By Izabela Mencel
Nie wszystkie staropolskie potrawy muszą być ciężkie. Mamy dla Was przepis na świąteczny bigos z morelami i żurawiną. Jeśli macie możliwość odchudzić Wasze świąteczne jedzenie, to ten przepis będzie idealny na taką okazję!
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 3 sztuki czerwonej cebuli
- korzeń imbiru
- olej rzepakowy w sprayu od Sport Definition
- curry mielone
- kmin rzymski
- jabłko
- 50 g suszonych pomidorów
- 3 łyżki sosu sojowego
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych moreli
- 30 g suszonej żurawiny
- 2 szklanki bulionu
PRZYPRAWY
- czerwona papryka – ½ łyżeczki
- kurkuma
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do namoczenia na godzinę.
Cebulkę i czosnek kroimy na malutkie kawałki. Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Imbir trzemy na tarce. Podsmażamy imbir wraz z curry i kminkiem. Dodajemy czosnek, cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Jabłko i suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy wraz z namoczonymi grzybami do garnka. Dodajemy sos sojowy.
Kapustę płuczemy w wodzie. Siekamy na drobno. Dodajemy ją do garnka razem z morelami pokrojonymi w paseczki i żurawiną. Bigos doprawiamy pozostałymi przyprawami. Dolewamy bulion warzywny i dusimy na małym ogniu ok. 1 godziny, aż kapusta stanie się miękka.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb