Pełnowartościowe produkty w naszej diecie

W ostatnim czasie świat kulturystyki i fitness rozwija się w niesamowitym tempie. Obserwujemy coraz większe grono osób, które zaczynają aktywnie spędzać czas i coraz bardziej angażować się w aktywność fizyczną. Zaczynamy dbać o nasz wygląd, o naszą kondycję, a przede wszystkim o nasze zdrowie. Pojawiają się nie tylko pytania dotyczące treningu, ale także sposobu odżywiania się. Przeglądając artykuły dotyczące konkretnych sposobów odżywiania się ciężko dobrać początkującej osobie odpowiedni plan żywieniowy. Dlatego też na samym początku swojej przygody ze zdrowym trybem życia postawmy po prostu na pełnowartościowe produkty, dzięki którym z pewnością nasze samopoczucie będzie poprawiać się z tygodnia na tydzień, a efekty ciężkich treningów przyjdą o wiele szybciej, niż byśmy się tego spodziewali!
Produkty, które powinny stanowić codzienność naszej diety:
.
Główne źródła białka:
Zwierzęce:
- mięso drobiowe
- mięso wieprzowe (również jako źródło zdrowego tłuszczu)
- mięso wołowe (również jako źródło zdrowego tłuszczu)
- chude ryby dorsz sola, pstrąg, mintaj
- średnio-tłuste ryby: karp (również jako źródło zdrowego tłuszczu)
- tłuste ryby: łosoś, szprot, śledzie, makrela (również jako źródło zdrowego tłuszczu)
- jaja kurze (żółtko jako źródło zdrowego tłuszczu)
- nabiał
Roślinne:
- soja
- fasola
- grosz
- soczewica
- komosa ryżowa
.
Główne źródło węglowodanów:
- ryże (biały, brązowy, basmati, dziki, jaśminowy)
- kasze (gryczana, owsiana, jaglana, jęczmienna, manna, kuskus, amarantus, quinoa)
- razowe makarony
- razowe pieczywo
- płatki i otręby owsiane
- płatki jaglane
- ziemniaki
- owoce
.
Główne źródło tłuszczy:
Nasycone kwasy tłuszczowe (ograniczmy ich spożycie w naszej diecie):
- masło
- twarde margaryny
- sery
- mięso i produkty mięsne
- pełnotłuste mleko
- tłuszcze do pieczenia
- olej palmowy
- orzechy kokosowe
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (bardzo zdrowe):
- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- orzechy (pistacjowe, laskowe, ziemne, migdały)
- awokado
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (bardzo zdrowe):
Typu omega-3:
- łosoś
- makrela
- śledź
- pstrąg
- orzechy włoskie
- olej rzepakowy
- soja
- len
Typu omega-6:
- ziarna słonecznika
- orzechy włoskie
- sezam
- kiełki pszenicy
- soja
- kukurydza
- niektóre margaryny (sprawdzaj etykiety!)
Utwardzone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe trans (unikajmy jak ognia!):
- niektóre tłuszcze do smażenia i smarowania pieczywa
- krakersy
- herbatniki
- chipsy
- ciastka nadziewane masą tłuszczową
- majonezy
- śmietanki w proszku
- produkty smażone na wielokrotnie podgrzewanym tłuszczu (frytki, pączki, faworki)

Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania

Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię