rukola (oraz inne warzywa wedle uznania i gustu)
- przyprawy (pieprz czarny, sól himalajska, curry, papryka słodka)
W pierwszej kolejności bierzemy się zrobienie spodu. Żółtko, mąkę i olej kokosowy umieszczamy w misce i ugniatamy na ciasto. Foremkę wykładamy jak na zdjęciu poniżej, ciasto wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia po czym umieszczamy w piekarniku na 10 – 15 minut w temperaturze 175 stopni do momentu podpieczenia ciasta.
Warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przysmażamy je na patelni do odparowania wody (bez fasoli). Indyka przyprawiamy i smażymy na teflonowej patelni. Fasolę odsączamy i wraz ze wszystkimi składnikami umieszczamy w naszej foremce z ciastem. Całość przykrywamy mozzarellą i wstawiamy ponownie do piekarnika. Trzymamy ją w środku aż do momentu zapieczenia się sera.
Po wyciągnięciu przykrywamy ją warstwą rukoli i zasiadamy do konsumpcji
Wartości odżywcze:
Cała zapiekanka to 2045 kcal w tym:
Białko: 130, Tłuszcze: 105, Węglowodany: 113.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię