By Izabela Mencel
Chyba nie znam osoby, która nie lubi babeczek! A co byście powiedzieli na takie mniej kaloryczne, które legalnie można zajadać w pracy lub w domu do popołudniowej kawy nie mając przy tym wyrzutów sumienia?
Moje babeczki są zrobione z fasoli. Użyłam do nich karmelowego Flavour Dropsa z Ostrovitu. Swoją drogą nie przypuszczałam, że jego smak będzie aż tak intensywny. Świetnie nada się również do kawy nadając jej karmelowy smak. Skupię się jednak na moich cudownych babeczkach. Wszyscy mówią, ze palce lizać więc postanowiłam, że muszę podzielić się tu z Wami tym prostym, a zarazem smakowitym przepisem.
Składniki - niskokaloryczne babeczki czekoladowo-karmelowe
- Puszka czerwonej fasoli konserwowej
- sporej wielkości banan
- pół szklanki ksylitolu
- 2 jajka
- 15 kropel flavour dropsa o smaku karmelowym
- 1,5 łyżeczki proszku d/p
- 2 duże łyżki kakao
- dwie garście żurawiny suszonej
Sposób przygotowania - niskokaloryczne babeczki czekoladowo-karmelowe
Fasolę płuczemy na sitku. Dodajemy do niej jajka i ksylitol i blendujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy resztę składników oprócz żurawiny i dalej blendujemy około 3 minuty. Do gotowej masy dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy łyżkę. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości.
Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Polewę robimy z masła orzechowego, ksylitolu, oleju kokosowego oraz mleka. Musimy sami kontrolować sobie proporcje, aby polewa nie była za bardzo zbita. Wyszło mi 12 babeczek.
Wartości odżywcze babeczki bez polewy:
83 kcal w tym:
B: 4 g
W:13 g
T: 2 g.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb