Pełnowartościowe produkty w naszej diecie

Dopiero zaczynasz swoją przygodę ze zdrowym żywieniem i nie wiesz jakie pełnowartościowe produkty powinny znaleźć się w Twojej diecie? Większość z nich znajdziesz w tym artykule.
Pełnowartościowe produkty w naszej diecie
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

W ostatnim czasie świat kulturystyki i fitness rozwija się w niesamowitym tempie. Obserwujemy coraz większe grono osób, które zaczynają aktywnie spędzać czas i coraz bardziej angażować się w aktywność fizyczną. Zaczynamy dbać o nasz wygląd, o naszą kondycję, a przede wszystkim o nasze zdrowie. Pojawiają się nie tylko pytania dotyczące treningu, ale także sposobu odżywiania się. Przeglądając artykuły dotyczące konkretnych sposobów odżywiania się ciężko dobrać początkującej osobie odpowiedni plan żywieniowy. Dlatego też na samym początku swojej przygody ze zdrowym trybem życia postawmy po prostu na pełnowartościowe produkty, dzięki którym z pewnością nasze samopoczucie będzie poprawiać się z tygodnia na tydzień, a efekty ciężkich treningów przyjdą o wiele szybciej, niż byśmy się tego spodziewali!


Produkty, które powinny stanowić codzienność naszej diety:

Główne źródła białka:

.

Zwierzęce:

Roślinne:

- mięso drobiowe
- mięso wieprzowe (również jako źródło zdrowego tłuszczu)
- mięso wołowe (również jako źródło zdrowego tłuszczu)
- chude ryby dorsz sola, pstrąg, mintaj
- średnio-tłuste ryby: karp (również jako źródło zdrowego tłuszczu)
- tłuste ryby: łosoś, szprot, śledzie, makrela (również jako źródło zdrowego tłuszczu)
- jaja kurze (żółtko jako źródło zdrowego tłuszczu)
- nabiał

.

- soja
- fasola
- grosz
- soczewica
- komosa ryżowa


Główne źródło węglowodanów:


Główne źródło tłuszczy:

- ryże (biały, brązowy, basmati, dziki, jaśminowy)
- kasze (gryczana, owsiana, jaglana, jęczmienna, manna, kuskus, amarantus, quinoa)
- razowe makarony
- razowe pieczywo
- płatki i otręby owsiane
- płatki jaglane
- ziemniaki
- owoce

.

Nasycone kwasy tłuszczowe (ograniczmy ich spożycie w naszej diecie):

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (bardzo zdrowe):

- masło
- twarde margaryny
- sery
- mięso i produkty mięsne
- pełnotłuste mleko
- tłuszcze do pieczenia
- olej palmowy
- orzechy kokosowe

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (bardzo zdrowe):

- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- orzechy (pistacjowe, laskowe, ziemne, migdały)
- awokado

Utwardzone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe trans (unikajmy jak ognia!):

Typu omega-3:
- łosoś
- makrela
- śledź
- pstrąg
- orzechy włoskie
- olej rzepakowy
- soja
- len

Typu omega-6:
- ziarna słonecznika
- orzechy włoskie
- sezam
- kiełki pszenicy
- soja
- kukurydza
- niektóre margaryny (sprawdzaj etykiety!)

- niektóre tłuszcze do smażenia i smarowania pieczywa
- krakersy
- herbatniki
- chipsy
- ciastka nadziewane masą tłuszczową
- majonezy
- śmietanki w proszku
- produkty smażone na wielokrotnie podgrzewanym tłuszczu (frytki, pączki, faworki)

Pasjonat kulturystyki, z którą związany jest od 2014 roku. Swoją pasję łączy z codzienną pracą w branży suplementacyjnej. Ukończył wiele kursów, w tym na trenera personalnego oraz instruktora siłowni. Swoją wiedzę czerpie przede wszystkim z własnego doświadczenia, ale jednocześnie cały czas dokształca się jako czynny uczestnik kursów i szkoleń w całej Polsce. Należy do grupy osób, które fascynuje "oldschoolowe" podejście do wszystkiego, co związane z treningiem, dietą i suplementacją. Uważa, że w doskonaleniu sylwetki najważniejsza jest systematyczność i przede wszystkim ciężki trening, który niekoniecznie musi być udokumentowany zdjęciem na Instagramie. ;) Ma za sobą kilka startów w zawodach kulturystycznych i w niedalekiej przyszłości rozważa powrót "na deski".

Zostaw opinię