-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Produkty tłuszczowe, które pozwolą Ci schudnąć

Planujesz schudnąć? Najlepiej jeszcze przed początkiem sezonu wakacyjnego, aby móc dużo pewniej prezentować się bez wierzchniej części garderoby? Wiele osób podchodzi do tego bardzo podobnie, zmagając się pozbyciem nadliczbowych kilogramów. Co prawda nie ma szybkich i łatwych rozwiązań tego problemu, a gdy ktoś oferuje nam cudowne tabletki redukujące tkankę tłuszczową, podejrzane, jednoskładnikowe diety ratunkowe, herbatki odchudzające czy głodów
Produkty tłuszczowe, które pozwolą Ci schudnąć
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Planujesz schudnąć? Najlepiej jeszcze przed początkiem sezonu wakacyjnego, aby móc dużo pewniej prezentować się bez wierzchniej części garderoby? Wiele osób podchodzi do tego bardzo podobnie, zmagając się pozbyciem nadliczbowych kilogramów. Co prawda nie ma szybkich i łatwych rozwiązań tego problemu, a gdy ktoś oferuje nam cudowne tabletki redukujące tkankę tłuszczową, podejrzane, jednoskładnikowe diety ratunkowe, herbatki odchudzające czy głodówki, powinniśmy jak najszybciej odwrócić się od propozycji, ponieważ żadna z tych metod nie jest długoterminowo skuteczna, co więcej każda może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne.

Istnieją sposoby wspierania prawidłowego procesu odchudzania za pomocą organicznych, naturalnych składników, które są powszechnie spotykane w produktach spożywczych. Dzisiaj powiemy o tych zawierających tłuszcz, czyli jeden z makroskładników dostarczanych wraz z pokarmem.

Nie każdy tłuszcz jest zły.   

Tłuszcz kojarzy nam się z tyciem oraz nabieraniem masy ciała, lecz nie każdy jego rodzaj przyczynia się do odkładania na ciele dodatkowego ciężaru. W Polsce problem otyłości zwiększa się regularnie. Jest to wynik gromadzenia się tłuszczów, nadwagi oraz problemów z metabolizmem organizmu. Niemal co drugi Polak (to jest 47% populacji) waży za dużo, a co trzecia osoba ma zbyt dużą ilość nagromadzonego tłuszczu brzusznego, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych jak na przykład cukrzycy typu 2 czy innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Najczęstszą decyzją jest wtedy zmniejszenie ilości przyjmowanych tłuszczów na rzecz węglowodanów obecnych dla przykładu w pieczywie, makaronach, zbożach czy ziemniakach. Takie rozwiązanie podbuduje ilość produkowanej przez naszą trzustkę insuliny - jako odpowiedzi na zwiększenie stężenia glukozy we krwi.

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Oli-Oli Olej Rzepakowy do smażenia - 453g

Oli-Oli Olej Rzepakowy do smażenia - 453g

 opinii (13)
44,99 pln

To lekka ironia, ponieważ jak się okazuje spożywanie produktów zawierających tłuszcz naprawdę może ułatwić pozbywanie się nadmiaru kilogramów z organizmu. Z drugiej strony obsesyjne unikanie go w posiłkach wcale nie sprawi, że schudniemy. Osoby na dietach niskotłuszczowych trudniej pozyskują energię z pożywienia, co doprowadzić może do zmagazynowania tłuszczu w różnych obszarach ciała (głównie w okolicy ud, talii oraz dolnego pasma brzucha). Tłuszcz obecny w pożywieniu zwykle przyjmuje postać tak zwanych trójglicerydów (czyli tłuszczów prostych lub złożonych), wykorzystywanych przez nasz organizm jako źródło energii oraz jako budulec tkanki tłuszczowej. Tłuszcze są niezbędne do produkcji hormonów, rozpuszczania się witamin czy soli żółciowych. Umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Jeszcze inną (oprócz budulcowej) istotną funkcją jest usprawnianie wnikania składników odżywczych do wnętrza komórek ciała. Dzięki temu witaminy A, D, E i K mogą dostać się do organizmu i być przez niego spożytkowane.

Zobacz także: Jak naśladować to w konkretnym celu - INSULINOMIMETYKI

Kwasy tłuszczowe podzielić możemy na trzy grupy:

- nasycone (pochodzenia odzwierzęcego)
- jednonasycone (na przykład oliwa z oliwek)
- wielonasycone (na przykład olej lniany, olej rybny)

Ważnym do zapamiętania jest to aby zwrócić uwagę na proporcje różnego rodzaju spożywanych tłuszczów, ponieważ to nie tylko jego ilość w diecie będzie miała znaczenie.

Produkty tłuszczowe, które pomogą schudnąć.

Żaden produkt nie sprawi, że tłuszcz zacznie magicznie znikać z naszego ciała. Są natomiast takie, które skutecznie przyczynią się do tego, aby stając na wadze zobaczyć mniejszy wynik. Są to składniki bogate w błonnik, które zagwarantują uczucie sytości oraz takie, które dostarczą niezbędnych wartości odżywczych do procesu spalania kalorii. Nie wszystkie spożywane kalorie są sobie równe. Różne pokarmy muszą przejść przez różne szlaki metaboliczne w naszym organizmie. Każde z nich mają odmienny wpływ na poziom naszego głodu czy działania hormonów. Decyzja o wprowadzeniu do menu produktów, które usprawnią proces wypalania tłuszczu, pozwoli na przybranie pożądanych kształtów oraz uzyskanie upragnionej wagi ciała. Dieta oparta na takich produktach powinna być pełnowartościowa oraz lekkostrawna.

To, co jeść?

Produktem numer jeden na liście są jaja. Ich ogromną zaletą jest zawartość pełnowartościowych białek, które przyswajane są przez organizm w całości. Bogate w fosfor, żelazo, cynk, kwas foliowy oraz witaminę B6 i B12. Są niskokaloryczne (jedno jajo dostarcza blisko 70 kcal). Obecne badania wykazują, że ich spożywanie nie wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu we krwi i nie przyczynia się do zwiększenia ryzyka ataków serca. Są łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Awokado to kolejna propozycja produktu, po który powinny sięgać osoby starające się o zmniejszenie wagi ciała. Ten tłusty owoc o kremowej konsystencji zawiera solidną dawkę zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które nie tylko wspomagają pracę serca i mózgu, ale pomagają pozbywać się zbędnych „boczków”. Ten uważany za najzdrowszy owoc na świecie dodatkowo wpływa na regulację poziomu cholesterolu, co także zapewnia na dłużej uczucie sytości. Dzięki temu nie musimy sięgać po przekąski między naszymi posiłkami. Orzechy to znakomite źródło zdrowych tłuszczy oraz błonnika, za sprawą którego dłużej jesteśmy syci i nie mamy ochoty na niezdrowe, słodkie bądź słone rzeczy. Na koniec grejpfrut - owoc który sam w sobie nie zawiera tłuszczu, ale pojawił się w tym zestawieniu z uwagi na to, że silnie wspomaga odchudzanie oraz ma bezpośredni wpływ na utratę zbędnych kilogramów. To niskokaloryczny (około 50 kcal w 100g) kwaśny cytrus, silnie przyspieszający przemianę materii. Grejpfrut jest bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który w czasie trawienia usuwa nadmiar nagromadzonego cholesterolu. Pomaga też obniżyć ryzyko chorób związanych z wiekiem, takich jak choroby układu krążenia czy nadciśnienia tętniczego.

Promotor BODYPAK. Promotor i współorganizator licznych wydarzeń sportowych. Trenowaniem zajmuje się od ponad 8 lat. Na bieżąco systematyzuje obecną oraz zdobywa nową wiedzę z zakresu suplementacji, żywienia oraz treningu. Uważa, że każdy człowiek wytworzył u siebie mechanizmy definiujące go jako osobę sprawną, natomiast Mateusz chętnie pomaga tę sprawność poprawić i finalnie utrzymać. Na co dzień pomaga swoim klientom na terenie Szczecina w realizacji ich celów treningowych, sylwetkowych i żywieniowych. W pracy skupia się na zwiększeniu komfortu w codziennym funkcjonowaniu poprzez poprawę ich sprawności oraz zdrowia.

Zostaw opinię