-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Herbata nie jedno ma imię!

"Herbata nie jedno ma imię" - czyli podstawowe o najbardziej popularnych herbatach.
Herbata nie jedno ma imię!
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • poznasz różnorodne gatunki herbat,
  • zorientujesz się jakie niosą za sobą korzyści zdrowotne,
  • przeczytasz o ciekawostkach dotyczących herbaty.

Fenomen herbaty

Niezależnie od pory roku –  chłodne, jesienne wieczory czy zimowe spotkania przy kominku – każdy moment jest dobry, żeby… napić się herbaty! Asortyment na rynku nieustannie się powiększa,  pojawiają się coraz to nowe rodzaje wszelkich gatunków herbat. Tak naprawdę każdy może wybrać coś dla siebie, ponieważ jeśli nie odpowiada Ci smak klasyczny, możesz zdecydować się na połączenia z wszelkimi dodatkami smakowymi.

Podział herbat

Herbaty dzielimy ze względu na kolor, który jest wynikiem procesów przygotowywania. Poszczególne procesy, jakim poddawane są liście decyduje nie tylko o smaku, zapachu i kolorze, ale przede wszystkim również o właściwościach zdrowotnych. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż nazewnictwo różni się w zależności od kontynentu – w Europie nazwy są wynikiem koloru suszu, zaś w Azji naparu.

1. Herbata zielona
W przeciwieństwie do czarnej herbaty nie jest poddawana procesom fermentacji. Uważana za napój o działaniu przeciwstarzeniowym – na japońskiej wyspie Okinawa jej picie uważane jest za niezbędne. Zawiera katechiny, polifenole oraz aminokwas – L-teanina, który oddziałuje na pracę mózgu. Może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi, poprawie gęstości kości, a także zapobiegać insulinooporności.

2. Herbata czarna
Produkowana głównie w Chinach, Indiach i Kenii, liście po zebraniu odstawia się do momentu zwiędnięcia, następnie zostają poddane skręceniu, fermentacji i suszeniu. Gatunek najmocniej poddawany oksydacji, napar jest ciemny, o cierpkim smaku. Wykazuje właściwości antybakteryjne, może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy, zawiera liczne substancje bioaktywne działające pozytywnie pod kątem zachowania dobrej kondycji mięśnia sercowego.

3. Herbata biała
W trakcie jej produkcji proces obróbki zostaje ograniczony do minimum. Zaraz po zbiorze, który celowo jest przedwczesny, liście więdną, po czym zostają wysuszone, co czyni je automatycznie gotowym produktem do sprzedaży. Posiada podobne właściwości do herbaty zielonej. Wzmacnia układ odpornościowy, wykazuje działanie ochronne przed różnymi patogenami i co ciekawe – chroni przed rozwojem płytki nazębnej.

4. Herbata czerwona
Poddawana jest specyficznemu procesowi fermentacji, przez co ma intensywniejszy smak niż herbata czarna oraz ciemniejszy kolor. Uznawana jest za herbatę posiadającą największy potencjał w procesie spalania tkanki tłuszczowej. Zawiera duże ilości antyoksydantów, może przyczyniać się do utrzymania dobrej kondycji skóry oraz stanowić wsparcie procesów trawienia.

5. Herbata niebieska
Do jej przygotowania wykorzystuje się liście zielonej herbaty, które poddawane są fermentacji, jednak proces zachodzi tylko na brzegach liści. Wpływa na poprawę pamięci i koncentracji, jest bardzo zasobna w antyutleniacze, zmniejsza przewlekłe stany zapalne, wykazuje działanie zapobiegające cukrzycy.

6. Herbata żółta
Najrzadziej spotykana ze wszystkich gatunków herbat. Proces produkcji przebiega bardzo podobnie jak herbaty zielonej, z tą różnicą, że liście zostają delikatnie podgrzane przed procesem suszenia, co daje w efekcie owocowy smak bez odczucia cierpkości.

Ciekawostki – czy wiesz, że…?

  1. Herbata czarna została odkryta przez pomyłkę! W czasie transportu drogą morską z Chin do Anglii, znajdująca się na pokładzie zielona herbata została zmoczona i zaczęła fermentować, co spowodowało modyfikację jej właściwości.
  2. Asortyment herbat jest naprawdę szeroki! Na świecie szacunkowo istnieje 1500 typów herbat, z czego 93% to mieszanki, a 7% odmiany specjalne.
  3. Istnieją pewne miejsca na świecie, gdzie herbata traktowana jest jako pokarm i w postaci kiszonej uznawana jest za wielki przysmak.
  4. Najdroższa herbata na świecie, zbierana w ilości około 0,5 kg rocznie na plantacji składającej się z sześciu krzewów, wyceniana jest na bagatela 25 000 $ za 20 gramów!
  5. W niektórych miejscach na świecie – Tybet oraz Mongolia – herbata nadal stanowi środek płatniczy i jest używana w handlu wymiennym.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię